És te kinek adod? Ezeknek a civil szervezeteknek adják munkatársaink az adó 1%-ukat

Borítókép: És te kinek adod? Ezeknek a civil szervezeteknek adják munkatársaink az adó 1%-ukat Forrás: Getty Images
2018-ban május 22-e a személyi jövedelemadó bevallásának határideje (általában 20-a, de ez az időpont most pünkösd vasárnapra esik). Ilyenkor az adózóknak lehetőségük adódik felajánlani az adójuk 1%-át a szívükhöz legközelebb álló társadalmi szervezetnek (és még 1%-kal támogathatnak egy általuk kiválaszott egyházat).

Most körbekérdeztünk a kiadóban, kiváltképp az Éva magazin szerkesztőségben, illetve más magazinok weboldalainak online munkatársai körében, hogy ők kinek adják az szja 1%-ukat. Főleg azért tettük ezt, mert hátha ezzel segíthetünk azoknak, akik még nem tudtak dönteni, esetleg nem ismernek olyan civil szervezetet, amelyben tényleg megbízhatnak. A válaszadó munkatársaink mind kiemelték, hogy pontosan tudják, milyen jó helyre mennek az adóforintjaik.


(Az egyértelműség kedvéért közöljük, hogy munkatársaink sokszor a személyes, világnézetükkel összefüggő véleményükkel indokolják a választásukat, és ezek nem feltétlenül tükrözik a kiadó álláspontját.)

Évek óta állatmenhelynek adom
Az idősebbik kutyánk onnan van, mi hoztuk el, sokkolt, amit ott láttam. Szerintem minden segítségre szükségük van!
Kun Menyes Barbara online szerkesztő, joy.hu

Csak mert fajtiszta, még könnyen lehet, hogy segítségre szorul
Mindig is gyerekeket – például a Bátor Tábor – vagy állatokat támogató alapítványokat választottam, mióta pedig örökbe fogadtam Georgie-t, a spitz keverékemet, kifejezetten a Spitz Fajtamentés munkáját támágatom az 1%-ommal, így (is) kifejezve feléjük a hálámat, hogy egy ekkora csodát hoztak az életembe.
Alberti Petra Bianka digitális főszerkesztő és tartalomfejlesztési vezető

Egészségügy vagy rászoruló gyerekek
Igyekszem mindig a fenti két ügy közül választani. Az elmúlt években számos gyerekkórháznak, tábornak, anya- és gyermekotthonnak ajánlottam fel az 1%-omat. Idén a Bethesda Kórházat választottam, tavaly pedig az SOS Gyermekfalut, de volt olyan év, hogy annak a fővárosi kórháznak a csecsemőosztálya kapta, ahol az egyik kedves barátnőm kislánya született.
Baranyai Enikő forgalmiforrás-specialista

Mindig kutyás szervezetnek küldtem
Pl. a Noé Állatotthonnak. Imádom a kutyákat, és legszívesebben az összeset örökbefogadnám, de mivel nem lehet, legalább kapjanak egy kis támogatást.
Léderer Fruzsina online szerkesztő, joy.hu

Nálunk az ovi kapja
Évek óta nekik adom, és látom, minden fillér jó helyre megy.
Kalmár Virág online szerkesztő

Muszáj támogatni a civileket, lehetőleg nem csak évente egyszer
Évekig a saját művészeti együttesem egyesületének adtam az 1%-omat, de idén úgy éreztem, sokkal jobban kell támogatnom azokat a civil szervezeteket, amelyek segítő funkciót töltenek be (bár a kultúrát sem becsülném alá, amely nagyon sokaknak segít és egyértelmű terápiás hatása van). Ezért most a Budapest Bike Maffiát, ezt a hajléktalanokat kreatívan segítő szervezetet választottam, akik kerékpáron szállítanak ki élelmiszert az utcán élőknek.
Eörsi Sarolta online szerkesztő, evamagazin.hu

Állatmenhely Székesfehérváron
Már évek óta az Alfa Segítő Kéz Állatkórházi Alapítánynak adom az adóm 1 százalékát. Ez egy állatmenhely Székesfehérváron, innen fogadtuk örökbe az első menhelyi kutyánkat, és ide jártam önkénteskedni is. Nagyon pozitívak a tapasztalataim az itt dolgozókkal, és azzal, ahogy az állatokkal törődnek, ezért választottam őket.
Kerekes Vivien online szerkesztő, joy.hu

adó 1%, adó 1% 2018, szja 1%, nav, jótékonyság, állatvédelem
Forrás: Getty Images
A legtöbb munkatársunk adó 1%-ának kedvezményezettje valamilyen állatvédő civil szervezet.

Természetes, hogy nekik
Fény a Sötétben Alapítvány – Vakok Állami Intézete. Minden évben nekik mert az unokaöcsém születése óta látássérült.
Szerető Cintia képszerkesztő, Éva magazin

Mindig másnak
Én minden évben másnak adom az adóm 1%-át, mert bár vannak esetek és témák, amikor közelebb állnak a szívemhez, vagy jobban megérintenek, mint mások, úgy érzem, jobban tudok segíteni, ha nem ugyanannak a szervezetnek adom minden évben. Kapta már tőlem a NaNe, daganatos és leukémiás gyerekeket támogató alapítvány és állatvédők is. Most a Hospice Alapítványt választottam, sokat olvastam róluk, és jobban elmélyedtem a témában, ráadásul több ismerősömtől is azt hallottam, hogy nekik adják. Remélem, sosem tapasztalom meg a saját bőrömön, mennyire fontos a munkájuk, de szerintem hatalmas szükség van rájuk!

A gyermekétkeztetésnek
Mert ők a legkiszolgáltatottabbak, mármint a gyerekek.
Fekete Dóra Mónika művészeti vezető, Éva magazin