Borítókép: Karácsonyi kapcsolatszerviz: Így kerülheted el, hogy stresszforrássá váljanak az ünnepek! Forrás: GettyImages

Karácsonyi kapcsolatszerviz: Így kerülheted el, hogy stresszforrássá váljanak az ünnepek!

Bár a karácsony a szeretet ünnepe, a statisztikák szerint januárban nyújtják be a legtöbb válási kérelmet. Mi lehet ennek az oka? Vajon a karácsony tényleg plusz stresszforrás, amely mérlegre teszi az emberi kapcsolatokat? Mit tehetünk, hogy ezt elkerüljük?

„Számomra a karácsony versenyfutás az idővel”- mondja Éva, a kétgyermekes családanya –„Nem csak a munkahelyemen van év végi hajrá, de otthon is elvárás, hogy az ünnepek alatt finom ételekkel megrakott asztal, tiszta ház és csodás ajándékok várják a családtagokat. És mindig szinte minden egyedül az én nyakamba szakad. Csoda, hogy feszült vagyok? Általában alig várom, hogy visszatérhessek a munkahelyemre és kipihenhessem az ünnepek fáradalmait.”

Évához hasonlóan sok nőnek jelent plusz terhet az ünnepi készülődés. Mire mindennel készen vannak, teljesen kifáradnak és az elvárt jókedv és karácsonyi pozitív hangulat helyett csak a fáradtság és a frusztráltság marad. Ilyenkor elég egy odaszúrt kritika az ételre, egy rossz szó a frizurára és robban a puskaporos hordó.

Ha túlzottan feszített a tempó, könnyen kimaradhat a pihenés, ami az ünnepi időszak legfontosabb és legkellemesebb része lehetne.

A másik nagy feszültségforrás a karácsonykor kötelező jókedv és a több napos összezártság, ami a Covid miatt most még kiélezettebben érzékelhető lesz. A legtöbb családban kimondott, vagy kimondatlan elvárás, hogy az ünnepek alatt együtt kell lenni – még akkor is, ha egész évben magasról teszünk a családtagjainkra- és úgy kell tenni, mintha minden a legnagyobb rendben lenne. Ez a kényszeres viselkedés azonban könnyen megterhelheti az ünnepet. Egész évben rohanunk, majd december végén egy hetet összezárva töltünk a szeretteinkkel. Ez már önmagában, a szokatlansága miatt is konfliktusforrás lehet.

Nem karácsonykor kell bepótolni mindent, ami év közben elmaradt, érdemes egyébként is törekedni arra, hogy rendszeresen szakítsunk időt egymásra.

Az utóbbi években nagyon sok figyelem fordult a tárgyi ajándékok felé, pedig sokaknak az együtt eltöltött kellemes percek nagyobb örömet okoznak, mint az agyonreklámozott, drága műszaki cikkek. Érdemes ilyenkor megpróbálnunk a szerettünk helyébe képzelni magunkat, átgondolni, hogy ő minek örülne (ezt akár meg is kérdezhetjük tőle).

Statisztikai adatok támasztják alá, hogy januárban adják be a legtöbb válást a házas felek. Ez azt mutatja, hogy az együtt töltött idő alatt szerzett frusztrációk sokszor fájdalmas döntésekhez vezetnek. Érdemes azonban a döntés meghozatala előtt átgondolnunk a saját részünket a feszült helyzetekben és ezen változtatni, mielőtt mindenért a másikat hibáztatnánk.

Tervezzünk és delegáljunk

Jó, ha előre megtervezzük, hogyan kívánjuk eltölteni az ünnepek napjait és milyen teendők várnak ránk. Gondoljuk végig, mi az, amit feltétlenül el kell intéznünk és szelektáljunk, mi a fontos és mi nem az. Nyugodtan vessünk véget a kellemetlen gyakorlatnak, hogy mindent egyedül oldjunk meg és alakítsunk ki új ünnepi szokásokat, melyek szervezésébe minden családtagot vonjunk be!

Ha pedig eljön az ünnep, próbáljunk meg ellazulni, a számunka kellemetlen dolgokkal pedig foglalkozzunk az év többi részében. Az év vége pedig legyen a megérdemelt pihenésé!

Ne legyenek túlzó elvárásaink

A karácsonynak nem kell a tökéletességről szólnia. Vessünk véget annak a gyakorlatnak, hogy tízfogásos menüt készítünk vagy mindig meg akarunk felelni minden elvárásnak. Az, hogy karácsony van, nem jelenti azt, hogy jó képet kell vágnunk valamihez, ami nincs az ínyünkre. Persze az sem javasolt, hogy ilyenkor vitassuk meg életünk legnehezebb problémáit. Tökéletes ünnep nincs, de törekedhetünk rá, hogy erre a pár napra minél kellemesebben érezzük magunkat.

Kényeztessük magunkat és a szeretteinket

Karácsonykor előtérbe kerülhet a pihenés és a közösen megélt feltöltő órák. Nem csak drága ajándékokkal fejezhetjük ki érzelmeinket, hanem apró, mindennapi gesztusokkal is. Szóljon az ünnep a kedves üzenetekről, közös sétáról vagy filmnézésről. Bármiről, amitől mi és az egész család jobb kedvre derül!

Nekünk ezek a kedvenceink! Válogass szerkesztőségünk kedvenc karácsonyi filmjei között: