Az "éppen ahogy anyám csinálta" krumplipüré receptje
Minden ott kezdődik, hogy milyen burgonyát választasz hozzá. Azt gondolhatnád, akármelyik megfelel, a krumpli, az krumpli. Igen ám, de keményítőtartalmuk elég eltérő lehet és ez nagyban befolyásolja a pürédet, illetve annak állagát.
A burgonyákat két nagy csoportra oszthatjuk: a lisztes és a kemény fajtákra. A pürékhez pedig a lisztesek lesznek a befutók. Ezeknek nem csapódik ki a keményítőtartalmuk, így a belőlükkészült püré nem lesz sem nyúlós, sem pedig ragacsos. Többnyire ezek közül a fajták közül érdemes válogatnod: Agria, Kuroda, Rioja, Vénusz Gold, White Lady.
Ami még nagyon fontos, hogy mindig hideg vízzel öntsd fel a burgonyákat főzés előtt, különben hamarabb fog elkészülni a külsejük, mint a belsejük, és még egy dolog: pontosan kövesd a receptben található utasításokat a mennyiségektől kezdve a lépéseken át, hiszen így lehet majd neked is krémes állagú, tökéletes krumplipüréd.
Burgonyapüré
Hozzávalók
- 60 dkg burgonya
- 100 g vaj
- 1 gerezd fokhagyma (a kés hátával összetörve)
- ¾ csészényi tejföl
- ¾ csészényi tejszín (felmelegítve)
- 1 babérlevél
- 1 tk. só
Elkészítése
- Melegítsd fel a vajat egy edényben, majd dobd hozzá a fokhagymagerezdet és alacsony fokozaton melegítsd tovább 10 percig, ezután vedd kil belőle a hagymát, és tartsd melegen a vajat.
- Miközben a vaj készül, öntsd fel annyi (hideg) vízzel a krumplit, ami ellepi, sózd meg, dobd hozzá a babérlevelet, forrald fel, majd alacsony fokozaton 15-20 perc alatt főzd puhára.
- Öntsd le róla vizet és szárítsd meg a burgonyákat – ez nagyon fontos!
- Hámozd meg őket, kockázd fel, majd tedd egy lábasba és krumplinyomóval törd össze.
- Öntsd hozzá a meleg vajat, a felmelegített tejszínt, dolgozd jól össze, keverd hozzá a tejfölt, sózd meg és keverj rajta még néhányat.
- Ha az alapkrumplipüré meg van, kedvedre ízesítheted szerecsendióval, friss zöldfűszerekkel, pestóval, dinsztelt hagymával vagy akár sajttal.