A tudomány szerint így készül a tökéletes állagú, könnyen pucolható főtt tojás

Borítókép: A tudomány szerint így készül a tökéletes állagú, könnyen pucolható főtt tojás Forrás: Pixabay.com/ Steve Buissinne
Ismered a tökéletes keménytojás legfontosabb ismertetőjegyeit? Legyen kellően kemény, pucoláskor könnyen váljon el a tojáshéjtól és a formája legyen kerekded.

A tojásfőzés a világ legegyszerűbb konyhai művelete, ám tekintettél már rá a tudomány irányából?

Hogyan készül egy főtt tojás? Kell hozzá egy edény, víz, ami ellepi a tojást és maga a tojás. Látszólag egyszerű feladat megfőzni a keménytojást, mert ugye csak annyi dolgunk van, hogy lobogó vízbe tesszük, majd ízlésünk szerint 5-6-9 perc múlva kivesszük megfőzött állapotában.

Na de hogyan lehet tökéletes keménytojást főzni?

Itt jön a tudomány!

Megkérdeztem a kolléganőimet, hogy szoktak-e kis lyukat ütni a tojásra főzés előtt. Volt, aki nem is hallott ilyesmiről. Én, anyukámtól látva mindig ütök lyukat rá, egy erre a célra kitalált, tűvel ellátott eszközzel. De hogy miért? Nem nagyon voltam benne biztos, de gondoltam valami a tojásban lévő dolog miatt lehet. Korábban írtam egy cikket arról, hogy a tojás korrekt tárolásában nagy szerepe van a szélesebbik végén lévő légbuboréknak. Na most, úgy képzeljétek el, nem lőttem nagyon mellé: a keménytojás főzésében a légbuboréknak óriási szerepe van!

A galériában megmutatom a tudományos hátterét annak, hogy hogyan lesz keménytojás a nyers tojásból!