Amit minden nőnek tudnia kell az inkontinenciáról

Borítókép: Amit minden nőnek tudnia kell az inkontinenciáról Forrás: Getty Images
Ne szégyelld, mert nem vagy egyedül vele. Az inkontinencia, vagyis az akaratlan vizeletvesztés manapság már több embert érint, mint a szénanátha. A probléma szőnyeg alá söprése helyett viszont fordulj szakemberhez, mert akár súlyosabb betegség is állhat a háttérben.

A cikk a TENA Lady termékek forgalmazója, az Essity Hungary Kft. támogatásával készült.

„Pár csepp a nadrágomba került… De hát olyan jót nevettem éppen!” „Apró baleset volt, nem hiszem, hogy máskor is elő fog fordulni.”

Ismerős mondatok? Veled is előfordult már, hogy akaratlanul elcseppent a vizeleted?

Sokan akkor tapasztalják néhány csepp vizelet akaratlan távozását, amikor köhögnek, tüsszentenek, nevetnek, ugrálnak, felemelnek valamit. Másoknál olyan gyakori és hirtelen vizelési inger jelentkezik, hogy nincs idő eljutni a WC-ig, ezért ismét megtörténik a „baleset”. Idős korban azért is gyakori lehet a vizeletvesztés, mert a mozgás már nehézkes, és az érintett nem mindig éri el időben a mellékhelyiséget.

A vizelettartási zavarok kezdetben rendszerint enyhe tünettel, alkalomszerűen jelentkeznek, és a legtöbben a szőnyeg alá söprik a problémát. Ne tedd, ne szégyelld! Ha csak pár csepp vizelet is távozik akaratlanul, beszélj róla az orvosoddal!

Nincs mit szégyellni

Nem vagy egyedül! Tudtad, hogy az akaratlan vizeletvesztés (szaknyelven: inkontinencia) egy meglehetősen általános tünet: előfordulása olyan gyakori, mint a szénanátháé? Magyarországon összesen kb. 6-700 000 ember küzd enyhe, középsúlyos vagy súlyos vizelettartási zavarral*. Ezért az inkontinenciát az Egészségügyi Minisztérium népegészségügyi problémává nyilvánította.

Ha te is tapasztaltál már hasonló tünetet, gondolj arra, hogy nem vagy egyedül és hogy egyáltalán nem kell szégyenkezned. Rejtőzködés helyett kérj segítséget a háziorvosodtól vagy nőgyógyász, urológus szakorvostól!

Forrás: TENA Lady

Mit kockáztatsz, ha homokba dugod a fejed?

A tünetek súlyosbodását, esetleges szövődmények fellépését, illetve további betegségek kialakulását. Azok a bizonyos, rettegett és rejtegetett cseppek ugyanis súlyos betegségek jelzőtünetei is lehetnek. A rejtegetés, nem megfelelő ellátás következménye a sokszor drasztikusan romló életminőség. Gondolj csak bele, milyen úgy élni, hogy folyamatosan mosdót keresel, vagy attól rettegsz, hogy bárki észreveszi az „árulkodó” szagokat.

Mi lehet a kiváltó ok?

A medencefenék izmai valamilyen okból meggyengülnek, és nem tudják megfelelően ellátni feladatukat. Ez a kiváltó ok lehet túlsúly (a hasra rakódott zsírtömeg növeli a hólyagra gyakorolt nyomást), cukorbetegség szövődménye (idegkárosodás), időskor (az izmok gyengébb tartása), terhesség, többszöri szülés (rendszerint átmeneti panaszokkal), mozgásszegény életmód (túlsúlyt eredményezhet), menopauza (hormonális változások), prosztata-megbetegedések vagy például dohányzás (a rendszeres köhögés pluszterhelés az altestnek).

Forrás: TENA Lady
TENA Lady inkontinenciabetét.
A TENA Lady termékek gyógyászati segédeszközök.

Mi a megoldás?

Mindenképpen fordulj szakemberhez, mert a háttérben akár súlyos betegségek állhatnak. A háziorvos, az orvosasszisztens, a nőgyógyász vagy az urológus szakorvos néhány kérdéssel feltárja a problémát, eldönti, szükség van-e további vizsgálatokra, illetve segít a védőeszköz kiválasztásában. Fontos tudnod, hogy csak a megfelelő kivitelű, méretű és kapacitású betét vagy (súlyos esetben) pelenka jelent eredményes mindennapi megoldást.

A TENA Lady betéteket kifejezetten akaratlan vizeletvesztésre fejlesztették ki, hármas védelmet nyújtanak a szivárgás, a nedvesség és a kellemetlen szagok ellen. Többféle méretben kaphatók, már egészen tisztasági betét mérettől. A TENA Lady betétek szabadon elérhetők a patikákban.

*Forrás: 2016. EüK. 6. szám EMMI szakmai irányelv. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szakmai irányelve a felnőttkorban előforduló, nem neurogén eredetű vizeletinkontinenciáról

Miről árulkodik a vizeleted színe? Galériánkból megtudhatod!