A tudósok szerint ez segít, hogy hosszabban és pihentetőbben aludjon a gyerek

Borítókép: A tudósok szerint ez segít, hogy hosszabban és pihentetőbben aludjon a gyerek Forrás: Getty Images
Mi lenne, ha a gyerekek az iskolában jógáznának és rendszeresen végeznének légzőgyakorlatot?

A szülők már kezdhetik a visszaszámlálást, pár nap és kezdődik az iskola újra. Az indulással viszont visszatér a gyerekek mumusa is: a koránkelés, az időben ágyba kerülés.

Mivel az elmúlt 11 hétben, a reggel hét előtti ébredés nem volt elvárás, így a visszaszokás igen nehézkesen fog menni. Ebben szerintem minden szülő egyetért. Persze tudjuk a megoldás: időben ágyba kell tenni őket. De azt is tudjuk, hogy ez sem egyszerű feladat egy hosszú, pihentető, kötöttségektől mentes nyáriszünet után.

Pedig a kellő alvásmennyiség a kisbabától, a felnőtt, időskorig fontos tényező. A napi feladatok ellátása, a koncentráció, az adódó stressz kezelése nagy mértékben múlik azon, hogy a szervezet és az elme kellő regeneráló folyamaton ment át korábban.

A Stanford Egyetem orvostudományi részlegében végzett legfrissebb kutatás alapján elmondható, hogy a napi rendszerességgel végzett jóga és légzőgyakorlat, átlagosan 74 perccel hosszabbítja meg a gyerekek alvásidejét.

Hogyan folyt a vizsgálódás?

2 éven át vizsgáltak 115 harmadik és ötödik osztályos gyereket. A 8 és 11 év közötti iskolások között 58 diák, hetente kétszer vett részt az iskolában mindfulness foglalkozáson (ez magába foglalta a jógát és a légzőgyakorlatot), míg 57 diák a megszokott testnevelés órára járt, mint rekreációs foglalkozás.

A 2 év alatt vizsgálták a gyerekek stresszre adott, agyi válaszfolyamatait és feljegyezték az alvásidő hosszát a vizsgálat előtt, alatt és után.

Lenyűgöző, egyben elképesztő eredményt kaptak. Azok a gyerekek, aki részt vettek a mindfulness programban, kivétel nélkül hosszabb alvásidővel rendelkeztek már 3 hónap leforgása után, és a REM szakasz 24 percre nőtte ki magát. Ellenben a testnevelés órán részt vett gyerekek teljes alvásideje, átlagosan 64 perccel csökkent és a REM szakasz változatlan maradt.

Stressz és alvás

Az alvás több szempontból fontos szakasza 24 órás létezésünknek. Kognitív és érzelmi funkcióink fejlődnek az alvás során, illetve sejtjeink regenerálódásában nélkülözhetetlen.

A jógatanárok megmutatták ez alatt a 2 év alatt a gyerekeknek, hogy hogyan tudják a felmerülő stresszt kezelni, mert bizony egy gyereknek is lehet stresszes az élete. Szülők iskolával szembeni elvárásai, keményebb tanulmányi időszak, otthoni, családi problémák kezelése, mind- mind belső feszültséget szülnek, melyek az ’öngyógyító’ alvás időszakában jelennek meg, elalvási nehézség, rémálom, nyugtalan alvás formájában.

Hogyan segíthetünk gyermekeinknek a stressz kezelésében?

Galériánkban megmutatjuk.