Adományozz élelmiszert karácsonyra – a rászorulóknak ez a legjobb ajándék

Borítókép: Adományozz élelmiszert karácsonyra – a rászorulóknak ez a legjobb ajándék
A nélkülözőknek segíthetsz, ha részt veszel a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a SPAR Adni Öröm! jótékonysági kezdeményezésében. A december 19-ig tartó karácsonyi adományozás során az „ami Önnek élelmiszer, az másnak ajándék” gondolata jegyében tartós élelmiszerekkel rászoruló embertársaik életét könnyíthetik meg a vásárlók.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a SPAR Magyarország arra buzdít mindenkit, hogy vásároljon tartósélelmiszereket ajándékba a nélkülözőknek – cukrot, olajat, konzervet, édességet, tésztát, lisztet vagy rizst –, mert a gyakorlatias gesztussal sokat könnyíthet a rászoruló embertársai mindennapjain. Az önzetlenség a legszebb emberi cselekedetek egyike, és ha másokkal jót teszünk, önmagunknak is használunk, lelkünk gazdagodik.

A SPAR és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ebben az évben 21. alkalommal megszervezett Adni Öröm! nevű jótékonysági kezdeményezésének indulását meglepetések kísérték. A rendhagyó kampánynyitó rendezvény az akció fő üzenetét erősítette: „ami Önnek élelmiszer, az másnak ajándék”. A SPAR budapesti, Batthyány téri áruházában a jól ismert kezdeményezés új arculata fogadta a vásárlókat. Az adománygyűjtés kezdetén a szervezők a karácsonyi csomagolópapírokba öltöztetett tartósélelmiszerekkel arra hívták fel a figyelmet, hogy ezek számos rászorulónak a legjobb ajándékot jelentik. A formabontó kampányindítón a két szervezet valós egyéni történeteket mutatott be, hogy személyesebbé tegye az adományozást.

A két szervezet 1997-től szoros együttműködésben tartja meg a jótékonysági akcióját. Idén december 14. és 19. között önkéntesek gyűjtik a kijelölt üzletekben a vásárlók által felajánlott tartós élelmiszereket, amelyeket a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkatársai még karácsony előtt eljuttatnak a rászorulókhoz.

A tavalyi gyűjtés 6 napja alatt 288,5 tonna tartósélelmiszert adományoztak a SPAR és az INTERSPAR áruházak vásárlói, ebből több mint 33 ezer ajándékcsomagot állított össze a Magyar Máltai Szeretetszolgálat a nélkülözőknek az ünnepre. 2010-2016 között a jótékonysági akció keretében több mint másfélezer tonna élelmiszer gyűlt össze, nehéz sorsú családok tízezrein segítve.

A szervezők arra is szeretnék felhívni a figyelmet, hogy az adományozásra az év minden napján lehetőség van az áruházakban a két szervezet több évtizedes együttműködésének keretében. Az idei gyűjtés eddigi eredményeképpen az áruházakban eladott szalagfüles táskák után már csaknem 5 millió forintot ajánlott fel a SPAR a Magyar Máltai Szeretetszolgálat számára, illetve a kasszáknál árusított 200 és 500 forintos adománykártyákból befolyt 8,2 millió forinttal is a legszegényebb embertársaikat tudták segíteni a karitatív szervezeten keresztül a vásárlók. Az egész évben tartó adományozással az áruházlánc arra kíván rávilágítani, hogy az önzetlenség nem csak a kiemelt időszakokat kell, hogy jellemezze. Segítséget nyújtani bármikor lehet és érdemes.

Az összegyűlt adományok mennyiségét a gyűjtés során folyamatosan követni lehet a www.adniorom.hu oldalon, ahol az adománygyűjtésben részt vevő üzletek listáját is megtalálod.