Ilyen sztorikat szeretne hallani a környezeted a nyaralásodról

nő,india,utazás,nyaralás
Forrás: Unsplash

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

Ahogy a kutatók jóvoltából most kiderült: minden az apró részleteken múlik.

“Milyen volt a nyaralás?” Valljuk be: ezt a kérdést várjuk a legjobban, miután hazaértünk. A legjobb ürügy, hogy felnézhessünk a szabadság alatt felhalmozódott emailekből és újraélhessük az utunk legszebb pillanatait, különösen, ha valami egzotikus helyen jártunk. Nos, a tudomány szerint ideje újragondolni, hogyan állsz neki sztorizni a nyaralásról.A kutatók azt vizsgálták, hogyan viszonyulnak az emberek az újdonsághoz, és az eredmény éppen az ellenkezője lett annak, amire számítottak a kísérlet vezetői és résztvevői. Kiderült, hogy szeretünk ugyan új élményekről beszámolni, a hallgatóság azonban jobban kedveli az ismerős sztorikat, amelyek hasonlítanak a saját élményeikre. A kutatás résztvevőinek egy rövid videót kellett megnézniük. Ezután megkérték őket, hogy meséljék el a látottakat a hallgatóságnak: közülük volt, aki szintén látta a kérdéses videót, mások viszont nem. A mesélők arra számítottak, hogy azoknak, akik nem látták a videót, tetszeni fog a beszámolójuk, ám valójában azok élvezték jobban, akik maguk is megnézhették a kisfilmet.Ne gondold, hogy mindennek az irigység volt az oka – sokkal inkább az, hogy az emberek általában nem tudnak jól történeteket mesélni. Legtöbbször rengeteg részletet kihagyunk, a hallgatóságunk pedig általában csak akkor érti meg a sztorijainkat, ha elegendő tudással rendelkezik ahhoz, hogy a történet hiányzó információit kipótolja – állapították meg a kutatók. Vagyis nagyobb az esély rá, hogy a hallgatóságod a balatoni hétvégéről szóló beszámolódat, mintha teszem azt indiai élményekről számolnál be, mert gondolatban ki tudják egészíteni a sztorijaidat az elhallgatott részletekkel. Lehet, hogy kezdetben jobban lelkesednek a távoli helyért, ahol ők maguk még sosem jártak, de mivel nehezebb lesz értelmezniük a hallottakat, ez az élménybeszámoló végül kevésbé lesz érdekes számukra.


Olvasd el ezt is!

Nem kell aggódni, mindez persze nem jelenti azt, hogy mély hallgatásba kell burkolóznod, amint hazaértél a nyaralásból. Hiszen a pszichológusok szerint az emberek főleg azért hallgatják meg egymás történeteit, mert új információkhoz szeretnének jutni – városokról, ahol még sosem jártak, könyvekről, amelyeket még nem olvastak, és ételekről, amiket még sosem kóstoltak. Szóval van remény. A titok mindössze annyi, hogy megfelelő egyensúlyt érjünk el az új és az érthető között. Ha jól adjuk elő őket, az újdonságokról szóló történetek a legérdekesebbek, de általában ott rontjuk el a dolgot, hogy feltételezzük: az emberek többet tudnak, mint valójában, így aztán kulcsfontosságú részleteket hagyunk ki. Mégpedig valószínűleg azért tesszük ezt, mert azt gondoljuk, hogy a részletekkel untatni fogjuk a hallgatóinkat, miközben eszünkbe sem jut, hogy ezzel éppen hogy összezavarjuk őket.

Úgyhogy ha legközelebb az utazásaidról mesélsz, lassulj le. Gondolj azokra a dolgokra, amikre te magad is kíváncsi voltál, mielőtt először jártál volna egy távoli helyen, és ne spórolj a részletekkel.

Az utazással azonban elsősorben nem mások tudását gazdagíthatod:

Nézd meg a galériánkat>9 kép
Az utazás bölcsebbé tesz – ha okosan csinálod, például így

Forrás:Travel+Leisure

Travelandleisure.com

Tovább olvasok
Kép
„Tizenöt voltam, és várandós." Timi igaz – és boldog – története

Timi 13 évesen ismerte meg szerelmét, 16 évesen szülte meg első gyermeküket. Mindezt a környezete akarata ellenére. Megbánta? Egy percig sem! 24 évesen boldogabb, mint valaha, hiszen van egy gyönyörű családja és előtte az egész élet!

Kép
Hackeld meg az agyad és élj boldogabb életet

A Google naptárjában félórás pontossággal osztja be az idejét, majd a nap végén a valósághoz igazítja a korábbi terveit. Így előrefelé tervez, visszatekintve naplót ír. Színkódokkal különbözteti meg a munkát, a jövőbe való befektetést, a társasági életet, az énidőt. Mégsem feszes és görcsös, sőt, lazán mond jó dolgokat. Az Éva Psziché Est vendége lesz szeptember 24-én Molnár Ádám szoftver architekt, boldogságkutató.

Kép
Egy nő és három férfi: szerelmi négyszög, sok röhögéssel a Radnótiban

A Radnóti színház új darabjától épp azt kapja a néző, amire ezekben a bizonytalan napokban szüksége van: felhőtlen szórakozást. A Csapodárok klasszikus commedia dell’arte, 21. századi átiratban.

Kép
Kislánykoromban senki sem szólt, hogy ennyi fájdalmat hoz az élet – még szerencse

Amikor kicsi voltam, nem gondoltam volna, hogy az élet ennyi fordulatot, veszteséget és fájdalmat hozhat. De nem volt más választásom, mint belekezdeni. Az viszont rajtam áll, hogy felállok-e, és hogyan a hullámvölgyekből.

Kép
Bundáskenyér tojás nélkül? De még mennyire!

A bundáskenyér elképzelhetetlen lenne tojás nélkül, igaz? Pedig a bundája növényi eredetű alapanyagokból is készülhet. Ez a recept jól jöhet, ha vegán vagy, vagy épp nincs otthon tojás, esetleg kipróbálnál valami újat.

Kép
Koronavírus, megfázás, allergia vagy influenza? Mik a különbségek?

Honnan tudhatod, hogy épp melyiknek tünetei jelentkeznek nálad?

Kép
Hogyan kell elveszteni egy jó pasit rögtön az az első randin?

Kingának érdekes randevúban volt része: elmeséli, hogyan zajlott.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem