Tényleg hatékonyabb az antibakteriális szappan? És a vírusokra is hat?

szappan,kézmosás,koronavírus,antibakteriális
Forrás: GettyImages

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

M

Már a csuklónkon is folyik a hab és a könyökünkön jön ki az orvosi jótanács: mossunk gyakrabban és helyesen kezet, szappannal. Soha nem vettük ezt ennyire komolyan, mint most, a Covid-19 járvány idején. Vajon érdemes önszorgalomból antibakteriális kézmosót használni, vagy megteszi a jó öreg bolti szappan is?

Arról központilag értesülhettünk, hogy nem minden kézfertőtlenítő üti meg a mércét, és ugyan jobb híján használjunk bátran alkoholos gélt vagy spricnit, de mégiscsak az alapos, szappanos kézmosás a tuti tipp, ha higiéniáról van szó. Szappan és szappan között is van azonban különbség, nem csak az illatuk eltérő, és biztos nem véletlenül forgalmaznak ‘antibakteriális’ változatokat a közönséges változatok mellett, gondolhatnánk.

A kérdést alaposan körüljárták jó tíz évvel ezelőtt a Rutgers Egyetem Környezet- és Élettani Intézetének a kutatói is, Donald Schaffner mikrobiológus vezetésével. Először is fontos tudni, hogy akkor nevezheti egy gyártó antibakteriálisnak a termékét, ha meghatározott antiszeptikus anyagok valamelyike vagy azok kombinációja megtalálható az összetevők között. Ezek az anyagok közismerten képesek elpusztítani a kórokozókat: mikroszkopikus méretű patogéneket, betegséghordozó baktériumokat és vírusokat. A kutatócsoport megállapította, hogy az antibakteriális – tehát tulajdonképpen antiszeptikus – szappanok valóban hatékonyabbak a közönséges társaiknál a kórokozók elpusztításában, igaz, hogy csak egy paraszthajszállal.

A használt szappannál fontosabbnak bizonyult a kézmosás módja és időtartama. Ha elég sokáig és alaposan sikáljuk a kezünk minden porcikáját, akkor a legközönségesebb szappan is megteszi.

Tegyük hozzá, hogy a tanulmány a szappanok baktériumölő hatását mérte (nomen est omen, utóvégre a termékek is antibakteriális és nem antivirális címszóval kerülnek forgalomba. Ezzel együtt több kutató bizonyíték híján is fenntartja a véleményét, hogy az antiszeptikus szappanok vélhetően a vírusokkal szemben is hatékonyabbak. Dr. Adam Friedman, a George Washington University bőrgyógyász professzora szerint korrektebb lenne antimikrobiálisnak nevezni a hasonló termékeket, mert igazából többféle mikrobával szemben is hatásosak. Márpedig a vírusok is mikrobák, még ha a baktériumokhoz képest aprócskák is.

szappan,buborék,kézmosás
forrás: GettyImages
A buborékban rejlik a szappan ereje: a felületaktív anyagok kötik meg a szennyeződést és a kórokozókat.

De hogyan fejtik ki a hatásukat ezek az antibakterimikrobiális anyagok? Ez az összetevőktől függ, de legtöbbször pozitív elektromos töltést hoznak létre, így részecskéik kötődni tudnak a kórokozók külső felületéhez, megbontva azok legkülső védőburkát. Ez a közönséges kézmosókhoz képest fokozott hatékonyságot biztosíthat. Bármilyen alapanyagból készülnek is, a hagyományos szappanok alapvetően úgynevezett felületaktív anyagok révén fejtik ki a hatásukat. Ezek a habzó vegyi anyagok magukhoz kötik a szennyeződéseket, a zsírt és a bőrön megtapadt mikrobákat is, amelyek a vízzel együtt távoznak. Ezért kell alaposan beszappanozni a kezünk teljes felületét és csak utána leöblíteni bő vízzel.

Az antibakteriális anyagok tehát önmagukban hatékonyabb vírusölők, de a szappannal kombinálva csupán marginálisan hatékonyabbak, hétköznapi használatban praktikusan nem mérhető a különbség. Mivel elsősorban baktériumok ellen fejlesztették ki ezeket a szappanokat, leginkább az élelmiszeriparban dolgozók használhatják ki az előnyeit: már rövidebb kézmosásnál is célzottan elpusztítja a kórokozókat. A Covid-19 elleni védelemen azonban ne számítsunk rájuk, mint csodafegyverre.

Több kár, mint haszon?


Az antibakteriális szappanok hátulütői

Nem használ, de legalább nem árt? Nem éppen így van! 2016-ban az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatal (FDA) tiltólistára tett néhány széles körben használt antibakteriális anyagot, mert nem bizonyítható a hatékonyságuk, viszont hosszútávon hormonelváltozásokat okozhatnak az emberi szervezetben. A szappangyártók ma már hanyagolják az irritáló hatású triklozán és a triklokarban (TCC) használatát, de ha ezeket látjuk egy antibakteriális szappan címkéjén az összetevők között, semmiképpen ne használjuk!

A jó öreg szappan és víz – retro plakátok buzdítanak a kézmosásra:

Nézd meg a galériánkat>8 kép
Plakátok a régi szép időkből, amelyek kézmosásra biztatnak
Tovább olvasok
Kép
Eszel te eleget? Íme 5 jel, hogy több kalóriára van szükséged

Már pedig borzasztóan fontos, hogy figyelj erre, máskülönben számíthatsz rá, hogy idővel hanyatlani fog az erőnléted futóként (is). A runnersworld.hu cikke.

Kép
Ha én lépek ki egy kapcsolatból, nehezebben viselem, mint amikor engem hagynak el

Apológia az Elhagyóért, akit közmegvetés sújt, pedig neki is van szíve. Adrienn története.

Kép
Immunrendszer erősítése? 3 mítosz, amit nem szabad elhinned ezzel kapcsolatban

Hogyan lehet az immunrendszert megerősíteni? Mindenekelőtt tudnod kell, mi az, amit nem szabad többé elhinned ezzel kapcsolatban!

Kép
11 dolog, amit anyák csinálnak, amikor senki nem látja őket

A WC-ben sírunk, dugicsokit eszünk és alvás helyett a gyerekeink fotóit nézegetjük. De ezzel még nincs vége a listának...

Kép
Most akkor tényleg fel akart szedni a 70 éves tanárom?

Felnőtt fejjel ültem be ismét az iskolapadba, coachingot tanulni. Imádtam minden percét. Imádtuk Frigyes tanár urat is, mert szellemes volt és elbűvölő. Később egy cukrászdában is megpróbált elbűvölni. Franci története

Kép
Így borozik Molnár Andi

Szeretjük, tiszteljük, használjuk és élvezzük. A bor mindennapjaink része. Ezerarcú nedű, melyben mindenki megtalálja a maga ízlésének leginkább tetszőt. De kinek mit is jelent igazán? Sorozatunkban ismert emberek mesélnek erről. Ezúttal Molnár Andrea táncost kérdeztük.

Kép
A férjem kedvéért sterilizáltattam magam, majd épp ezért hagyott el

Három lányunk született. Szerettünk volna fiút, persze, de azt mondtuk, hogy 3 gyerek azért elég. A férjem mondta ki a végszót: ne próbálkozzunk tovább. A harmadik császármetszés alkalmával éltem is a sterilizálás lehetőségével. Aztán két év múlva közölte: mégis szeretne egy fiút. „És ki fogja tovább vinni a családnevet?” – kérdezte. Majd bejelentette, hogy mivel nekem már nem lehet gyerekem, így elhagy.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem