Évekig jártam orvoshoz, hogy teherbe essek, és utólag látom, hogy a párom nem igazán állt mellettem

nő,terhesség,magány
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

J

Judit későn talált rá az apajelöltre, akivel évekig kétségbeesetten próbálkoztak. Azóta sem hagyja nyugodni a kérdés: a férfi valóban akart közös gyereket, vagy csak Juditra hagyta a döntést? Ma sem tudja pontosan.

Fiatalon nem foglalkoztatott a gyerekvállalás, úgy éreztem, van időm bőven. Későn kaptam észbe. Későn találkoztam a párommal, Vincével. 38 éves is elmúltam, amikor istenigazából próbálkozni kezdtünk.

Először a jó öreg hagyományos módszert választottuk. Eszembe se jutott, hogy nem jöhet össze: körülöttem sorban estek teherbe a velem egykorúak, könnyen megvalósíthatónak tűnt az álom. De a menstruációm, hiába igyekeztünk, minden hónapban óramű pontossággal megérkezett.

Az első jel, hogy pszichésen nehezen bírom a gyűrődést, az volt, amikor néhány hónap után késett 5 napot, és én már pezsgőt akartam bontani. Amikor a hatodik nap reggelén mégis betétért kellett szaladni, sírógörcsöt kaptam. Sebaj, túltettem magam rajta, kicsit nevettem is, próbálkozzunk tovább. Hőmérőztem, naptáraztam, kipróbáltam az összes házi praktikát, eredmény nélkül.

Az idő vészesen fogyott, ezért fél év után magánorvoshoz fordultam. Nagyon lelkes doki volt, azzal fogadott, hogy ne aggódjak, ő már „csinált” egy falunyi gyereket. Mindent rendben talált nálam. Méricskélt, bíztatott, vitaminkúrát írt elő, és a nála töltött idő második hónapjában teherbe estem.

Vince egyszer sem kísért el az orvoshoz, csak a háttérből biztatott. A teljes igazsághoz hozzátartozik, hogy neki már volt két gyereke az első házasságából, a kisebbik, Roli értelmileg sérülten született. Gyakran kellett rá délutánonként vigyáznia, így soha nem ért rá. Egyáltalán nem hibáztattam, azt gondoltam, elviszem én ezt az egészet a hátamon. Amikor megmondtam, hogy a teszt pozitív, mintha kis félelem csillant volna a szemében, de összességében örömmel fogadta.

Sajnos a terhesség csak a hetedik hétig tartott. Addig ritkán súrolta a tudatomat a gondolat, hogy nem feltétlenül marad meg, de mindig elhárítottam. Két napig zokogtam, miután piros lett a vécépapír. Vince épp nem volt otthon, a gyerekeire vigyázott. Találkoztunk egy órácskára, megölelt, megtörölgette a szememet, aztán szaladt vissza Roliékhoz. Én meg összeszedtem magam, visszamentem az orvoshoz, és inszeminációt kértem.

Keserves hónapok következtek. Rögtön az első beavatkozás után újra teherbe estem, elővigyázatosságból hetekig nem mentem vissza az orvoshoz, nehogy túl korán beleéljem magam az anyaszerepbe. Mire összeszedtem a bátorságomat, az ultrahang már csak a nagy semmit mutatta. Megint kiborultam, de dacosan tartottam magamat: lehetetlen, gondoltam, hogy nekem ne sikerüljön.

Folytattam rendületlenül az inszeminációt. Mindegyikre egyedül mentem el: Vince az első spermaleadáskor elkísért, de többet nem ért rá. Egy, kettő, három, négy: összesen hét inszeminációt csináltam. Feküdtem széttárt lábakkal az asztalon, és fohászkodtam a megtermékenyülésért. Közben pszichológushoz jártam, családállításra és egyéb ezoterikus hókuszpókuszokra iratkoztam be, hátha a segítségükkel legyőzök valamilyen láthatatlan lelki akadályt. De az anyagi és a mentális áldozathozatal nem hozta el a megváltást. És egyre fogyott a remény.

A negyvenedik szülinapom életem egyik mélypontja volt.

Azt hiszem, ekkor mondtam le a terhességről: az agyam még nem fogta fel, de mélyen belül feladtam. Amikor bekövetkezett a felfoghatatlan, hogy két hetes késés után a menszeszem pont a vizsgálóasztalon, az orvos szeme láttára jött meg, eldöntöttem, hogy befejezem. Nem vállaltam a lombikot. Se pénzem nem volt hozzá, se idegrendszerem.

Súlyos depresszióba zuhantam. Vince kedvesen pátyolgatott, de az életritmusán nem változtatott semmit, ahogy korábban sem. Hiába kértem, nem hozta át Rolit hozzánk, mindig a saját lakásában vigyázott rá, ami üresen tátongott, mert kiadni nem akarta. Rolival és a testvérével havonta egyszer találkozhattam. Mintha egy láthatatlan fallal védte volna a korábbi életét előlem.

Két év agonizálás után megismerkedtem valakivel, akivel egymásba szerettünk. Vincével különváltunk. Fájt neki, de nem halt bele. Sose hibáztattam azért, mert nem volt rám elég ideje, de mikor az új barátommal a múltat elemezgettük, rájöttem, hogy valójában csak én akartam közös gyereket, ő nem. Nem akart velem szembeszegülni, kötelességszerűen adta a spermát, de a lelki részéből teljesen kimaradt: az orvosból, az inszemekből, a depresszióból, a fájdalomból. Kívülről, részvéttel nézte a vergődésemet, mintha nem lenne a történetünk része. Ez, feltételezem, Roli miatt volt: olyan súlyos életterhet kapott vele, amin túl többet nem tudott vállalni. Egy új baba pedig mindenképp megváltoztatta volna a szerkezetet.

Nem gondolom, hogy azért nem estem teherbe, mert Vince nem akarta szívből: utálom az efféle leegyszerűsítéseket. De talán kevésbé lettem volna magányos és depressziós, ha jobban támogat. Nem tudom. Utólag könnyű magyarázatot találni.

Most 44 éves vagyok. Saját gyerekem vélhetően nem lesz: örökbe még fogadhatok. Nem tudom, akarom-e. Öregnek érzem magam. Meggyötörtek a kidobott évek, a semmibe szórt pénz, a felesleges szenvedés. Vagy ezek a tapasztalatok mégis jók lesznek egyszer valamire? Csak ismételni tudom magam: nem tudom.

Meglátjuk, mi lesz.


Öt ok, amiért a férfiak a gyerektelenséget választják:

Nézd meg a galériánkat>6 kép
Öt ok, amiért a férfiak a gyerektelenséget választják
Tovább olvasok
Kép
A mi családunk az egyetlen, amelyik még mindig tartja a szociális távolságot?

„A közösségi média tele van vakációzó családokkal, úgy festenek, mintha nem lenne a világon semmi gondjuk-bajuk. Vízeséseknél pózolnak, tengerparton lazítanak, sorban állnak a szórakoztató parkokban. Nem tudom megmondani, hogy féltékeny vagyok, vagy inkább döbbent, vagy esetleg mindkettő." Dóri története.

Kép
Mit is tudunk igazából a koronavírus-partikról?

A koronavírus-járvány kezdete óta már többször is felbukkantak COVID-bulikról szóló hírek. De vajon mi igaz ezekből, és mit is jelent pontosan ez a kifejezés?

Kép
Hat éve hunyt el Robin Williams – 6 fotó, amivel a nagyszívű színészre emlékezünk

Nem számít, hogy a Jumanjiból ismered, a Jó reggelt, Vietnámmal lopta be magát a szívedbe, vagy a Holt költők társasága szerettette meg veled. Abban megegyezhetünk, hogy Robin Williams az utóbbi évtizedek egyik legmeghatározóbb színésze és komikusa volt. Hat évvel ezelőtt, a depresszióval folytatott hosszú küzdelme után, saját kezével vetett véget életének – ma rá emlékezünk.

Kép
11 pontban összefoglalható a valaha írt összes önsegítő könyv

Ha már több önsegítő könyvbe beleolvastál, feltűnhetett, hogy eléggé hasonlítanak egymáshoz. Ez nem véletlen! Cikkünkben összeszedtük azt a 11 tanácsot, amelyek szabad kombinációjából bármilyen önsegítő könyv előállítható.

Kép
Időszakos böjtölés Keto diétával kombinálva: hogy mi van?

Az utóbbi évek legelterjedtebb fogyókúrás módszerei között az élen jár a keto és az időszakos böjtölés, vagyis az intermittent fasting. Felmerül a kérdés, mi történik, ha a kettőt kombinálom - és egészséges -e egyáltalán ilyesmire vállalkozni?

Kép
Hogyan hullámzik a hangulat gyomorszűkítő műtét után?

Karcsúvá leszek a csőgyomor műtét segítségével, amin túlestem – miért vacak a kedvem mégis? Chips, csoki, sütemény – eddig ezt használtam, ha rossz volt a kedvem. És a dolog működött, hiszen mindegyik emeli a szerotoninszintet. Most viszont nem ehetek süteményt, nápolyit, mert a csőgyomor műtét utáni étkezés első heteiben még csak folyékony/pépes étrenden vagyok. Oké, a csoki beleférne a pépesbe, mert a szájban elolvad… De akkor is kibírom nélküle!

Kép
A legnagyobb felnőttfilm-szolgáltató a nőket is eljuttatná a csúcsra

Feltételezzük, hogy felébredtek reggel a pornóoldal igazgatóságában és rájöttek, hogy szép, szép ez a napi 115 millió oldalletöltés, de valami hiányzik.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem