Hogyan terítsd meg az ünnepi asztalt?

Borítókép: Hogyan terítsd meg az ünnepi asztalt? Forrás: Getty Images
Egy átlag hétköznapon legtöbbször talán annak is örülsz, ha jut időd enni és bizony nem veszed elő a Herendit a sebtiben összedobott szendvicshez. Karácsonykor azonban az is fontos cél, hogy le tudj lassítani és ki tudd élvezni a nagy családi étkezéseket. Egy szépen – és helyesen – terített asztal ünnepi hangolódásnak is tökéletes.

Erős alapok

A terítő legfontosabb célja, hogy védje az asztalt a kisebb-nagyobb gasztrobalesetektől, emellett pedig megalapozza a teríték stílusát. A jelentősebb alkalmakkor futót is tehetsz az asztal közepére, ezen foglalhatnak majd helyet a különböző fogások, valamint a só- és a borsszóró, így mindenki elérheti őket. Alátétet minden vendég külön kapjon, erre kerülnek a tányérok, vagy ha elférnek, még az evőeszközök is.

Tányérok

Az alátét közepére kerüljön a lapostányér, amelyre majd a főételt szedheted, erre pedig a mélytányér – amennyiben szerepel leves a fogások között. Ki ne szeretné a savanyúságot vagy egy kis kenyeret a szaftosabb ételekhez? Ezek a finomságok a villa fölötti kistányérban kaphatnak helyet.

Evőeszközök

A tányér bal oldalára kerül a villa, jobb oldalra élével a tányér felé nézve a kés, mellé pedig a kanál. Ha több fogást is felszolgálsz, amihez speciális villa és kés szükséges, használati sorrendben haladj kívülről befelé. Az evőeszközök és a tányér alja legyen egy vonalban, ez eredményez rendezett összképet. A desszerthez külön evőeszköz dukál, mely a tányér fölött helyezkedik el: a villa vége balra, a kanálé pedig jobbra mutasson.

Poharak

Ha az egyes fogásokhoz különböző borok passzolnak, többféle pohárra is szükséged lesz. A főszerepet mégis a vizespohár kapja, ez a kés fölött helyezkedik el, tőle jobbra pedig méret szerinti csökkenő sorrendben: a vörös-, majd a fehérboros, esetleg az aperitifhez használt pohár.

Utolsó simítások

A szalvéta a villától balra kerüljön, kétrét, vagy háromszögbe hajtva. Az asztal közepén jól mutathat egy asztaldísz, de ügyelj rá, hogy ne vonja el a figyelmet az ételekről. A karácsony a fény ünnepe, így egy-két gyertya nagyon jó hangulatot teremthet, de mindenképp illatmenteset válassz, hogy ne csökkentse a kulináris élményt. Az oda nem illő tárgyakat (telefon, kulcs, játékok) étkezés előtt tegyétek bele egy erre kijelölt tálba, így az asztal körül csak egymásra és a finomságokra fogtok figyelni.

Kérdések, amiket nem ajánlott feltenni karácsonyi készülődés közben: