A vitázás technikája fejleszthető

vuta,vitázás technikája,veszekedés,munkahely,ispiro
Forrás: pixabay/geralt

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A vita a mindennapok része, és már az ősember óta mozgatja, viszi előre a világot. A vitát sokan művészetnek tekintik, mások inkább elkerülik, mert nem érzik magukat elég felkészültnek ahhoz, hogy megvédjék a saját álláspontjukat.

Bizonyos viták az érvelés hevében veszekedéssé fajulnak, mások pedig konstruktívak, amikből további jó ötletek születnek. De miért is jó vitatkozni, és hogyan alkalmazható ez a képesség a vállalati életben?

Miért jó a vita?

A vita lényege, hogy az ellentétes érvek ütköznek egymással, és a felek igyekeznek meggyőzni egymást a saját igazukról. (Amikor egy-egy szenvedélyes vitát látunk, azt hajlamosak vagyunk összekeverni a veszekedéssel, bár tény, hogy nem ritka, amikor egy szócsata elfajul, és komoly perpatvar alakul ki belőle, de ez csak egy zárójeles megjegyzés.)

A vita során tehát lehetőségünk van arra, hogy kifejtsük az álláspontunkat, illetve, hogy érveljünk mellette, és közösen megtaláljuk a legjobb megoldást az adott problémára. Egy jó vita során új ismeretekre teszünk szert, és miközben esetleg kissé hevesen kardoskodunk a saját elképzelésünk mellett, tiszteletben tartjuk egymás véleményét.

Ösztönös vagy tanulható?

Mindenki találkozott már olyan személlyel, aki olyan lehengerlően vitatkozott, mintha ezzel a képességgel született volna. Pedig nagy valószínűséggel ő is tanulta ezt a készséget, ösztönösen ugyanis csak kevesen rendelkeznek vele. Ugyanúgy, ahogy a hatékony kommunikáció, illetve a korszerű vezetői ismeretek, a vita művészete is elsajátítható.

vita,veszekedés,munkahely,a vitazas technikaja
forrás: Ispiro
A vitázás technikája fejleszthető

Különösen a külföldi kollégákkal és partnerekkel összevetve szembetűnő az a különbség, hogy ők látszólag milyen könnyedén érik el azt, amit szeretnének. Magabiztosak, hatékonyak, és úgy érezhetjük, hogy nekünk semmi esélyünk nincs velük szemben. Ez persze részben önbeteljesítő jóslat, hiszen, ha eleve azzal a rossz attitűddel indulunk, hogy biztosan mi maradunk alul a vitában, akkor máris veszítettünk. Mentséget persze mindig találunk: a megfelelő nyelvtudás hiányát, és ki tudja még, hogy mit, pedig a magyarázat sokkal egyszerűbb: ők megtanulták a vitázás technikáját, és ezzel az előnnyel vágnak bele egy-egy tárgyalásba.

Néma gyereknek…

A vita készségének hiánya több szempontból is hátrányos lehet, és nem csak az egyének szintjén. Ugyanis akár egy egész leányvállalat, illetve kisebb szervezeti egység sorsa is múlhat azon, hogy milyennek mutatja magát. Ha határozottan kiáll az értékei mellett, ha megmutatja a kompetenciáit, az elismerést és bizalmat vált ki. Itt is igaz azonban a mondás, miszerint néma gyereknek az anyja sem érti a szavát. Azaz önámítás arra számítani, hogy a tudást úgyis felismerik, ezért nincs szükség annak kommunikálására. Az élet sajnos igazságtalan ezen a területen is.

Jó hír viszont, hogy ma már léteznek olyan tréningek, ahol a vitakészség fejleszthető, így a következő alkalommal Ön is lehengerelheti a vitapartnereit.

ispiro.hu

Tovább olvasok
Színészek, akik felnőttként gimist játszottak – késő harmincasok is voltak köztük!

A színészeknek a legkülönbözőbb karaktereket kell eljátszaniuk gond nélkül. Ez akkor igazán nehéz, amikor 10 vagy akár 20 évvel fiatalabb emberek bőrébe kell belebújniuk.

Pezsgőfürdő a lombok közt, szauna tóra néző kilátással – a noszvaji Treehouses azoknak való, akik tudnak élni

Kipróbáltuk, mit tud az a magyarországi élményszállás, amit a két évvel ezelőtti nyitás óta egyetlen éjszakára nem foglaltak csak le – erre mi gyorsan le is csaptunk.

A karrieremet választottam, remélem, a gyerekeim meg fogják érteni

Egy dolgozó anya őszintén szembenéz a tényekkel, azzal, hogy mennyi időt tölt a munkájával, a gyerekei nélkül. Állítja, hogy ha apa lenne, mindenki dicsérné érte.

Mennyezeti csillárok és függőlámpák

A régi korok báltermeinek hangulatát idéző csillárok a mai napig jelen vannak a köztudatban és az üzletek kínálatában. A gazdagság tökéletes szimbólumaként tartották őket számon. Manapság igen ritka, ha egy családi ház bálteremmel rendelkezik, de ennek ellenére a csillárok továbbra is népszerűek maradtak.

Itt az ősz, de sportolni most is lehet!

Bár beköszöntött a jó öreg bekuckózós, borongós ősz, ne hagyd, hogy a fokokkal együtt a kedved és az állóképességed is mélyrepülésbe kezdjen. Sportolj valamit, ami boldoggá tesz, és meglásd, nem csak a kondid lesz jó formában, de a lelked is szárnyalni fog!

Hogyan tartsd tisztán az arcüregedet egész télen?

Megfázás vagy allergia, mindegy. Ha szipogsz és nem tudod rendesen kiüríteni az arcüregedből a váladékot, akkor a trutyi alatt szenvedő szövetek mindenféle alattomos problémák, például gyakori fejfájás, ólmos fáradtság formájában jelezhetik, hogy nekik ez nem oké.

Hogyan tisztítsd a mosógéped, ha rossz szagú a belseje?

A mosógéptől azt várjuk el, hogy megtisztítson dolgokat, ezért ritkán gondolunk arra, hogy időnként őt magát is ki kellene takarítanunk. Legfeljebb akkor jut eszünkbe, amikor bosszantó módon rossz szagot áraszt, ha kivesszük belőle a tiszta ruhát. Ha ez bekövetkezik, ideje kezelésbe venni a mosógépet.

Szeretnéd, ha olyan tiszta lenne a fehér cipőd minden nap, mint új korában?

Egyszerűbb lesz, mint gondolnád: ha lépésről lépésre követed ezeket a módszereket, a cipőid visszanyerik eredeti hófehér színüket.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Legyen tartalmas az ősz! Fizess elő egy évre (10 lapszám) 40% kedvezménnyel!

Csak 4150 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem