A nagykönyv szerinti Aperol Spritz receptje
Mit tudunk az Aperolról?
Én például azon kívül, hogy gyönyörű narancssárga, finom és olasz, nem sokat. De a Good Housekeeping cikkéből nagy meglepetésemre kiderült, hogy a narancs mellett a rebarbara a másik összetevő, ami jellegzetes aromáját adja. Ezenkívül mindenféle gyógynövények és fűszerek alkotják még a keserédes ízű italt, de a recept természetesen titkos – nyilván nem adják egykönnyen, ha hét évig dolgoztak rajta, hogy ilyen jó legyen. Mindenesetre annyit tudunk, hogy hihetetlenül könnyű likőrről van szó, az alkoholtartalma mindössze 11 százalék.
Az Aperolt az olaszok aperitifként fogyasztják és ajánlják, tökéletes például barátokkal egy kis munka utáni csevejhez. De akár arra is koccinthattok, hogy a narancssárga nedű immár több mint száz éves. Éljen!
Hozzávalók (8–11 főre):
> 1 üveg behűtött Prosecco
> 1 üveg Aperol
> Szódavíz
> Jégkocka
> Narancsszeletek
Elkészítés
Sokan azt hiszik, hogy a 3:2:1-es módszer az egyetlen lehetőség, de jobban kihozza az Aperol ízét (és az olasz hagyományokat is jobban tükrözi), ha az 50:50 aránnyal próbálod ki.
1. Tölts meg bőségesen öblös boros poharakat jégkockával.
2. Egyenlő arányban adj hozzá proseccót és Aperolt.
3. Önts hozzá egy kevés szódát.
4. Díszítsd egy-egy narancsszelettel a poharakat – és ha igazi velencei hangulatra vágysz, egy koktélpélcikára szúrt olívabogyóval.
Ezt még tudod fokozni
A klasszikus verziót persze ízlés szerint tovább variálhatod. A következő ajánlatok mixerektől származnak:
Aperol, vodka és cider. Ehhez jön még egy kis agavé szirup, citromlé és 3 cseppnyi narancs bitter (vagyis gyomorkeserű), végül pedig díszítésnek narancshéj.
Prosecco nélkül. Az Aperolt fehér borral (a legjobb, ha az olasz Veneto tartományból származik) helyettesítheted. Ehhez ugyanúgy jöhet a szóda, díszítésnek pedig az olívabogyó és egy szelet citrom.
Aperol Smash (ez egy ütősebb változat). Két rész Aperol, egy rész whisky és egy rész citromlé alkotja.