Mi történik a bőröddel, amikor alkoholt iszol?

alkohol,bőr Forrás: Unsplash
Rossz hírünk van: a bőröd is másnapos lesz.

Ébredtél valaha duzzadt szemhéjjal, frissen előbújt pattanással és fakó, színtelen arccal egy átmulatott éjszaka után? Akkor most segítünk megérteni, milyen rövid és hosszú hatást gyakorol az alkohol a bőrödre.

Az alkoholfogyasztás dehidratálja a bőrt

Kikészül a bőröd, amikor túl sok koktélt hajtasz fel? Ennek egyik fő oka, hogy az alkohol vizelethajtó hatású. Ez azt jelenti, hogy serkenti a vizeletkiválasztást, ami dehidratálja az egész szervezetet, így a bőrt is. A bőr szárazabbnak, kevésbé kipárnázottnak tűnik ennek hatására, ráadásul még a finom ráncok és szarkalábak is sokkal feltűnőbbek lesznek.

Az alkohol fokozza a gyulladásokat

Az alkohol felerősíti a szervezet gyulladásos folyamatait és megváltoztatja a bőr hormonális miliőjét, ami súlyosbíthatja az olyan bőrproblémákat, mint az akné vagy a rosacea. Az alkohol kitágítja a bőrben futó ereket, ami erősítheti az arcpírt, hosszabb távon pedig állandóvá is teheti.

alkohol,bőr
Forrás: Unsplash
A magas cukortartalom nem tesz jót a bőrödnek

Milyen italok vannak a legrosszabb hatással a bőrre?

Érdemes elkerülni a túl magas cukortartalmú borokat és koktélokat, mivel a túl sok cukor növeli a gyulladás és az akné kialakulásának rizikóját.

Melyek azok az italok, amelyek a legkevesebbet ártanak a bőrnek?

Válassz olyan bort (ha szereted, akkor inkább a vörösek közül), amelyik antioxidánsokat, például polifenolokat és rezveratrolt tartalmaz – ha mértékkel fogyasztod, ezek jótékony hatással vannak a szervezetedre és a bőrödre. Ha valami erősebbre vágysz, akkor a vodka és a tequila lehetnek jó választás, mert ezek tartalmazzák a legkevesebb cukrot.

Ellensúlyozd az alkohol hatását a megfelelő bőrápolási rutinnal

Ha nem szeretnél lemondani az alkoholról, akkor válassz olyan bőrápoló termékeket, amelyeknek az összetevői ellensúlyozzák a hatását. Ilyen összetevők az antioxidánsok, amelyek megkötik a szabadgyököket és védik a bőrt a káros hatásoktól. Az antioxidánsokat, például C-vitamint, zöld teát vagy niacinamidot tartalmazó szérumok és arcmaszkok segítenek eltüntetni egy dorbézolós éjszaka nyomait.

A mértékletes alkoholfogyasztás mellett az egészséges étrend, a megfelelő hidratálás, az elegendő alvás és pihenés is elengedhetetlen a bőr egészségének megőrzéséhez.

Ha az éjszakát inkább arra szánnád, hogy reggelre felfrissítsd az arcod, akkor mutatunk néhány trükköt hozzá: