Borítókép: 7 tipp, hogy a karácsonyi készülődés ne a stresszről szóljon

7 tipp, hogy a karácsonyi készülődés ne a stresszről szóljon

Ne átvészelni akard, hanem élvezd a karácsonyt és az ünnepi készülődést! Így tervezz meg mindent!

Ajándékok

Ha eddig nem volt időd ajándékot vadászni, ne ess pánikba! Kuckózz be a kedvenc foteledbe még ma este egy bögre forró kakaóval, teával vagy forralt borral és írd össze, kiket szeretnél megajándékozni, és azt is, hogy saját készítésű vagy vásárolt ajándékkal szeretnéd-e meglepni őket! Az ajándékok mellé írd oda, melyiket, hol tudod beszerezni vagy a saját készítésűekhez kell-e valami extrát vásárolnod. Gondold végig, hogy az elkövetkező napokban mikor lesz erre pár órád és azt is, hová érdemes elmenned, ahol szinte mindent meg tudsz venni a listáról.

Menü

Írd össze, hogy kiket szeretnél meghívni az ünnepek alatt, hány alkalommal lesz szükség rá, hogy süssél-főzzél valamit. A menü megtervezéséhez nagyszerű gasztro oldalak vannak segítségedre. Ha megtaláltad, hogy mit fogsz főzni, készítsd el a listát is, hogy mit kell hozzá beszerezned. Ne akarj mindent egyedül megoldani, a családtagokat is szervezd be és lásd el nekik való feladatokkal!

Menetrend

Ütemezz mindent a naptáradban! Ha készítesz egy kis menetrendet, hogy melyik nap, mit intézz el, akkor jó eséllyel elkerülöd az ünnepek előtti rohangálást, a céltalan és egyre idegörlőbbé váló kóválygást. Minden napra tervezz be olyan idősávot, amikor haladni tudsz a teendőiddel, legyen az akár csak félóra. Így nem marad minden az utolsó előtti pillanatra és nyugodtan indulsz az ünnepeknek.

Díszek

Szedd elő akár már most a karácsonyi díszeket, nézd át, kell-e cserélni valamit! Ha garázsban tartod, akkor különösen ajánlott. Nem egy ismerősöm járt már úgy, hogy a díszítés előtt pár órával vették észre, hogy egy egércsalád szétrágta a díszeket, de az sem egyedi eset, hogy 23-án az egész család a fenyőtalpat keresi. Jó ezeket még időben megtalálni, megtisztítani. Időt, energiát és veszekedést spórolhatsz meg vele.

Takarítás

A takarítás szerintem a legtöbbünk nagy mumusa. De bármennyire is utálod, ezt se hagyd az utolsó pillanatra! Ha nagyon nincs rá időd, keress meg egy profi takarító csapatot, akik fél nap alatt patyolat tisztává varázsolják az otthonod. Ha van bejáratott takarítónőd, az még jobb! De ha nincs, akkor se vedd egyedül a nyakadba ezt a feladatot, vond be a család apraja-nagyját és a munkálatok közben tegyél be karácsonyi zenét, és gondoskodj a jó hangulatról egy kis extra kényeztetéssel, például csokival, kakaóval, felnőtteknek akár egy kis házi tojáslikőrrel. Ha végeztetek, jöhet a jutalom!

Jótékonyság

Adakozz, jótékonykodj! Sokak számára az ünnep nagyon szegényes és nagyon szomorú. Igen, vannak nálad rosszabb helyzetben élő emberek, családok. Ha nincs adakozásra pénzed, akkor járulj hozzá a gyűjtőakciókhoz olyan jó állapotú ruhákkal, takarókkal, játékokkal, könyvekkel, amik neked már nem kellenek, de másnak még nagy hasznára lehet.

Kényeztetés

Ne csak a kötelezettségeidre összpontosíts, az adventi időszaknak ugyanis pont az a lényege, hogy lelkileg is ráhangolódj a karácsonyra. Hallgass karácsonyi hangulatot varázsoló zenéket, esténként nézd meg a kedvenc karácsonyi filmjeidet. Karácsonyig minden nap szánj időt magadra, amikor hálát adsz az életedért, amikor megköszönöd mindazon dolgokat, amivel az élet már megajándékozott téged.

Nézd meg Insta-tippjeinket is a karácsonyi készülődéshez: