Ma már nem halálos ítélet – minden, amit tudni akarsz az AIDS-ről a 2010-es években

Ma már nem halálos ítélet – minden, amit tudni akarsz az AIDS-ről a 2010-es években

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

F

Freddie Mercury, a Queen énekese, Isaac Asimov orosz sci-fi író, az első topmodellként számon tartott Gia Carangi – csak néhány híresség, akiknek a halálát a nyolcvanas-kilencvenes években az AIDS okozta. A tragikus haláleseteknél jóval kevésbé közismert, hogy mára milyen sokat fejlődött e téren az orvostudomány: megfelelő kezeléssel a HIV-pozitív ember nem fertőz, és várható élettartama a vírust nem hordozó emberekével azonos.

Lassan állt össze a kép

A nyolcvanas évek legelején Los Angelesben és San Franciscóban rejtélyes kór ütötte fel a fejét fiatal meleg férfiak közt. A leírások hasonló tüneteket soroltak fel: a legyengült, lesoványodott páciensek krónikus hasmenésben szenvedtek, nyirokcsomóik megduzzadtak, lázrohamok gyötörték őket. Fertőzések, gyulladások sorozata lépett fel náluk, ráadásul a rosszindulatú daganatos megbetegedések esélye is megnőtt. (Ezeket nevezte el a szakirodalom később opportunista betegségeknek.) Mindez egy-két éven belül a betegek halálához vezetett. Az újnak vélt jelenség előtt tehetetlenül álló orvosok a tüneteket először a tüdőgyulladás egy speciális fajtájának tudták be, később azonban felismerték a mögötte húzódó okot: azt, hogy a védekezőrendszer a legbanálisabb betegségekkel sem tud megbirkózni. A betegségről az első jelentést az Amerikai Járványügyi Központ 1981. június 5-én adta ki. Pár hónapra rá a New York Times arról számolt be, hogy New Yorkban és Kaliforniában is lejegyeztek 41 hasonló esetet. Mivel az először észlelt páciensek homoszexuálisok voltak, erre utalva Gay-related Immune Deficiencynek (melegeket érintő immunhiány) nevezték el a betegséget – csakhogy hamarosan kiderült, hogy heteroszexuálisok, nők, sőt még gyerekek is megfertőződhetnek. 1982 nyarától használták az AIDS (Acquired Immunodeficiency Syndrome, szerzett immunhiányos tünetegyüttes) megnevezést. Ugyanebben az évben Françoise Barre-Sinoussi francia kutatóorvosnő kollégáival, Luc Montagnier-vel és Harald zur Hausennel izolálta a betegség kórokozóját (ezért 2008-ban megosztott orvosi Nobel-díjat kaptak): 1985  óta ezt nevezi a szakma egységesen HIV, azaz emberi immunhiányt okozó vírusnak (Human Immunodeficiency Virus). Lassan összeállt a kép: a fiatal férfi páciensek egy többfázisú kórfolyamat végső stádiumában voltak – ha a HIV-vel való megfertőződéskor a beteg észlel is tüneteket, ezek enyhébbek és pár hét után elmúlnak, majd a  tünetmentes HIV-vírus-hordozás (kezelés nélkül) 3–8 évig tartó időszaka következik. Csak ezután fejlődik ki az AIDS betegség.

Nem tudtak eleget

Hamarosan azonosították a vírus átvitelének módjait: a HIV-fertőzöttség akkor jön létre, ha a fertőzött egyén vére, anyateje, ondója vagy hüvelyváladéka valamely fertőzési kapun keresztül (például seb, gyulladás, hámhiány, a nyálkahártya mikrosérülése) a véráramba kerül. Nem szexuális irányultság vagy egyéb társadalmi jellemző a meghatározó, ezért a szakirodalom ma már nem rizikócsoportokról, hanem rizikóviselkedésekről (és rizikóhelyzetekről) beszél. Legveszélyesebb ebből a szempontból az intravénás szerhasználat többször használt, másokkal közös tűvel (ezért is tragikus a hazai tűcsereprogramok közelmúltbeli megszüntetése), valamint a vérátömlesztés (a vérkészítményeket viszont 1986 óta szűrik itthon). Utána következik az anális szex, majd a vaginális szex, és az orális szexnek is van (kisebb) kockázata. A csókolózás veszélye elhanyagolható, mert a nyál nem tartalmaz olyan számban vírusokat, mint az imént felsorolt testnedvek.

A vírus hétköznapi érintkezéssel: kézfogással, puszival, közös evőeszköz- és vécéhasználattal, cseppfertőzéssel vagy szúnyogcsípéssel nem terjed, tehát a munkahelyek, iskolák, tömegközlekedési járművek, éttermek és más hasonlók ilyen szempontból veszélytelenek. A nyolcvanas évek Amerikájában ennek ellenére kialakult a már-már tömeghisztéria-jelleget öltő morális pánik, amihez az is hozzájárult, hogy a kormányzati tájékoztatóanyagokban „testnedvek” szerepeltek (ami félrevezető, hiszen a HIV-vírus nyállal, verítékkel, vizelettel nem terjed). Amikor híre ment, hogy New York 940 ezer gyereke közül egyetlenegy megkapta a vírust, egy queensi általános iskola 1100 diákja közül 944 nem jelent meg a tanév kezdetén. A pánik odáig fajult, hogy több közszereplő a nyilvános listázás vagy megjelölés (például tetoválás!), szélsőségesebb esetekben a teljes karanténozás mellett szállt síkra a „közérdekre” hivatkozva.

A helyzeten Therese Frare amerikai média szakos hallgató fotója változtatott: egy apa zokogva tartja AIDS-beteg fia, David Kirby fejét néhány perccel a fiú halála előtt. Az ikonikus kép 1990-ben megjelent a Life magazin címlapján, és az egész világot bejárva elérte célját: a betegséggel kapcsolatos figyelemfelhívást és emberi arcának megmutatását. Korábban a művészek kerülték az AIDS témáját, ezután azonban egyre több sztár vállalta fel az ismeretterjesztést.

Gia Carangi,angelina jolie,aids
forrás: Getty Images
Gia Carangi (1960-1986) modell karakterét a róla készült filmben Angelina Jolie alakította.

Itthon sem jobb

Magyarországon az utóbbi időben – a korábbi 60–70 helyett – évente kb. 200 új HIV-fertőzöttet regisztrálnak, a fertőzöttek tényleges száma azonban ennél jóval magasabb lehet, az önkéntes szűrésen résztvevők száma ugyanis továbbra is alacsony.

„Magyarországon általános tájékozatlanság jellemző a HIV-vel kapcsolatban – mondja Bereczky Tamás szociálpszichológus, HIV-vel élő aktivista és sorstárs segítő. – Ezt a helyzetet nem lehet egyedül a mostani kormány nyakába varrni, a prevenciós munka már korábban abbamaradt. Holott létezik egy Nemzeti HIV/AIDS-stratégia, amely kiváló, világszínvonalú dokumentum, mégis eltűnt a közigazgatás süllyesztőjében. Létezik továbbá Nemzeti AIDS Munkacsoport is, csakhogy nem ülésezik. Ennek meg is van az eredménye. A homoszexuális férfiak még viszonylag komolyan veszik a szűrést, nehéz ma Kelet-Európában úgy melegnek lenni, hogy ne tudj az AIDS-veszélyről. Fontos lenne viszont, hogy a heteroszexuális férfiak és nők is eljárjanak szűrésre. Különösen jellemző a nők távolmaradása, pedig nekik sem csak akkor kellene megjelenniük, ha gyereket akarnak vállalni vagy ha pánikban vannak. A fiatal korosztály elérése is hiányos. A középkorúak és az idősebbek statisztikailag azért kevésbé veszélyeztetettek, mert kevesebbet szexelnek és kisebb eséllyel használnak intravénás szereket. A fiataloknak ugyanakkor, miközben aktívan megélik a szexualitásukat, fogalmuk sincs a HIV-ről és a többi szexuális úton terjedő betegségről. A HIV-nek nemcsak a szerhasználattal, de az alkoholfogyasztással is jelentős összefüggései vannak: ittas állapotban ugyanis az emberek nagyobb eséllyel bocsátkoznak meggondolatlan szexuális aktusokba és kevésbé figyelnek oda a megelőzésre.”

„A stigma és a diszkrimináció távol tartja a fertőzötteket a szűréstől és az egészségügyi ellátástól – folytatja. – Pedig ma már a gyógyszereit rendszeresen szedő HIV-fertőzött egyén nemcsak hogy nem fertőz tovább, de ráadásul évtizedekkel tovább él, mint a korábbi kezelési próbálkozások mellett. Gyakorlatilag ugyanolyan élettartamra van esélye, mint egy nem fertőzött személynek. Én magam 2004-ben kaptam meg a diagnózist, és jelenleg is panaszmentesen tudom tartani az állapotomat. A kezelés technikailag is leegyszerűsödött: általában naponta egy tablettát kell bevenni, ami komoly mellékhatásokat nem okoz. Az óvszerhasználat fontosságáról nem lehet eleget beszélni, ez körülbelül 90 százalékos védettséget nyújt a  szexuális úton terjedő betegségekkel szemben. Azoknak azonban, akik ennél is biztosabbra akarnak menni, létezik egy készítmény, melynek szedése esetén nem kapják meg a vírust.”

Ami a tudományos részt illeti, mára minden eszközünk megvan a HIV-járvány megállítására, a többi már csak politikai akarat kérdése. Ami azonban nálunk és általában a közép-kelet-európai régióban nemigen akad. Ennek lehetséges oka az, hogy a HIV olyan dolgokkal kapcsolódik össze, amiről nem szívesen beszélünk: szex, homoszexualitás, drogfogyasztás, prostitúció. De az, ha a homokba dugjuk a fejünket, nem teszi nem létezővé ezeket a jelenségeket és a velük kapcsolatos problémákat.

Hasznos elérhetőségek


Háttér Társaság HIV Tanácsadó Vonal: mindennap 0–24 órában hívható: +36 (1) 6 333 455, e-mail: hivvonal@hatter.hu
HIV-szűrés: az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Regionális Intézetei által működtetett HIV/AIDS Tanácsadókban, vidéki és budapesti bőr- és nemibeteg-gondozó intézetekben. (Ezek listáját lásd az anonim szűrést végző Karolina Rendelő honlapján, az anonimaids.hu oldalon.)

Éva Egészség archív

Tovább olvasok
Tizenkét idézet a takarításról, annak minden öröméről és nyűgéről

2019-ben szeptember 21-ére esik a takarítás világnapja. Már csak ezért is...

3 húsmentes meleg saláta az ősz jegyében

Az egyik kedvenc elfoglaltságunk őszi estékre: pokróccal és finomságokkal körbe véve magunkat sorozatot nézni a kanapén. Ilyenkor persze nem árt, ha nem csak finomak, de egészségesek is azok a harapnivalók.

Variációk bundáskenyérre: öt frappáns megoldás

Imádjuk reggelire, vacsorára, édesen és sósan, bő olajban kisütve és sütőben sülve, de próbáltad már megtöltve, rétegezve, vagy épp feltekerve?

Tanítsd meg a gyereked, hogyan nyugtathatja meg magát – 5 tipp

A gyerekeket ma rengeteg külső inger éri, sok irányban kell megfelelniük, ebbe pedig gyorsan belefáradnak. A relaxáció hatására képesek lesznek megnyugodni, energiával töltődnek fel, egészségesek maradnak, bónuszként pedig felnőttkori stresszhelyzetekben is előkaphatják majd ezt a megoldókulcsot. Íme, néhány egymásra épülő lépés a relaxáció felé:

Több hónapig küzdöttem a lefolyódugulással, végül négy hiperegyszerű, filléres ötlet oldotta meg

Duguláselhárító szakember, klór, nátriumhidroxid és még ki tudja, milyen vegyi összetevők – igen, én is jártam már itt. De hasztalanul: a mosdókagylómból több fordulónyi bolti vegyszer után sem volt hajlandó eltávozni a (meglehetősen koszos) víz. Egyre nagyobb bajban voltam, mert vendégek jöttek – ők mégsem láthatják ezt a förmedvényt a fürdőszobámban! Aztán kicsit beletúrtam az internetbe és megvilágosodtam.

Hamarabb is fel lehet dolgozni a szakítást, mint elsőre gondolnád

Mint oly sok minden más, ez is fejben dől el, még ha ez az érzelmek viharában először furcsán is hangzik.

Híres nőszemélyek 50 fölött, akikre vadítóan simul a bikini

„Igen, holnap 53 leszek. És?!” – posztolta néhány hete Salma Hayek, és a kijelentésébe nehezen tudnánk belekötni. Végtére is a legjobb esetben is 35-nek néz ki bikiniben!

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Nem kell választanod! Két kedvenc magazinodat most egy áráért kapod meg. Fél év (5 lapszám) Éva + ajándék fél év (5 lapszám) InStyle 7950 Ft helyett 3180 Ft

Csak 3180 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem