Adventi takarítás: a 4 legkényesebb terület az otthonodban

Adventi takarítás: a 4 legkényesebb terület az otthonodban
Forrás: getty

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

F

Fenyőillat, meghitt ragyogás, tiszta öröm… Nos, ez a cikk nem erről fog szólni. Pontosabban erről, de egy kicsit másképp. Megmutatjuk a legszennyezettebb helyeket a lakásban (meg fogsz lepődni!), és azt is elmondjuk, hogyan tudod tisztán tartani ezeket.

Egy 2011-es amerikai vizsgálat során 22 család otthonában vették górcső alá a lakás legszennyezettebb helyeit. Harminc tárgyon 340 különböző kórokozófajtát találtak! Lássuk a mocskos részleteket!

1. tetthely: A konyha

Az emberek többsége azt hiszi, hogy a fürdőszoba a legszennyezettebb helyiség a lakásban, de tévednek, mert a konyha az. Az amerikai Public Safety Organisation (Közbiztonsági Szervezet) munkatársai az említett felmérésben többek között az alábbi tárgyakon találtak E. coli baktériumokat: a mosogatószivacsok és -rongyok 75 százalékán, a mosogatók 45 százalékában, a konyhapultok 32 százalékán és a vágódeszkák 18 százalékán. (A mosogatószivacsokban állítólag több mint 7 milliárd baktérium tenyészik!) Leginkább azok a felületek fertőzöttek, amelyek a mosatlan és nyers ételekkel érintkezhetnek, különösen meleg és nedves környezetben. Igencsak szennyezettek lehetnek továbbá azok a kisebb, de annál fontosabb tárgyak, amelyekhez napjában olyan sokszor hozzáérünk: a mikrohullámú sütő ajtajának fogantyúja és gombjai, a hűtő ajtaja, a villanykapcsolók.

Cselekvési terv:

Dr. Charles Gerba, az Arizonai Egyetem mikrobiológusa számtalan tanulmányt szentelt annak a jelenségnek, hogy hogyan szivárognak be a kórokozók az életünkbe. Tapasztalatai alapján a következőket tanácsoljuk:

Tartsd tisztán a hűtőd alját. Mindenféle dolog hajlamos oda lecsöppenni, ezért ez az egyik első felület, ahol hemzsegni kezdenek a kórokozók.

Használj külön vágódeszkát a zöldségekhez és a húshoz. Főzés után fertőtlenítő mosószerrel tisztítsd őket.

• Biztosak vagyunk abban, hogy műanyag szatyrok helyett vászontáskákkal jársz vásárolni. De vajon gondoltál már arra, hogy ezeket is érdemes időről időre kimosni? Sőt, ha igazán profi vagy, különböző színű táskákat használsz a különféle élelmiszercsoportokhoz.

• Nagyon praktikus a fertőtlenítőkendők használata (bár valljuk be, sajnos nem túl zöld megoldás). De vigyázat, ne ess abba a hibába, hogy egy kendővel akarod letudni az egész konyhát: így lehet, hogy csak tovább terjesztenéd a baktériumokat. Egy kendőt csupán egy kb. egy négyzetméteres területen használj, és aztán dobd ki. A nedves felületet hagyd megszáradni.

• Cseréld néhány hetente a mosogatószivacsot! Ha pedig biztosra akarsz menni, tedd be naponta két percre a szivacsokat és a dörzsiket a mikróba a legnagyobb teljesítményen. Egy floridai kísérletsorozat bebizonyította, hogy a hő ennyi idő alatt elpusztítja a baktériumok 99 százalékát. (Érdemes nedvesen mikrózni a szivacsokat, nehogy lángra kapjanak.)

• Soha ne tedd a táskádat vagy a tárcádat a konyhapultra! (A bevásárlásból hazatérve eddig talán te is laza mozdulattal a pultra hajítottad, pont oda, ahol öt perccel később egy szendvicset kensz magadnak vagy a kölyköknek.) A tárcák egynegyede hemzseg ugyanis az E. coli baktériumtól.

2. tetthely: a fürdőszoba

Hát persze, hogy az az egyik legszennyezettebb hely, ahol lemosod magadról az út porát. A nedves környezet ráadásul kiváló táptalaja a kórokozóknak, amelyeknek a kád, a csapok fogantyúja, a lefolyó, a törülközők, a fogkefék, sőt, a fogkefetartók is valóságos paradicsomot jelentenek.

Az sem mindegy, lehajtod-e a vécé fedelét, mielőtt lehúzod. Ha nem hajtod le, a kórokozók kilencven százaléka még másfél órával később is megtalálható a levegőben, a tartályon, az ülőkén és a klotyó körüli padlón.

Gondoltad volna, milyen káros, ha a mosott ruhát nem teregeted ki (vagy rakod át a szárítógépbe) azonnal, hanem benne hagyod a dobban? Ha harminc perc is eltelik így, akár kezdhetnéd is elölről a mosást, ugyanis ennyi idő épp elég a baktériumoknak arra, hogy elszaporodjanak a meleg, nedves környezetben.

Cselekvési terv:

Naponta töröld át fertőtlenítővel a legfontosabb felületeket, hetente egyszer pedig végezz alapos takarítást. Igen, a fogkefetartót is mosd ki rendesen. Fogkefét háromhavonta válts.

• Vezessétek be azt a szabályt a családban, hogy aki utoljára fürdik, az kisúrolja maga után a kádat.

• Ha van zuhanyfüggöny, éjszakára húzd szét, hogy úgy száradjon meg, és ne maradjon sokáig nedvesen összetapadva.

Cseréld hetente a törülközőket! (A fent említett dr. Gerba korábban törülközőt használt arcmosás után. „Ma már képtelen lennék erre, hiszen tudom, hogy hemzseg az E. coli baktériumtól! Áttértem a papírtörlőkre – nem túl környezetbarát, de hidd el, akkor is elég sok papírt fogsz elhasználni, ha elkapsz egy hasmenést valamelyik bacitól.”)

• Gondoskodj a mosógép fertőtlenítéséről is. Az apartmenttherapy.com szakértője azt tanácsolja, hogy havonta egyszer indíts el egy üres mosást a legnagyobb hőfokon és a leghosszabb programon úgy, hogy egyenesen a dobba öntesz egy liter ecetet és egy csésze szódabikarbónát. A víz első leeresztése előtt, de amikor a gép már feltöltődött vízzel és a felfűtés is megtörtént – tehát kb. 5–10 perc után –, állítsd le a programot és hagyd így a gépet egy óráig. Utána indítsd újra a programot.

3. tetthely: a multimédiás és/vagy dolgozósarok

Döbbenetes, de a mobilunkon tízszer annyi kórokozó – akár influenzavírus is – található, mint a vécécsészén! A Londoni Higiéniai és Trópusi Betegségek Egyeteme és a Queen Mary Egyetem kutatói egy csaknem 400 mintás vizsgálatban a mobiltelefonok 92 százalékán találtak baktériumokat.

Hasonló a helyzet a számítógép billentyűzetével és a tévé távirányítójával is: sokat fogdossuk őket, és szinte soha nem jut eszünkbe, hogy ezekre is ráfér a tisztogatás.

Maga a munkaasztalod pedig állítólag százszor piszkosabb, mint a vécé: töröld le ezt is rendszeresen, lehetőleg még azelőtt, hogy ragadni kezdene.

Cselekvési terv:

Soha ne egyél számítógépezés közben! A billentyűk közé hulló morzsák még tovább növelik annak az esélyét, hogy ott is elszaporodnak a kórokozók.

• Időnként töröld át a billentyűzetet, a laptopod és a tévé képernyőjét – használhatsz elektrosztatikus törlőkendőket is.

A mobilodat érdemes lehetőleg naponta letörölnöd alkoholos fertőtlenítőkendővel.

• Ezentúl tekints gyanakvással a hotelszobák tévé-távirányítóira – gondolj bele, hány kéz fogdosta össze őket, és vajon kinek jutott eszébe utoljára megtisztítani?

4. tetthely: a szőnyeg és a matracod

El sem tudod képzelni, mennyi szennyeződést (morzsákat, szöszöket, port, hajszálakat, elhalt hámsejteket, testnedveket és kórokozókat) tud felvenni a kárpit, amin jársz, vagy a matrac, amin fekszel: annyit, hogy képes megsokszorozni a saját súlyát!

Cselekvési terv:

• Hetente porszívózd ki a szőnyegeket! (Sokan a porszívó kefés fejét használják a parkettán, és a simát a szőnyegen. Próbáld ki a kefét a szőnyegen is: bár nem fogsz olyan simán siklani, meg fogsz lepődni, mennyi hajszálat sikerül összegyűjtened!)

• Válassz olyan matracot, amelynek levehető a huzata és/vagy használj matracvédőt! Ezeket simán kimoshatod mosógépben. Ezzel sok további munkától megkímélheted magad.

• Ha mégis komolyabban veszed a dolgot, íme Katie Berry (housewifehowtos.com) matractisztítási rituáléja:
1. Porszívózd ki a matracot a kicsi kefés fejjel.
2. Szórd be a matracot szódabikarbónával, és dörzsöld bele egy durva kefével. Hagyd hatni 10 percig.
3. Porszívózd ki újra a matracot. Ezzel eltávolíthatod a nemkívánatos szagokat.
4. Szedd ki a beszáradt foltokat.
A vérfoltot így: egy negyed bögre 3 százalékos hidrogén-peroxid, egy evőkanál folyékony mosogatószer és egy evőkanál asztali sóból készült löttyöt oszlass el könnyedén a folton, és hagyd megszáradni, majd dörzsöld át a felületet.
A vizeletfoltot (például a gyerek matracán) pedig így: oldj fel 3 evőkanál szódabikarbónát 2 deci hidrogén-peroxidban, majd adj hozzá egy vagy két csepp mosogatószert. Töröld át ezzel az oldattal a foltot. Hagyd megszáradni.
Makacs folt esetén: keverj össze 3 evőkanál mosóport (de ne fehérítő tartalmút!) és egy evőkanál vizet, hogy száraz habot kapj. Könnyedén terítsd be vele a foltot, és hagyd hatni 30 percig. Távolítsd el a paszta maradékát egy kanállal. Porszívózd ki ezt a kis felületet.

• Egyébként pedig: új matrac esetében forgasd a matracot alulról felülre és fejtől lábtól hetente az első három hónapban, utána pedig negyedévente.

Kórokozó-kisokos


Bizonyos baktériumok a számukra megfelelő körülmények között akár 20 percenként is képesek szaporodni. Ezért van az, hogy a megfertőződés után olyan hamar jelentkeznek egy-egy betegség tünetei.

A háztartásban megtalálható, betegséget okozó kórokozók közül a következők a leggyakoribbak:

• Staphylococcus aureus baktérium: egészséges emberek bőrén, orrnyálkahártyáján és székletében is megtalálható. Többek között meningitiszt, szepszist okozhat, bizonyos típusai pedig ételmérgezést is előidézhetnek.

• Élesztő- és penészgombák: a legismertebb élesztőgomba a Candida albicans, amely az egész szervezetet megtámadhatja. A penészgombák a szakértők szerint hozzájárulhatnak többek között egyes szív- és érrendszeri, valamint ízületi megbetegedésekhez, továbbá allergiát és asztmát okozhatnak.

• Salmonella baktérium: több típusa van, többféle betegséget is okozhat, Magyarországon a gyomor-bélhuruttal járó forma fordul elő a leggyakrabban. A fertőzött étellel kerül a szervezetbe és a széklettel ürül.

• Escherichia coli (röviden: E. coli): a vastagbél nyálkahártyáján a normál bélflóra tagja, más szervekbe kerülve azonban kóros folyamatokat, leggyakrabban hasmenéssel járó betegséget hozhat létre. Főleg széklet, orr- és torokváladék, nyál közvetítésével terjed, de közvetlen érintkezéssel, piszkos kézzel, szennyezett eszközökkel is átadható, valamint legyek is terjeszthetik.


Még több takarítási tipp egész évre:

Olvasd el ezt is!

Éva Advent archív

Tovább olvasok
Szabó T. Anna: Folyton pakoló asszonyok

Diákkoromban jártam egy amerikai kisvárosban, ahol meghívott ebédre egy magyar család. A háziasszony egyfolytában tüsténkedett, és amikor a lakásukat dicsértem, felháborodva mesélte, hogy mifélék ezek a jenkik: csak akkor takarítanak, amikor kedvük tartja! Képzeljem el, mondta, miközben a rögtön elmosott-eltörölgetett tányérokat rakosgatta, egy tanárnőnél járt, aki cakpakk közölte: „There’s more to life than a clean house!”

Hogyan készítsd fel a gyomrod meg a májad egy ivós estére?

Mit egyél ivás előtt? Örökérvényű kérdés, hogy mit érdemes és mit nem érdemes fogyasztanunk, mielőtt italozásra adnánk a fejünket. Bizonyos ételekkel ugyanis megelőzhetjük az esetlegesen kialakuló későbbi problémákat és a másnaposságot. Következzenek jól bevált tippek kezdőknek és haladóknak.

8 híres ember, akik átlagemberekkel házasodtak

A sztárok élete egészen más, mint a miénk. Nem csoda, hogy a legtöbb hírességet egy másik sztárral hozza össze az élet. De akadnak azért olyan celebek is, akik egy-egy átlagemberrel estek szerelembe.

Beperelhet-e a gyereked, ha posztolsz róla a fészbukon?

Te mit osztasz meg a világgal magatokról? Hát a gyerkőcöd? A gyerekek adatvédelmi szempontból fokozottan veszélyeztetettek, és felelőtlenségük veszélyessé is teszi őket. Cikkünkben a mindennapi adatvédelem kulisszái mögé nézünk be, családi kalauzt adunk nektek, hogy pontosan annyi látszódjon az életetekből, amennyi még biztonságos – és főleg jogszerű.

Hogyan vedd rá a gyereket, hogy elmesélje a napját

Ha a címben található kérdésre rendszeresen csak egy nagy ’Semmi’ a válasz, akkor mindenképp olvasd el a tippjeinket.

Ezeket az ételeket inkább ne tedd be a kosaradba

Olyan könnyű levenni a polcról egy kész fűszerkeveréket, mégis sokkal finomabb lesz az étel, ha egyenként szórod rá a kiválasztott ízesítőket. Azért mert valami gluténmentes, automatikusan elhisszük, hogy egészséges is, pedig egyszerűen csak a glutént hagyták ki belőle, minden más adalékanyag, térfogatnövelő, ízesítő belekerült. Mutatunk néhány nagyon gyakran vásárolt ételt, amit egészségesebb lenne kerülnöd.

Meghan hercegné nem híve a szülés utáni fogyóúrának (bezzeg Katalin hercegné)

A sussexi hercegné nem sieti el, hogy formába jöjjön a szülés után, az internet pedig ünnepli ezért.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Vesd bele magad a nyárba és fizess elő 40% kedvezménnyel 1185 Ft-ért!

Csak 1185 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem