Jobban kell neki a figyelmed, mint gondolnád! 3 fontos szokás, amit vezess be annak érdekében, hogy meg is kapja!

Borítókép: Jobban kell neki a figyelmed, mint gondolnád! 3 fontos szokás, amit vezess be annak érdekében, hogy meg is kapja! Forrás: Getty Images
„Apa, apa, apa! Figyelsz te rám egyáltalán?”

„Apa, apa, apa! Figyelsz te rám egyáltalán?” Ezerszer is hallottad már ezt a mondatot? Vannak napok, amikor tényleg nagyon nehezünkre esik még otthon is helyt állni. Előfordul, hogy a munkahelyi dolgok a hazaérkezés után is zakatolnak a fejünkben és nem hogy nem akarnak eltűnni, de ennek tetejébe még a gyerek is a legrosszabb pillanatban nyaggat. Hogy miért van ez? Valószínűleg megérzi a fáradtságunkat és egyszerűen csak velünk akar lenni, hogy jobb kedvre derítsen bennünket. Így is belegondoltál? Ha igen, és úgy érzed, hogy még a legnehezebb napjaidon is meg kéne adnod neki legalább a minimális figyelmet, jól teszed, ha bevezetsz az életedbe néhány kimondatlan szabályt, amihez, - történjék bármi-, tartani fogod magad.

Ezeket persze nem csak a rosszabb napjaidon, hanem kivétel nélkül mindegyiken meg kéne csinálnod ahhoz, hogy az amúgy is együtt töltött időn felül a gyermeked úgy érezze: mindig számíthat rád.

# Legyenek csak apa-gyerek programok!

Ezalatt nyilván nem a nehéz hétköznapokra kell gondolni, bár ha ügyes van, néha oda is becsempészel egy kis közös programot. Jelöljetek ki egy napot a héten, ami hivatalosan is a ti napotok, és amin mindig valami izgalmas, apás dolgot csináltok, akár délután, akár egész nap. A gyerkőc érezni fogja, hogy ilyenkor igazán egymásra vagytok hangolódva és elmélyülhet köztetek a kötődés.

Forrás: getty images

# Minden nap beszélgess vele!

Hagyd a sablon szöveget és érdeklődj arról, hogy mi foglalkoztatta aznap! Mivel/kivel játszott és mit, milyen tervei vannak a játékaival. A gyerekek egy egészen más világban léteznek. Egy sokkal nyugisabb, egyszerűbb és színesebb közegben, ahonnan szerencsére (jó esetben) még kiszorul a stressz és az olyan mindennapos dolgok, amiket nap mint nap a felnőtteknek kell elszenvedniük. Éreztesd hát vele, hogy ő a legfontosabb, hogy az ő kis világában mi történt aznap. Persze te is mesélhetsz a napodról, hiszen az új, érdekes dolgok mindig nyitott fülekre találnak.

# Ne kütyüzz, amikor hozzá beszélsz, vagy vele foglalkozol!

Ha a kicsi folyton azt látja, hogy csak a fél szemed van rajta, később ő is ugyanezt a mintát fogja lemásolni a saját életében. Nem csak a felnőtt, de már a jelenlegi életében is. Ha tehát vele foglalkozol, látványosan hagyd hátra a mobilodat, tabletedet és szenteld csak neki az idődet. Tanítsd meg neki, hogy miként kell teljesértékűen jelen lenni valahol és maradj ebben mindig következetes: tehát ha éppen játék van, ne szakítsd félbe azzal, hogy válaszolsz egy-két sms-re. A mobilod meg fog várni, a gyereked nem.