Amit az első házasok kedvezményéről tudni érdemes

házasság,kedvezmény,adó Forrás: Jeremy Wong Weddings/unsplash
Bár az első házasok kedvezménye 2015-től igényelhető, sokan még most sem ismerik a feltételeket, és nincsenek tisztában azzal, hogy nekik jár-e ez a fajta támogatás. Ráadásul az interneten többféle név alatt is találkozhatsz vele, ami szintén okozhat némi zavart, amikor rákeresel.

Ami jár, az jár…

Természetesen senki nem a kedvezmények és támogatások miatt házasodik, de ha egyszer van egy ilyen lehetőséged, akkor kár lenne veszni hagyni. Még akkor is, ha nem egy különösebben nagy összegről van szó – két éven keresztül havi 5.000 forintot írhattok jóvá a személyi jövedelemadótokból –, de friss házasként ezt az összeget költhetitek havonta egy randira, hogy ne vesszen ki a kapcsolatotokból a romantika.

De mi az az első házasok kedvezménye?

Az első házasok támogatását nem közvetlen kifizetés formájában kapjátok meg, az ugyanis egy adókedvezmény, amit a személyi jövedelemadóból (SZJA) írhattok le. Vagyis legalább az egyikőtöknek rendelkeznie kell SZJA befizetéssel, emiatt például a népszerű adózási formát, a KATA-t választók kiesnek belőle, csakúgy, mint a GYES-en lévők vagy a munkanélküliek.

A kedvezmény mértéke, amit a házastársak együttesen érvényesíthetnek az adóalapból, összesen havi 33.335 forint. Ez a 15%-os SZJA kulcs mellett azt jelenti, hogy minden hónapban 5.000 forinttal marad több nálatok. Sajnos egyelőre nincs szó arról, hogy emelnének az összegen, de ez is több mint a semmi.

házasság,kedvezmény
Forrás: Szendrei Ádám
Amit az első házasok kedvezményéről tudni érdemes

Milyen feltételek mellett vehető igénybe a kedvezmény?

A friss házasok támogatása nincs életkorhoz kötve, vagyis minden olyan pár, ahol legalább az egyik félnek ez az első házassága, jogosult rá. Az egyedüli feltétel az SZJA befizetés megléte, így akár meg is oszthatjátok egymás között a kedvezményt, vagy igényelheti csak az egyik fél.

2017-ben bevezettek egy olyan módosítást, hogy a támogatás abban az esetben is jár, ha a párnak gyermeke fogant, de a házasságot ebben az esetben a terhesség 91. napja után kell megkötni.

Ami a családi adókedvezményt illeti, az nem befolyásolja a támogatást, azaz a kettő párhuzamosan is érvényesíthető. A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy ha a párnak már jár a családi adókedvezmény, és közben kimondják a boldogító igent, a friss házasok kedvezményét akkor is igényelhetik. Ha viszont a támogatás 24 hónapja alatt válsz jogosulttá a családi adókedvezményre, azzal elveszíted az ifjú házasok kedvezményét.

Ne feledkezz meg a papírmunkáról sem!

Fontos, hogy a kedvezmény nem jár automatikusan, azt igényelnetek kell. Ehhez a NAV oldaláról letöltheted a szükséges nyilatkozatot, illetve a munkáltatók felé is meg kell küldeni az adatokat.

Az adókedvezményt kétféleképpen veheted fel: kérheted utólag egy összegben, vagy választhatod a havi kifizetést, amihez azonban újabb dokumentumokat kell kitöltened.

Ha esetleg érdekel, hogy hogyan növelheted még a családi kassza bevételét, érdemes Szendrei Ádám hasznos tanácsait elolvasni.