Álmomban karcsú vagyok, de amikor felébredek, 100 kilós

Borítókép: Álmomban karcsú vagyok, de amikor felébredek, 100 kilós Forrás: a szerző sajátja
Reggelente azzal ébredtem, hogy vissza akarom kapni a régi, 100 kiló előtti-alatti énemet. Éveken át nem sikerült megszoknom, hogy nagyobb helyet foglalok el a világból, mint egykor – folyton nekimentem mindennek, mert a fejemben egy sokkal karcsúbb énképpel máshová helyeztem a testem határait. Ha elhaladtam mondjuk egy asztal mellett, gyakran rosszul mértem ki mekkorát kerüljek, mert úgy gondoltam: nem „terjedek” odáig, ebből a távolságból nem érhetek hozzá. Hiszen nem lehetek annyira kövér!

Ezt éreztem akkor, amikor majdnem 100 kilósan éltem az életem. Szégyelltem magam! Nem tudtam elfogadni magam, sírás kerülgetett, valahányszor emberek közé kellett mennem.

Sokan élnek ezzel a kétségbeeséssel, ezt onnan tudom, hogy elképesztően gyakran keresnek meg a kéréssel: meséljem el, én miként szántam rá magam, hogy kioperáltassam a gyomrom 85 százalékát. Nagyon nehéz döntés volt! Ám már nem csak a gátlások jelentettek problémát, az egészségem lett a tét – asztmásként kapkodtam a levegőt, ezt a nagy súlyt cipelni már komoly teher volt a szervezetemnek, és az ízületeim is fájtak.

„Szeretnék még élni – szeretnék még jól élni!” Ezt éreztem folyamatosan és ennek reményében szántam rá magam a drasztikus műtétre. Annyira el voltam keseredve, hogy az endokrinológusnál a viziten már csak bőgni tudtam.

Van egy csomó evolúciós szempontból „roppant hasznos” tulajdonságom, például a makacs zsírtartalékolás és a lassú fogyás képessége. Sajnos a mai világban, ahol az étel könnyen elérhető és nagy mennyiségben áll rendelkezésre, ezek az adottságok idejétmúltak bizonyultak – erről is mesélek a videóban, amiben kíméletlenül őszintén beszéltem arról, hogy miként éreztem magam a bőrömben a csőgyomor műtét előtt.

A cikk szerzője, Kéky Kira, 46 éves egészségügyi újságíró.

2018 nyarán végezték el rajta a gyomorszűkítő műtétet. A beavatkozás után másfél év alatt fogyott le a megcélzott súlyra. Történetét azért vállalta fel, hogy segítsen vele azoknak, akik hozzá hasonlóan az egészségük rovására híznak (és fogynak) éveken át, és akiknél a sleeve műtét elvégzése orvosilag is indokoltnak bizonyul. A beavatkozás a veszélyes tartományba eső testtömegindex esetében megfontolandó, 40-es BMI felett társbetegségek nélkül, 35-ös MBI felett csak társbetegségek megléte esetén végzik el.

Ha lemaradtál volna Adele bámulatos fogyásáról, a galériára kattintva megnézheted a legnépszerűbb teóriákat, hogy milyen módszerrel sikerült elérni az eredményt.