Évekig jártam orvoshoz, hogy teherbe essek, és utólag látom, hogy a párom nem igazán állt mellettem

nő,terhesség,magány
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

J

Judit későn talált rá az apajelöltre, akivel évekig kétségbeesetten próbálkoztak. Azóta sem hagyja nyugodni a kérdés: a férfi valóban akart közös gyereket, vagy csak Juditra hagyta a döntést? Ma sem tudja pontosan.

Fiatalon nem foglalkoztatott a gyerekvállalás, úgy éreztem, van időm bőven. Későn kaptam észbe. Későn találkoztam a párommal, Vincével. 38 éves is elmúltam, amikor istenigazából próbálkozni kezdtünk.

Először a jó öreg hagyományos módszert választottuk. Eszembe se jutott, hogy nem jöhet össze: körülöttem sorban estek teherbe a velem egykorúak, könnyen megvalósíthatónak tűnt az álom. De a menstruációm, hiába igyekeztünk, minden hónapban óramű pontossággal megérkezett.

Az első jel, hogy pszichésen nehezen bírom a gyűrődést, az volt, amikor néhány hónap után késett 5 napot, és én már pezsgőt akartam bontani. Amikor a hatodik nap reggelén mégis betétért kellett szaladni, sírógörcsöt kaptam. Sebaj, túltettem magam rajta, kicsit nevettem is, próbálkozzunk tovább. Hőmérőztem, naptáraztam, kipróbáltam az összes házi praktikát, eredmény nélkül.

Az idő vészesen fogyott, ezért fél év után magánorvoshoz fordultam. Nagyon lelkes doki volt, azzal fogadott, hogy ne aggódjak, ő már „csinált” egy falunyi gyereket. Mindent rendben talált nálam. Méricskélt, bíztatott, vitaminkúrát írt elő, és a nála töltött idő második hónapjában teherbe estem.

Vince egyszer sem kísért el az orvoshoz, csak a háttérből biztatott. A teljes igazsághoz hozzátartozik, hogy neki már volt két gyereke az első házasságából, a kisebbik, Roli értelmileg sérülten született. Gyakran kellett rá délutánonként vigyáznia, így soha nem ért rá. Egyáltalán nem hibáztattam, azt gondoltam, elviszem én ezt az egészet a hátamon. Amikor megmondtam, hogy a teszt pozitív, mintha kis félelem csillant volna a szemében, de összességében örömmel fogadta.

Sajnos a terhesség csak a hetedik hétig tartott. Addig ritkán súrolta a tudatomat a gondolat, hogy nem feltétlenül marad meg, de mindig elhárítottam. Két napig zokogtam, miután piros lett a vécépapír. Vince épp nem volt otthon, a gyerekeire vigyázott. Találkoztunk egy órácskára, megölelt, megtörölgette a szememet, aztán szaladt vissza Roliékhoz. Én meg összeszedtem magam, visszamentem az orvoshoz, és inszeminációt kértem.

Keserves hónapok következtek. Rögtön az első beavatkozás után újra teherbe estem, elővigyázatosságból hetekig nem mentem vissza az orvoshoz, nehogy túl korán beleéljem magam az anyaszerepbe. Mire összeszedtem a bátorságomat, az ultrahang már csak a nagy semmit mutatta. Megint kiborultam, de dacosan tartottam magamat: lehetetlen, gondoltam, hogy nekem ne sikerüljön.

Folytattam rendületlenül az inszeminációt. Mindegyikre egyedül mentem el: Vince az első spermaleadáskor elkísért, de többet nem ért rá. Egy, kettő, három, négy: összesen hét inszeminációt csináltam. Feküdtem széttárt lábakkal az asztalon, és fohászkodtam a megtermékenyülésért. Közben pszichológushoz jártam, családállításra és egyéb ezoterikus hókuszpókuszokra iratkoztam be, hátha a segítségükkel legyőzök valamilyen láthatatlan lelki akadályt. De az anyagi és a mentális áldozathozatal nem hozta el a megváltást. És egyre fogyott a remény.

A negyvenedik szülinapom életem egyik mélypontja volt.

Azt hiszem, ekkor mondtam le a terhességről: az agyam még nem fogta fel, de mélyen belül feladtam. Amikor bekövetkezett a felfoghatatlan, hogy két hetes késés után a menszeszem pont a vizsgálóasztalon, az orvos szeme láttára jött meg, eldöntöttem, hogy befejezem. Nem vállaltam a lombikot. Se pénzem nem volt hozzá, se idegrendszerem.

Súlyos depresszióba zuhantam. Vince kedvesen pátyolgatott, de az életritmusán nem változtatott semmit, ahogy korábban sem. Hiába kértem, nem hozta át Rolit hozzánk, mindig a saját lakásában vigyázott rá, ami üresen tátongott, mert kiadni nem akarta. Rolival és a testvérével havonta egyszer találkozhattam. Mintha egy láthatatlan fallal védte volna a korábbi életét előlem.

Két év agonizálás után megismerkedtem valakivel, akivel egymásba szerettünk. Vincével különváltunk. Fájt neki, de nem halt bele. Sose hibáztattam azért, mert nem volt rám elég ideje, de mikor az új barátommal a múltat elemezgettük, rájöttem, hogy valójában csak én akartam közös gyereket, ő nem. Nem akart velem szembeszegülni, kötelességszerűen adta a spermát, de a lelki részéből teljesen kimaradt: az orvosból, az inszemekből, a depresszióból, a fájdalomból. Kívülről, részvéttel nézte a vergődésemet, mintha nem lenne a történetünk része. Ez, feltételezem, Roli miatt volt: olyan súlyos életterhet kapott vele, amin túl többet nem tudott vállalni. Egy új baba pedig mindenképp megváltoztatta volna a szerkezetet.

Nem gondolom, hogy azért nem estem teherbe, mert Vince nem akarta szívből: utálom az efféle leegyszerűsítéseket. De talán kevésbé lettem volna magányos és depressziós, ha jobban támogat. Nem tudom. Utólag könnyű magyarázatot találni.

Most 44 éves vagyok. Saját gyerekem vélhetően nem lesz: örökbe még fogadhatok. Nem tudom, akarom-e. Öregnek érzem magam. Meggyötörtek a kidobott évek, a semmibe szórt pénz, a felesleges szenvedés. Vagy ezek a tapasztalatok mégis jók lesznek egyszer valamire? Csak ismételni tudom magam: nem tudom.

Meglátjuk, mi lesz.


Öt ok, amiért a férfiak a gyerektelenséget választják:

Nézd meg a galériánkat>6 kép
Öt ok, amiért a férfiak a gyerektelenséget választják
Tovább olvasok
Kép
A 10 legfeleslegesebb konyhai eszköz, ami mégis sok háztartásban megtalálható

Na, neked megvan valamelyik ezek közül? Esetleg több is... A joy.hu összeállítása.

Kép
Napi horoszkóp október 24.: a Bikák versenyhelyzetben bizonyíthatnak, a Szüzek átadhatják magukat a pihenésnek

Ma sem érdemes kihagynod a horoszkópod, mert a csillagok ismét izgalmas üzeneteket tartogatnak!

Kép
Drogok és médiumok – egykori CIA-kísérletek az agyunk manipulálására

Megvan a filmekből ismert jelenet, amikor a kém vagy bérgyilkos nem is tudja magáról, hogy az, de kap egy bizonyos jelet – mondjuk egy jelszót –, amitől hirtelen tudatossá válik számára a feladata? Szürreálisnak tűnik, ugye? A CIA szerint korántsem.

Kép
A maszk és a távolságtartás hatására ezerszer kisebb lesz a vírusterhelés

Egy friss olasz tanulmány jelentkezett ezzel a radikális állítással és az is olvasható benne, hogy a tünetek is kevésbé súlyosak, ha mindenki betartja a Covid elleni védekezés alapvető szabályait.

Kép
Újra együtt a Doktor Szöszi színészgárdája: Selma Blair is csatlakozott a nosztalgiázáshoz

A 2000-es évek egyik nagy kedvence minden kétséget kizáróan a Doktor Szöszi című film volt.

Kép
35 éve halt meg rejtélyes módon Bódy Gábor

A magyar filmművészet legrejtélyesebb sorsú rendezője korszakos műveket készített, s miközben igazi fenegyerekként tartották számon, szorgalmasan jelentett társairól a hatalomnak. Öngyilkos lett vagy megölték? 35 éve halt meg Bódy Gábor.

Kép
„Előttem van, ahogy szülés után guggolgatok a János Kórház folyosóján, mert annyira hiányzott a mozgás”

Kulcsár Vajda Enikő mozgást addict. Ezt nem én mondom róla, ezt ő mondja magáról. Naponta ugyanis több órát is mozog és mozgott, még a várandósságai utolsó napjaiban is. De teljesen normális és természetes módon az, hogy két gyermeket kihordott, az ő testét is megváltoztatta. A különbség közte és mondjuk (khm…) köztem viszont az, hogy ő ebbe nem törődött bele. Beleásta magát a témába, hogy is lehet a szülés utáni testet regenerálni, formálni és ma két gyermeke mellett már hivatásaként segít személyesen és online kurzusaival is nők százainak – ha nem ezreinek –, hogy mindenki boldog lehessen anyaként is a testével. Ez az ő projektje: az Anyatest Projekt.

Kép
Pozitív lett a koronavírus-tesztem: elmesélem, miért örültem neki

Nem őrültem meg, természetesen nem voltam boldog, hogy elkaptam a fertőzést. Elmondom, hogy volt.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem