A tett, avagy meddig terjed az anyai gonoszság?

sorozatajánló,addiktív,sorozat,the act Forrás: The act/Facebook
A Hulu – nálunk az HBO-n elérhető – újonca nem kevesebbre vállalkozott, mint bemutatni Gipsy Blanchard történetét, akivel édesanyja gyerekkorától kezdve elhitette, hogy különféle súlyos betegségekben szenved, ráadásul tolószékbe kényszerítette őt.

Az addiktiv.hu cikke.

Ezt a látszatot nem kis munkával a külvilágnak is fenntartotta: mások előtt szerető anyaként mutatkozott, ezzel bezsebelve az elismeréseket és a pénzbeni támogatásokat, mígnem a lány rájött a sokkoló igazságra, hogy egyáltalán nem beteg. Gypsy megpróbált szabadulni az őt túlzottan védő anyjától, függetlenségi törekvése viszont végül gyilkossághoz vezetett.

De mi is húzódik valóban a bűncselekmény mögött: tényleg megtörténhetett ilyen a valóságban vagy csak a profi rendezők kiszínezett verzióját látjuk A tett című sorozat első évadjában?

Van egy jó és egy rossz hírünk: a történet szinte teljes egészében igaz és bár van ebben valami elkeserítő, mégis fontos tudni, hogy amikor belevágunk ebbe a sorozatba, akkor a valós eseményeket követhetjük úgy, ahogyan 2015-ben megtörténtek. A legmegdöbbentőbb forgatókönyveket tényleg mindig a valóság szüli, ezt a családi drámát lehetetlen is lett volna ilyen életszerűen kitalálni minden érzelmi szálával és az ebből építkező tettel.

Bár minden rész végén elhangzik, hogy az igaz történet helyenként fiktív elemeket is tartalmaz, de aki látta a szintén HBO-n elérhető dokumentumfilmet az esetről (Mommy Dead and Dearest, 2017) és kicsit utánaolvasott, csak elnagyoltan találja meg a különbségeket. Lássuk, mit is ígér a sorozat!

Vigyázz, spoiler veszély!

A tett egy 2016-os Buzzfeed cikkre épült, ami a publikálás után azonnal virális tartalom lett. Michelle, a cikk szerzője a sorozat első évadjának executive producere és írója is lett és láthatjuk a történetet feldolgozó dokumentumfilmben is.

Ami A tettet igazán profivá teszi, az az, hogy nem csak félvállról mutatja meg, mi történt: olyan szereplőket láthatunk, akik a valós személyek tökéletes másai. Kik is ők és mennyire ábrázolták őket hűen a történetben?

Az anya: Clauddine "Dee Dee" Blanchard

Dee Dee-t, az édesanyát játszó Patricia Arquette remek munkát végzett. A nő életét a '90-es évekig a rendelkezésre álló életrajzi adatokkal rekonstruálták, egyes pontokra nagyobb fókuszt helyezve, ami Dee Dee személyiségében fontos szerepet játszhatott.

Fiatalkori kétes ügyeit pont úgy ismerhetjük meg, ahogy a családtagok elmesélték: azon túl, hogy pénzt lopott a szeretteitől, anyjától a betegsége alatt megvonta az ételt, mostohaanyját pedig megpróbálta megmérgezni. Nem bizonyítható, hogy Dee Dee és a család női tagjai közötti elmérgesedett a kapcsolat játszott leginkább közre abban, hogy Gypsy-t a túlféltésen túl meg is betegítse. Mindenesetre nemhiába építettek a sorozat készítői külön teljes részeket arra, hogy megismerjük az összes háttértörténetet. Fekete-fehér választ nem ad a miértekre, de így teljes a kép: a Blanchard család tagjainál valami tényleg súlyosan félrement.

A dokumentumfilmben Gypsy édesapja, Rod elmesélte, hogyan lett egyre több paranoid képzete Dee Dee-nek, amikor kislányuk mindössze három hónapos volt. A karakter az elmeséltek alapján elevenedik meg a sorozatban, de több olyan részletet látunk, ami a képzelet szüleménye, például, hogy hogyan viselkedett a nő a lányával, amikor kettesben voltak vagy bántalmazta-e fizikailag – az ismert körülményeken túl – rendszeresen Gypsyt, ahogyan azt A tett több részében láthattuk.

Dee Dee az orvosok szerint feltehetőleg kiterjesztett Münchausen-szindrómában szenvedett, de ezt már nem tudják az ő esetében pontosan diagnosztizálni. Az őt játszó Patricia egyáltalán nem tudott empátiát érezni a karaktere iránt, de mivel lenyűgözte a történet, ezért ennek ellenére is elvállalta a szerepet.

A kislány: Gypsy Rose Blanchard

sorozat,a tett,hbo
Forrás: Hulu/HBO
A tett

Gypsy mindennapjai a sorozatban tényleg szívszaggatóak. Van egy pont, amikor szinte teljesen megszűnik gyerekként, pláne lányként létezni haj és fogak nélkül, tolószékben, aztán jönnek azok a fordulatok, amikor meglátjuk, mi is lakozik benne és elkezdünk szurkolni azért, hogy ki tudjon szabadulni a börtönéből. Az egyik ilyen fénysugár romantikus szálként jelenik meg a sorozatban Dean, a középkorú férfi személyében, akivel a valóságban is egy sci-fi találkozón ismerkedett meg, annyi különbséggel, hogy utána nem SMS-ben, hanem online tartották a kapcsolatot.

Aztán jött Nick. A sorozat a valóságnak hűen vezet minket végig a kapcsolatukon onnantól, ahogy megismerkednek az online társkereső oldalon egészen addig, amíg elrejtőznek a fiú szüleinek házában a rendőrök elől. Képekben, üzenetekben is a valóságot kapjuk, igen, még a social media kiírások is stimmelnek, amit a gyilkosság után osztottak meg nyilvánosan Gypsy és az édesanyja közös profilján.

A lány a börtönben valósággal kivirágzott. Az, hogy többé már nem édesanyja rabságában él, elhozta neki a szabadságot.

A cikket teljes egészében a linkre kattintva olvashatod!

Sorozatszínészek, akiknek inkább "megölték" a karakterét, hogy kiírhassák őket a sorozatból