Min tudunk vitatkozni karácsonykor? Meglepő válaszokkal állt elő egy angliai kutatás

Borítókép: Min tudunk vitatkozni karácsonykor? Meglepő válaszokkal állt elő egy angliai kutatás Forrás: pexels
Teljesen klisés filmjelenet is lehetne az, hogy egy tökéletesen megterített asztal körül, tökéletesnek tűnő emberek egyszer csak nagyon elkezdenek veszekedni karácsony este. Szerintem mindenkinek van legalább olyan emléke gyerekkorából vagy akár felnőttként, amikor a karácsonyt egy nagy vita övezi. De béke és meghittség ünnepe miért jár mindig perpatvarral?

Nem is az én cikkemről lenne szó, ha nem mutatnék be egy érdekes kutatást és annak eredményét. Egy 3 évvel ezelőtti kutatás arra a következtetésre jutott, hogy a legtöbbet december 25-én vitatkozunk. A Bolsover Cruise Club vizsgálata alapján egy átlagos család 1 órát és 13 percet tölt vitatkozással, amit nagyjából 12:06 perckor kezdenek meg. Azért itt fontos észrevenni, hogy ez egy COVID előtti kutatás, szóval lehet, hogy a világjárvány okozta feszültség és szorongás némileg változtatott a vitatkozási szokásainkon, vagy akár az infláció és a lassan egy éve tartó szomszédos háború is alakíthatott rajta.

Na de nehogy azt higgyük, hogy csak a karácsonyi menü készítése lehet közben lehet jól összekapni a párunkkal, anyósunkkal. A megkérdezettek nagy százaléka a közös játékokat, társasozást emelte ki, mint feszültség forrást. Természetesen emelett sajnos a túlzott alkohol fogyasztás is jellemző indokok között van a viták kialakulásában.

A kutatás végén a következő okok körvonalazódtak, mint veszekedést okozó szituációk:

  1. Karácsonyi menü elkészítése (66%)
  2. Társasjátékozás ( 54%)
  3. Anyós, após és párunk egyéb családtagjainak a szórakoztatása ( 51%)
  4. Túlzott alkohol fogyasztás (45%)
  5. Nem mutatni elég hálát, azért amit kapunk ( 38%)
  6. Tv csatornák kiválasztása (35%)
  7. Felmosás ( 31%)
  8. Tucat-, személytelen ajándék kapása (22%)
  9. Mivel december 25-ről van szó, így akár másnaposság is okozhatja a vitákat (20%)
  10. Késés, elalvás (17%)

Sajnos saját tapasztalatom is van a karácsonyi viták témakörben, de nem tudom alátámasztani a kutatást, hiszen mire én megérkeztem az adott ünnepségre, a következő ( akár filmbelinek illő) kép fogadott: a családom férfi tagjai az asztal körül ültek és néztek maguk elé, támasztották a fejüket míg a családom egyik női tagja mosogatás közben sírt, a másik pedig félrevonult az egyik sötét szobában. Természetesen megkérdeztem az asztalnál mi történt, mire a férfiaktól egyöntetűen azt a választ kaptam: nem tudjuk.

Bár ennyi év elteltével komikusnak is mondható ez a jelenet, sajnos tudom, hogy sok családban ennél sokkal nagyobb viták is ki tudnak alakulni pusztán belső feszültségből vagy abból, hogy már felhergelve érkeznek a rendezvényekre.

A kutatás maga ugyan angliai emberekre vonatkozott, de szerintem mi sem állunk hátrébb az alkohol fogyasztásban. Ezért érdemes tudatosan és nyugodtan készülni az ünnepekre, hiszen mindenkinek ez egy feszültebb időszak, sőt év vége felé az egész éves szorongás kijöhet rajtunk, amin a fáradság, a komorabb, sötétebb időjárás csak rontani tud. Érdemes felosztani a feladatokat, kivenni a részünket mindenből, ha vendégségbe megyünk és tudatosan választani társasjátékokat.

A kutatás eredeti nyelvű forrása ITT érhető el.

Ha pedig eleve feszülten érkeztek vendégsébe, a legjobb ha még a csengő megnyomása előtt megölelitek egymást, hiszen az ölelés az egyik legjobb stresszoldó technika a világon! Galériánkból kiderülnek a részletek!