Kutyameleg: 7 tipp, hogy a kedvenced is bírja a kánikulát

kutya,kánikula,nyár Forrás: Getty images
Nemcsak minket visel meg a kánikula, hanem bundás barátainkat is. Összegyűjtöttünk néhány ötletet, hogy mindannyiunknak élmény legyen a nyár.

Akármennyire családtagnak tekintjük is őket, és jóformán (vagy teljesen) úgy kezeljük őket, mintha emberek volnának, a kutyának és a macskának, de a nyúlnak és a degunak is eltérő igényeik vannak. Az év nagy részében rutinszerűen zajlik az ellátásuk; etetés, sétáltatás, almozás, játék – aztán beüt a kánikula, ami kínlódás az egész családnak, a házi kedvenceknek nemkülönben, pláne, ha idősebbek már.

Állataink többféle módon képesek a testhőmérsékletüket szabályozni: lihegnek (a kutyák a testhő 80 százalékát így adják le), az orrukon keresztül (minél hosszabb, annál hatékonyabb, ergo a rövid nem túl kedvező), hőcserével a fülön, bőrön, szőrzeten keresztül (a nyulakra is jellemző), a mancspárnák izzadásával, a test nyalogatásával (a macskákra jellemző).

A pásztorkutyák szőrzete úgy módosult a generációk során, hogy képes visszaverni a napsugarak bizonyos mennyiségét. Ugyanígy a vadkutyafélék általában zsemleszínűek, ez is segíti a hőszabályozást és a napsugarak távol tartását a bőrüktől.

Nyáron nyírassuk rövidre kutyánk és macskánk szőrét, jobban fogják érezni magukat.

Az a legveszélyesebb, ha a hőség nagy páratartalommal párosul, ezt viselik legnehezebben kedvenceink (és persze mi is). Ilyenkor gondoskodnunk kell arról, hogy folyamatosan járjon a levegő a pihenőhelyük körül, és egész nap hozzájuthassanak friss és hideg vízhez. A hősokk jele, ha nehezen lélegzik az állat, a nyelve lilássá színeződik és nagyon szapora a pulzusa. Próbáljuk megelőzni a bajt az alábbi tippekkel, de ha mégis bekövetkezik, haladéktalanul vigyük őt állatorvoshoz, és addig is locsoljuk hideg vízzel, hogy enyhítsük a bajt.

kutya,kánikula,nyár
Forrás: pexels

De akkor hogyan mentsük meg a kutyánkat a hőgutától? 7 tipp következik:

1. Házi kedvenceinknek a környezet hűtésével tehetünk a legjobbat. Vagyis munkába induláskor állítsuk a légkondicionálót 21–23 fokra. Nem szükséges jégbarlanggá változtatni a lakást, de legyen aránylag hűvös. Ügyeljünk arra, hogy kedvencünk fekhelye vagy ketrece ne álljon olyan helyen, ahol napközben rásüt a nap.

2. Akinek nincs klímája, gondoskodjon legalább annak a szobának az árnyékolásáról, amelyikben az állat kuckója van. Árnyékolás mellett is világos maradhat a szoba, ha egy régi lepedőt akasztunk az ablak külső oldalára. Az a cél, hogy a napsugarak ne érjék el az üvegfelületet, így kedvezőbb hűtő hatást érhetünk el. Az ablakot becsukva rögzítjük a lepedőt.

3. Érdemes áttelepíteni a kutya, macska fekhelyét a lakás leghűvösebb részébe, például a járólappal burkolt előszobába vagy konyhába. Vehetünk kedvencünknek kisállatoknak való nyugágyat, amely alatt jár a levegő. Ha otthon vagyunk, egy kisventilátort is irányíthatunk a nyugágy alá, de ne az állatra, és soha ne hagyjuk felügyelet nélkül. Ha kertes házban élünk, esetleg költöztessük ki nappalra Morzsit vagy Mircit a kert egy árnyékos részébe – igaz, hogy a levegő forró odakint, de legalább mindig van egy kis szellő, ami segít elviselni a hőséget.

4. Ne feledkezzünk meg az ivóvízről!

5. Körültekintően válasszuk meg a séta idejét
Azért, mert hőség van, még kell egy kis mozgás a kutyának és nekünk is. A napi sétát időzítsük kora reggelre vagy naplemente utánra. Ha napközben vinnénk le egy kis egészségügyi sétára a kutyát, kizárólag olyan helyen közlekedjünk, ahol árnyékos a járda. Lehet, hogy csak 25 fok a levegő hőmérséklete, de direkt napsütésben az aszfalt lehet akár 40–45 fokos is. Ám ha 30 fok fölé emelkedik a levegő hőmérséklete, a járdaburkolat akár 60 fokosra is felforrósodik – már ennél 10-zel kevesebb égési sérülést okoz a bőrön, illetve egy tükörtojás megsütéséhez elég 55 fok...

Házi kedvenceink abban különböznek tőlünk, hogy testhőmérsékletük alapesetben is magasabb, mint a miénk: átlagosan 38-39 fok. Vagyis ha a hőségben alig 2 fokkal, 40 fokosra emelkedik a testük hőmérséklete, már fenyeget a hősokk, a 42 fok pedig végzetes.

6. Séta közben mindig legyen nálunk spricnis flakon, hogy egy kis vízpermettel felfrissíthessük a kutyát. A vízbe keverhetünk egy kis körömvirágteát is: ez a gyógynövény azon kevesek közé tartozik, amely nem mérgező az állatok számára. Mancsukat körömvirágkrémmel ápolhatjuk, hámosító hatásánál fogva regenerálja a talp bőrét. A nyuszit a jégpalackon túl a füle nedvesítésével hűthetjük, az erekkel dúsan behálózott testrészen sok hőt tud leadni.

7. Mivel itassuk állatainkat a kánikulában?

Minden állat számára a legalkalmasabb a tiszta hideg víz. Sok gazdi azt hiszi, hogy ha számára frissítő a fagylalt és a jégkrém, akkor a kedvencének is az lesz. Ezzel szemben a kutyák jelentős része és a felnőtt macskák mindegyike laktózérzékeny, azaz nem képesek megemészteni a tejcukrot. Fagyizás után súlyos hasmenés is kialakulhat náluk, ami a hőségben gyorsan kiszáradáshoz vezet.

Állataink számára a nyári hűs édességek nemcsak túl cukrosak, hanem többnyire túl zsírosak is, ami komoly mértékben megterheli a hasnyálmirigyüket. Ne engedjük állatunkat belekortyolni a nekünk rendelt sörbe, fröccsbe, koktélba: az alkohol méreg nekik, nemcsak hányást és hasmenést, hanem a központi idegrendszerre hatva légzési nehézséget, izomrángást is okozhat, és elsavasítja az állat vérét. A kutya vagy macska kómába eshet és el is pusztulhat. Hasonlóan veszélyes a koffein, tehát semmi jegeskávé, tea vagy kóla az állatoknak. Sportitalt se adjunk nekik!

Kínálhatunk viszont villával összetört zöldségekből és gyümölcsökből kevert jégkását kedvenceinknek. A kutyák kedvelik az epret, banánt, narancsot. A körtét, almát, cseresznyét és barackot magház és magok nélkül szabad csak adni, mert a magjukban cián van. A vitaminokban és káliumban gazdag görögdinnye 92 százaléka víz, magok és héj nélkül kiváló vízpótló a kánikulában.

A macskák nem érzik az édes ízt, de sokuk kedveli a sárgadinnyét, ezt is magok és héj nélkül adjuk nekik. A szőlő és a mazsola vesebetegséget okoz az állatoknak, tehát kerüljük.

Zöldségek közül jó a főtt sárgarépa és a sütőtök, de a lehéjazott paradicsom és uborka is állatbarát csemege.