Így lesz igazán porhanyós a húsa az egyben sült pulykának!

Így lesz igazán porhanyós a húsa az egyben sült pulykának!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

+

+ Itt a klasszikus Hálaadási pulyka receptje.

A Hálaadás estéje a tengerentúlon komoly hagyományokkal rendelkező családi ünnep. Ilyenkor mindig ínycsiklandóan elkészített pulyka kerül az asztalra, amelyet akár mi is kipróbálhatunk. Ebben segít Dosso Gabi, a Gallicoop háziasszonya, aki egy különleges pulykás receptet ajánl figyelmünkbe.

Idén november 23-án ünneplik a Hálaadást Amerikában, ilyenkor a háziasszonyok egész nap a konyhában serénykednek, a férfiak pedig a világ legnézettebb amerikaifoci-meccsére, az NFL (National Football League, vagyis a Nemzeti Futball Liga) döntőjére készülnek. A nap fénypontja a Hálaadás-napi vacsora, amely hagyományosan egy egészben sült pulykából és az azt kiegészítő finom fogásokból áll.

Hagyomány szerint ilyenkor kizárólag Amerikában őshonos alapanyagokból készült ételeket szolgálnak fel: így mindig kerül az ünnepi asztalra burgonyapüré, áfonyaszósz és sütőtökpite is, de a pulykahús (mint a kontinensen háziasított baromfi) számos egyéb változatával is színesítik a menüt. Az érdekes recepteket mi is kipróbálhatjuk ezekben a hetekben, hiszen így a megszokott fogásaink helyett változatos ízekkel lephetjük meg éhes családunkat.

A ropogós, töltött pulyka fortélyai és egyéb nyalánkságok

A többkilós sült pulyka sokféle töltelékkel készülhet. Ahhoz, hogy jól átsüljön és porhanyós legyen, kell némi tapasztalat és egy megbízható sütő. Egy kb. ötkilós állatot alacsony hőfokon 3-3,5 órát kell sütni, közben nem árt forró zsírral kenegetni és húslevessel locsolgatni. Ha a szárnyas aranybarnára sült, majd alufólia alatt kihűlt, tálaljuk egészben, hogy azután felszeletelhessük.

Dosso Gabi, a Gallicoop háziasszonya idén a citrusos sült pulykát próbálta ki, de jó néhány különleges hálaadási receptet gyűjtött tökéletesített már, hogy a kísérletező kedvű magyar háziasszonyok is kipróbálhassák a tengerentúli ihletésű recepteket.

A Hálaadás az egyik legfontosabb nemzeti ünnep a tengerentúlon, itthon inkább a sorozatokból ismert, nálunk nem terjedt el ünnepként. Mégis érdemes kicsit többet tudnunk róla, hiszen csupa pozitív üzenetet közvetít. Nem kötődik szorosan valláshoz, tipikusan családi összejövetel, amelyen központi szerep jut a közös étkezésnek és a pozitív gondolatoknak. Mindenki számot vet, átgondolja az elmúlt évét és azt, hogy mennyi jó dolog történt vele, amiért hálát adhat. Bár nekünk nincsen egyetlen kijelölt napunk, amikor letesszük mindennapi bosszúságainkat, de ha arra gondolunk, hogy a Hálaadás egyben a karácsonyi időszak kezdetét is jelenti, máris közelebb állhat szívünkhöz.

Citrusos sült pulyka recept

Hozzávalók 10 főre:

  • 5-6 kilós, nyak és belsőségek nélküli egész pulyka,
  • 240 ml frissen facsart narancslé,
  • 240 ml frissen facsart citromlé,
  • 1 hámozott negyedelt narancs,
  • 1 hámozott negyedelt citrom,
  • 1 kis hámozott,
  • negyedelt vöröshagyma,
  • 1 marék friss, durvára összevágott oregánó,
  • 2 fej megpucolt és feldarabolt fokhagyma,
  • 60 ml extraszűz olívaolaj,
  • 1 ek őrölt római kömény,
  • 2 ek őrölt bors,
  • 2 ek só

Elkészítés:

A pulykát már a sütés előtti napon érdemes befűszerezni, hogy a húst intenzívebben átjárják az ízek. Öblítsük le a madarat hideg víz alatt, és töröljük szárazra papírtörlővel, és a bőrét a lehető legtöbb helyen lazítsuk meg, majd vékonyan kenjük át fűszervajjal a bőre alatt és a bőrén is, hogy jobban tapadjon hozzá a fűszer, illetve a vajazás elejét veheti a sütés közbeni kiszáradásnak is.

Keverjük össze a fokhagymát, római köményt, sót, borsot, és kanállal zúzzuk minél pépesebbre a hozzávalókat. Keverjünk bele egy kis narancslevet, citromlevet és az olívaolajat, majd helyezzük a pulykát tepsibe (ennek később majd bele kell férnie a hűtőnkbe). Öntsük rá a pácot, majd dörzsöljük bele a pulykába – a hajlatokat és a belsejét se hagyjuk ki. Fóliával fedjük le, és hagyjuk pihenni a hűtőben egy éjszakán át. Másnap locsoljuk meg a pulykát a félretett páclével, a sütéshez pedig melegítsük a sütőt 230 fokra. Mielőtt a madarat a sütőbe tennénk, öntsük le róla a pácot (tegyük félre), és tisztítsuk meg a tepsit. Úgy tegyük vissza a pulykát, hogy a szárnyakat toljuk be a madár teste alá. Sózzuk-borsozzuk. Töltsük meg a húst a negyedelt narancsokkal, citromokkal és hagymákkal, majd kötözzük össze szorosan a lábakat. Tegyük be a sütőbe és pirítsuk 30 percig. Vegyük vissza a hőt 160 fokra, tegyünk néhány baconszeletet kizárólag a mellre, és locsoljuk meg újra a pulykát a páccal, az a jó, ha köré is folyik belőle. Pirítsuk tovább a pulykát még nagyjából 160–180 percig. Közben 30 percenként locsolgassuk a mellé folyt pecsenyelével, de amikor kezd veszélyesen barnulni, fedjük le alufóliával. Ha kész, és kivettük a sütőből, még 30 percig pihentessük, mielőtt tálalnánk.

Olvasd el ezt is!
Olvasd el ezt is! Puhítsd a pasid pulykával
Olvasd el ezt is!
Olvasd el ezt is!
Olvasd el ezt is! Töltött pulykamell
Tovább olvasok
Kép
Újra együtt A Gyűrűk Ura szereplői: egy szupervicces online meetinget tartottak

Lassan 20 éve, hogy moziba került J. R. R. Tolkien világhírű fantasy regényének filmadaptációja, A Gyűrűk ura, amely több generáció örök kedvence lett.

Kép
Békés, felemelő fotók az amerikai tüntetésekről, amelyekről valahogy nem annyira számol be a média

Napok óta tüntetnek az USA-ban (és világszerte) George Floyd halálát követően a rasszista rendőrségi visszaélések ellen; több városban gyújtogatások, erőszakos összecsapások is voltak. Azonban a kritikus tömeg békésnek bizonyult.

Kép
Mennyire mássz bele a gyereked titkaiba és mit hagyj meg neki?

A titoknak megvan az a tulajdonsága, hogy az embereket „beavatottakra” (akik ismerik a titkot) – és „kívülállók” csoportjára osztja, ezzel hierarchikus viszonyokat kialakítva. Persze hogy szülőként mindig a beavatottak oldalára akarsz kerülni a gyereked életében. De nem tudsz. Remélhetőleg.

Kép
Képben vagy azzal, hogy milyen fürdőruha a legelőnyösebb a testalkatodra?

A tökéletes fürdőruhára vágsz? Akkor ne csak azt tartsd szem előtt, hogy melyik tetszik, hanem azt is, hogy milyen fazon, szín és minta passzol a legjobban az testalkatodhoz!

Kép
Hasznos tippek, ha szeretnéd, hogy a Nap legyen az energiaszolgáltatód

Hazánk kedvező napsütéses óraszáma miatt érdemes elgondolkodni azon, hogyan foghatnánk munkára a napot! Az egyik legnépszerűbb felhasználási mód, ha a napenergiából áramot állítunk elő, méghozzá napelemes rendszerek segítségével.

Kép
Napi horoszkóp június 2.: a Bikák váratlan akadállyal küzdenek, a Rákokra új kihívások várnak

A hét első munkanapján is érdemes elolvasnod a horoszkópod, hisz a csillagok ismét üzentek!

Kép
Bánom, hogy ennyi évet töltöttem a testem kritizálásával

Pedig valahol menet közben is tudtam, hogy semmi okom nem lenne kritizálni a testem, állítja a 27 éves Tamara. Olvassátok el a történetét.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem