A szuperszámítógép jóslata a koronavírusról

A szuperszámítógép jóslata a koronavírusról
Forrás: Unsplash/Fusion Medical Animation

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A nyár elején Amerikában, a tennessee-i Oak Ridge National Laboratórium Summit nevű szuperszámítógépének azt a feladatot adták, hogy mintegy 17 000 genetikai mintából több mint 40 000 génre vonatkozó adatokat nyerjen ki, hogy jobban megismerhessük a Covid-19-et. Bár a Summit a második leggyorsabb számítógép a világon, de a folyamat – amely 2,5 milliárd genetikai kombináció elemzésével járt, – mégis több mint egy hétig tartott.

Amikor a Summit végzett, a kutatók elemezték az eredményeket. Dr. Daniel Jacobson, az Oak Ridge rendszerbiológiai vezető kutatója szerint eljött az igazi „Heuréka-pillanat”. A számítógép új elméletet tárt fel arról, hogy a Covid-19 hogyan hat az emberi szervezetre: méghozzá a bradikinin-hipotézist. Ez a modell megmagyarázza a Covid-19 legaggasztóbb tüneteit is. Ráadásul tíznél több lehetséges kezelést is javasol, amelyek közül sokat már az FDA, az amerikai gyógyszerszövetség is jóváhagyott. Jacobson csoportja július elején publikálta eredményeit az eLife folyóiratban.

A vírus alattomos, akár egy betörő

A csapat megállapításai szerint a Covid-19 fertőzés általában akkor kezdődik, amikor a vírus az orrban lévő ACE2 receptorokon keresztül behatol az emberi szervezetbe. (Ezekkel a receptorokkal bőven meg van szórva az orr szaglóhámja.) A vírus innentől a testen keresztül halad tovább: belép a sejtekbe olyan más helyeken, ahol az ACE2 receptor is jelen van: a belekben, a vesékben és a szívben. Ez okozza valószínűleg a betegség szív- és gasztroenterológiai tüneteinek jelentős részét.

De miután a Covid-19 megtelepedett a testben, a dolgok egyre érdekesebbé válnak. Jacobson kutatásai szerint a koronavírus nem elégszik meg azzal, hogy egyszerűen megfertőzi azokat a sejteket, amelyek sok ACE2 receptort tartalmaznak, hanem meghekkeli a test többi olyan szervét is, ahol már kisebb számban fordul elő az említett receptor. A Covid-19 tehát kicsit olyan, mint egy betörő, aki beoson a második emeleti nyitott ablakon, majd elkezdi módszeresen felforgatni a házadat. És ha bent van, nem csak elviszik a cuccaidat, hanem az összes ajtót és ablakot is kinyitja, hogy a haverok is könnyebben behatolhassanak, és beinduljon az önfeledt fosztogatás.

Most jön a neheze: a renin – angiotenzin rendszer (RAS) a keringési rendszer számos aspektusát ellenőrzi, beleértve a bradikinin nevű vegyi anyag szintjét is. Ez az a vegyület, amely segít a vérnyomás szabályozásában. A kutatócsapat elemzése szerint, amikor a vírus módosítja a RAS-t, ez a test bradikinin-szabályozásának mechanizmusait is megbolygatja. Létrejön az úgynevezett „bradikinin-vihar”: a testben hatalmas bradikinin-készlet halmozódik fel, és ez a felelős a Covid-19 számos, halált okozó hatásáért.

Célkeresztben: a tüdő

Amint a bradikinin felhalmozódik a szervezetben, drámai módon megnő az erek áteresztő képessége. Vagyis: az erek ereszteni, szivárogni kezdenek. Ez összhangban áll a legújabb klinikai adatokkal, amelyek a Covid-19-et egyre inkább elsősorban érrendszeri-, nem pedig légzőszervi betegségnek tekintik. Az egész folyamat a tüdőben a legvészesebb: a szivárgás hatására a tüdőlebenyek megtelnek folyadékkal. Az immunsejtek is átszivárognak a léghólyagokba – ezzel máris kész a tüdőgyulladás.

A Covid-19-nek van még egy különösen alattomos trükkje. A kutatócsoport eredményei alapján növeli a hialuronsav (HLA) termelését a tüdőben. A HLA-t jól ismerheted: gyakran használják szappanokban és testápolókban, mivel képes a tömege több mint ezerszeresének folyadékfelvételére. Ha ez találkozik a tüdőbe szivárgó folyadékkal, az eredmények katasztrofálisak: a hialuronsav hidrogélt képez, amely egyes betegeknél teljesen kitöltheti a tüdőt. Jacobson szerint, ha ez megtörténik, „olyan, mintha megpróbálnánk egy adag zselén keresztül levegőt venni”. Ez megmagyarázhatja, hogy a lélegeztetőgépek egyes esetekben miért nem elég hatékonyak a súlyos vírusfertőzöttek életben tartásában. A tüdő tulajdonképpen olyan lesz, mint egy vízzel töltött lufi, és a betegek akkor is fulladhatnak, ha teljes légzési támogatást kapnak.

A bradikinin-hipotézis a Covid-19 szívre gyakorolt ​​számos hatását is megmagyarázza. Körülbelül minden ötödik kórházba került Covid-19 betegnek lesznek szívpanaszai – még akkor is, ha korábban soha nem volt szívproblémája. A kutatók szerint a bradikinin-viharok ritmuszavarokat és alacsony vérnyomást okozhatnak, amelyek gyakran tapasztalhatók a Covid-19 betegeknél.

Az agyadra megy

A kutatók a vírusfertőzés neurológiai hatásaival is számoltak. A kórházban ápolt Covid-19 betegek felénél jelentkezik szédülés, görcsroham, delírium és agyvérzés. A bradikinin – különösen nagy dózisban – a vér-agy gát lebontásához is vezethet. Normál körülmények között ez a gát szűrőként működik az agy és a keringési rendszer többi része között. Átengedi azokat a tápanyagokat és kisebb molekulákat, amelyekre az agynak szüksége van a működéshez, miközben a mérgeket és kórokozókat távol tartja. Ha a bradikinin-viharok miatt a vér-agy gát lebomlik, ez káros sejteket és vegyületeket engedhet be az agyba, ami gyulladáshoz, potenciális agykárosodáshoz és egyéb neurológiai tünetéhez vezethet.

És még mindig nincs vége: a megnövekedett bradikinin-szintnek éppen olyan hatása van az emberi szervezetre, mint egyes vérnyomáscsökkentő gyógyszereknek: száraz köhögést és fáradtságot okoznak, ami a Covid-19 két tankönyvi tünete. Ezekről a gyógyszerekről szintén ismert, hogy mellékhatásként íz- és szaglásvesztést okoznak – Jacobson hangsúlyozza azonban, hogy ez a tünet inkább magának a vírusnak köszönhető.

Védettebb nők

Bár még mindig csak éppen körvonalazódó lévő elmélet, de a bradikinin-hipotézis megmagyarázza a Covid-19 furcsának tűnő más tüneteit. Jacobson és csapata feltételezik, hogy a bradikinin-viharok által okozott szivárgó érrendszer lehet felelős az úgynevezett „Covid lábujjakért”, amely a fertőzöttek egy részénél duzzadt, zúzottnak tűnő lábujjakat eredményez. A bradikinin a pajzsmirigybe is keveredhet, ami a betegeknél pajzsmirigy-tüneteket okozhat.

A bradikinin-hipotézis megmagyarázhatja a betegség terjedésének nemekhez köthető eltérő mintáit is. Az X-kromoszómán nagyobb számban figyelhetünk meg olyan fehérjéket, amelyek a vérnyomást szabályozó rendszer kialakulását segítik – így a nőknek majdnem kétszer ellenállóbb a szervezetük a bradikinin-viharral szemben. Írásában Jacobson csapata arra a következtetésre jutott, hogy ez „megmagyarázhatja a nőknél a Covid-19 által kiváltott halálozás alacsonyabb előfordulási gyakoriságát”.

A bradikinin-hipotézis olyan modellt nyújt, amely „hozzájárul a Covid-19 jobb megértéséhez”, és „új szempontokat ad a meglévő kutatási eredményekhez” – vélik Frank van de Veerdonk, Jos van der Meer és Roger Little tudósok, akik szakértői véleményt írtak a kutatáshoz. A hipotézis megjósolja a betegség szinte összes tünetét, és új kezelési módokat javasol. Számos vérnyomás-szabályozó gyógyszer alkalmazható lehet a tünetek ellen. Jacobson csapata a D-vitamint is potenciálisan hasznos Covid-19 gyógyszerként javasolja. A vitamin könnyen kapható a vény nélkül, és a lakosság mintegy 20% -a hiánytüneteket mutat. Ha bizonyossá válik, hogy a vitamin hatékonyan csökkenti a bradikinin-viharok súlyosságát, ez egy egyszerű, viszonylag biztonságos módszer lehet a vírusfertőzés tünetei csökkentésére.

Minden tanulmánynak és kutatásnak fontos szerep van a koronavírus-járvány legyőzésében. Bár még nem nyert bizonyítást, a bradikinin-hipotézis ilyen elmélet lehet. És mint minden jó hipotézis, ez is konkrét, tesztelhető javaslatokat nyújt – ráadásul olyan, már létező gyógyszeres kezeléseket, amelyek valóban segíthetnek. A kutatás eredményeit klinikai vizsgálatokon kell bizonyítani, és csak utána lesznek széles körben alkalmazhatók. És bár a kutatócsoport megállapításai nem fogják meggyógyítani a Covid-19-et, de az általa javasolt beavatkozások jelentősen csökkenthetik a betegek szenvedését, és életeket menthetnek meg.

A járvány mindannyiunk életét megváltoztatja, és mi magunkat is - íme pár híresség, akinek a mentális állapotán sokat rontott a koronavírus járvány!

Nézd meg a galériánkat>5 kép
5 híres ember, akinek a mentális állapotán még többet rontott a koronavírus járvány
Olvasd el ezt is!
Tovább olvasok
Kép
Hogyan jöttem össze 49 évesen az egyetemi szerelmemmel

Minden úgy alakult, mint a mesékben, pedig nyomasztó történetnek indult. Egy szép szerelmi história a 20.-21. század fordulóján – két részben.

Kép
Az utcán táncolnak az Operaház balettművészei

A tánc az egyik legjobb dolog, amit magunkért tehetünk, ráadásul bárhol, a nappalink, a házunk tetőteraszán, vagy akár az utcán is megtehetjük, akárcsak ezek a profi táncosok, akik most az utcán gyakorolnak.

Kép
Amikor beauty bloggernek áll a férjem

Az én férjem is azoknak a férfiaknak a táborát erősíti, akinek akkor van ápolva a bőre, ha én fogom magam, odamegyek és bekenem neki. Valami mást is csak akkor próbál ki, ha a régi, megszokott termékek helyett újakat adok a kezébe. Vagy teszek a fürdőszobai szekrénybe.

Kép
Melyik életkor a legnehezebb a gyerekekkel?

Óriási tévedés, ha azt hiszed, hogy a dackorszakkal egy jó időre túl vagytok a legmeredekebb hisztiken és nagyjeleneteken, amiket a gyermeked produkálni képes.

Kép
85 éves Mary Poppins, azaz Julie Andrews

Elegáns, gyönyörű asszony egészen kivételes énekhanggal. De Julie Andrews akkor sem adta fel, amikor egy műtét után elvesztette azt.

Kép
Öt éve csak alvásra használtuk a hálószobát, aztán jött a fordulópont

Sok házasságban a gyerek születése okozza a szexmentes időszakot, de Marcell és Mariann esetében nem ez volt a helyzet. Ők már huszonévesen eljutottak a mélypontra, de nem adták fel.

Kép
Chrissy Teigen és John Legend elvesztették harmadik babájukat

Chrissy Teigen pár napja kórházba került veszélyeztetett terhessége miatt, pár órája pedig szörnyű hírt osztott meg saját Instagram oldalán.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem