Ady Endre, a szerető, akire nem vonatkoztak a szabályok

Borítókép: Ady Endre, a szerető, akire nem vonatkoztak a szabályok
Mi jut először eszünkbe Ady Endréről? Mesterien kidolgozott verssorai vagy szerelmei élete? A magyar irodalom egyik legfontosabb költőjének megítélésében mindkét témának jelentős szerep jutott. A Libri minden karácsonykor díszkötetbe rendezi egy-egy klasszikus szerző örök érvényű történeteit, idén egy kortárs írók által összeállított Ady Endre-antológiával lepi meg az olvasókat.

Az Élő Ady – Ady-antológia kortárs költők válogatásában című kötet összefoglaló képet ad arról, hogy Ady mekkora hatással van jelenünkre. A verseskötet bizonyítja, hogy a költő gondolatai halála után egy évszázaddal sem avultak el. A kötetben szereplő verseket kortárs költők válogatták össze, a versek között feltűnnek személyes gondolataik, ajánlásaik is. Ezek kifejezetten a kötet kedvéért születtek, kiderül belőlük, hogy a mai költők miben látják Ady életművének vonzó- vagy épp taszító erejét.

Ady 22 éves, amikor megjelenik első kötete Versek címmel, ekkor költözik Nagyváradra, a Szabadság című lap munkatársa lesz, beleveti magát a város pezsgő éjszakai életébe. Itt ismerkedik meg Diósyné Brüll Adéllal, akit később az ország Lédaként ismer meg. 1903-ban jelenik meg második, Még egyszer című kötete, ahol már szerepelnek az új múzsa által ihletett alkotások is. Később Léda bíztatására utaznak együtt Párizsba, a városba, ami termékeny táptalajt biztosít Ady lírai hangjának kibontakozásához. Ady és Léda viszonyát – amit a nő férje (Diósy Ödön) elnézéssel szemlélt –, valamint viharos szakításaikat, ellentmondásokkal teli viszonyukat számtalan versben örökítette meg a költő.

1906-ban jelenik meg Ady harmadik, és talán legfontosabb kötete, az Új versek, majd két évre rá az országos ismertséget és az áttörő sikert hozó Vér és arany. Ugyanebben az évben indul a Nyugat, aminek alapításában tevékeny részt vállal, és aminek élete végéig munkatársa.

1912-ben szakítanak végleg Lédával. Életének utolsó éveit Boncza Bertával, Csinszkával tölti, aki rajongóból lett Ady felesége, és akinek az egyre betegebb költő mellett egyáltalán nem az a pezsgő társasági élet jut osztályrészül, amire vágyott. Léda és Csinszka Ady halála után is nyílt ellenszenvvel viseltetnek egymás iránt. 15 évvel később, Léda temetésén ugyan megjelent Csinszka, de koszorúját a férj eltávolította a sírról.

Ady Endre verseinek egyedülálló válogatását vagy Szabó Magda karácsonyi írásait 9 000 Ft feletti vásárlás esetén 599 Ft-ért vásárolhatja meg bármelyik Libri Könyvesboltban vagy a libri.hu oldalon.