JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

Naszvadi Judith: Vajon hány igazi ünnep volt az életünkben?

Borítókép: Naszvadi Judith: Vajon hány igazi ünnep volt az életünkben? Forrás: Pixabay

Nem kell fantasy írónak lenni ahhoz, hogy az ember fejben eljátsszon olyan különös eseményekkel, melyek megtörténhetnének ugyan – de mégsem fognak soha. Nagykamaszként azzal szórakoztattam magam, hogy próbáltam elképzelni, mi volna, ha csak az a metrókocsinyi útitárs élné túl a világvégét, akikkel éppen együtt döcögtünk Örs vezér tere végállomás felé. Vajon ki-kivel jönne össze, s milyenek lennének a gyerekeik, kiből lenne jó nagymama és nagypapa. No és kinek milyen szakmáját tudnánk hasznosítani a túlélés érdekében mi, legújabb kori Noék.

Ma már nem az ilyesféle kérdések foglalkoztatnak, ha posztapokaliptikus fantáziabirodalmamban barangolok. Sokkal inkább érdekel, hogy

mit vinne magával az a pár tucat túlélő az emberi tudásból és kultúrából az új világba.

Vajon lenne, aki a matematikát megtanítja a következő generációnak? S ha igen, mennyit adna át? Lenne értelme még földrajzról beszélgetni? Irodalomról? Történelemről? Művészetekről? Lenne létjogosultsága megsemmisült festményekről, épületekről mesélni? Maradna valami az elmúlt évezredek muzsikájából a túlélők által ismert dalokon kívül?

És mi lenne az ünnepekkel? Születésnapok, névnapok, majálisok, augusztus huszadikák és ó, igen! A karácsonyok. Hova lenne az a meghitt szépség, amit évről-évre vártunk? Hogyan lehetne jól elmagyarázni, milyen is volt a készülődés, a várakozás, az ajándékozás? Milyen mágikus fénye volt mindennek! Milyen volt az első falat étel íze az ünnepi asztalnál. Milyen volt a karácsony fénye.

Vajon hány igazi ünnep volt az életünkben? Olyan, amelynek emléke elkísér minket végig az úton. Amelynek békéjére és szeretetteljes hangulatára jó bármikor visszagondolni.

Ami egész évben menedéket nyújt az örökös rohanásban megfáradt lelkünknek. Mit felelnél? Jutott ilyen akár egy is neked? Vagy kettő? Talán féltucat? Én csak azt kívánom, hogy legyen ez is olyan, igazi!

Azt vallom, hogy minden pillanata és megnyilvánulása értékes az életnek. Meg azt is, hogy nehéz helyzetekben is meg lehet találni a fogódzókat, amelyek kisegítenek a gödör aljáról. Ilyen fogódzó lehet egy baráti beszélgetés, egy kellemes zene vagy éppen egy igazi, tartalmas szöveg elolvasása. Olyané, amely érzelmeket vált ki belőlünk, ami megérinti a bensőnket.

Az emberi dolgok érdekelnek. Legyenek nagyok vagy egészen aprók.

Ha Téged is, kövesd az oldalamat ITT!

Vagy írj nekem ide!

Ha karácsonyi filmet keresnél, íme néhány tipp: