Francia hagymaleves négy lépésben

Borítókép: Francia hagymaleves négy lépésben Forrás: Dana DeVolk/Unsplash
Forró, lélekmelengető krémes hagymaleves, nyúlós sajt, és roppanós pirítós. Kell ennél jobb kaja egy őszi estére? Kizárt!

Az egyik legegyszerűbb leves, ami létezik, és nem csak arét mert finom, hanem azért is, mert nem kell vele sokat pepecselni, fillérekből megvan, kevés hozzávalót tartalmaz, és bár amúgy is elég tartalmas, ha sajtos pirítóst is kínálsz mellé, akkor főfogásnak is beválik.

Jöhet a recept?

Francia hagymaleves

Hozzávalók

  • 1 kg vöröshagyma (felezve, vékonyra szeletelve)
  • 6 ek. vaj
  • 1/2 tk. cukor
  • 1 tk. só
  • ¼ tk. bors
  • 4 ek. liszt
  • 1 tk. friss kakukkfű
  • 4 csészényi alaplé
  • 8 szelet bagett
  • ¾ csészényi Gruyere sajt (reszelve)
  • ¾ csészényi Provolone sajt (reszelve)

Elkészítése

  1. Olvaszd fel a vajat egy serpenyőben, add hozzá a hagymát, majd vedd le alatta a hőfokot, és időnként megkeverve dinszteld addig, míg kissé meg nem karamellizálódik. Ez nagyjából 40-50 perc. (Ne spórold le az idő, mert épp ettől lesz mély, karakteres íze a levesnek.)

  2. Ezután add hozzá a lisztet, a cukrot, a sót, a borsot és a kakukkfüve, majd folyamatos keverés mellett pirítsd 5-7 percen keresztül.

  3. Öntsd fel az alaplével, fedd le a lábast egy fedővel, majd főzd 20-25 percig.

  4. Idő közben készítsd el hozzá a sajtos pirítósokat, és kínáld azokkal a leves.

Forrás: lavenderandmacarons.com

Házi leveskocka lépésről lépésre