A szuperhősök napirend szerint élnek, és hagyják anyát dolgozni!

napirend,önálló,játék,gyerek
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A kiszámítható napirend biztonságot ad a gyereknek, ha pedig megtaláljátok benne az önálló játék helyét, akkor még dolgozni is tudsz. Mutatjuk, hogyan csináld.

Önálló játék 4.

Máté-Féniász Nórával - aki Pikler-kisgyermekgondozó és anyuka - korábbi cikkeinkben sorra vettük, hogy 1. az önálló játék hogyan függ össze a kisgyerek természetes autonómiaigényével, hogy 2. milyen feltételeket kell megteremtened az önálló játékhoz, és hogy 3. melyik életkorban mik a kisgyerek legkedvesebb játékai.

Szakértőnk azt javasolja, hogy gyárts a saját családodra szabott napirendet, amiben mindenkinek be van osztva a napja. A napirend gerincét képezhetik például az étkezések. Ezt muszáj nemcsak fejben lezongorázni, hanem mindenki által jól látható helyre kitenni, képekkel illusztrálni (a még olvasni nem tudó gyerekeknél ez extra fontos lehet!).

Lehetőség szerint legyen benne közös/családi idő, közös munkák (a háztartási munkákba például be lehet vonni a gyerekeket, élvezik, ha partnerként kezeljük őket), és önálló tevékenységek is. Gondolj erre úgy, mint egy vonalvezetőre. Hivatkozni lehet rá, támaszt jelent mindannyiótoknak. Tudatosítsd magadban, hogy ez most mindenkinek nehéz helyzet, mindenkinek kissé (vagy nagyon) más, mint a megszokott, miért éppen a legérzékenyebbeket, a gyerekeket ne viselné meg – hát persze, hogy nekik is kell pár nap/hét átállás! Légy velük és magaddal is türelmes!

napirend,táblázat
forrás: Máté-Féniász Nóra
Szakértőnk saját készítésű családi napirendje

Hogyan használd a napirendet?

 • Minden reggel nézzétek át együtt a napirendet, beszéljétek át, mi hogyan, milyen sorrendben fog történni (kisebbeknél érdemes reggel csak az ebéd utáni csendes pihenőig, majd ébredés után az esti lefekvésig kettéosztani ezt a rituálét).
 • Minden nap legyen levegőzés (jó, ha a napnak ugyanabban a szakaszában tudjátok szinte minden nap megejteni), ez lehet séta, kert, bármi, ami szűk családi körben elképzelhető. Esőben is lehet pocsolyázni, sepregetni a vizet a csatornákba, vizet gyűjteni vödrökbe és öntögetni, stb., ez segít a felnőttek fejét is kiszellőztetni!
 • Amennyiben mindkét szülő home office-ban van, jó, ha nem minden idősávban egyszerre dolgoznak, már ahol ez megoldható (például reggeli után az 1. órában csak anya dolgozik, addig apa rendet rak a konyhában a gyerek(ek)kel, beindítanak egy mosást, isznak együtt egy kakaót, vagy a délutáni pihenés után apa dolgozik 1 órát, addig anya kézműveskedik a gyerek(ek)kel stb.).
 • Minden napra jusson közös idő, amikor tényleg csak egymásra lehet koncentrálni. Ezt jó olyan időpontra tenni, amikor nem azért kell véget vetni a mulatozásnak, mert bejön egy zoom meeting, hanem azért, mert feladatotok van, például vacsora vagy fürdés következik. Így jobb érzéssel lehet abbahagyni a közös játékot, mert nem kell elválnotok egymástól, a játék szinte észrevétlenül átfolyhat egy másik típusú közös tevékenységbe.


 • Vond be a feladataidba! Segíthet főzni, teríteni, takarítani, bármilyen házi- vagy ház körüli munkában, de fontos, hogy szem előtt tartsd, nagyjából 3-4 éves korig ez inkább lehetőség legyen, nem pedig követelmény. Csak addig csinálja, amíg kedve van. Óvodáskorú gyerekeknél simán beilleszthető a napirendbe a locsolás, a kisállat-etetés, a játékrendezés (ez is jó, ha mindig azonos időben, például ebéd előtt van) stb. Ha van feladatuk, könnyebben értik azt is, hogy nekünk is van, és meg kell azt csinálnunk.
 • Legyen csendes pihenő. Akkor is, ha egy gyerek már nem alszik ebéd után: beszéld meg vele, hogy a napnak ezt a szakát a pihenésre szánjátok. Te se ilyenkor végezd a házimunkát, tényleg legyetek csendben ti, felnőttek is (dolgozni számítógépen ér, vagy olvassatok). Ez mindenki számára önálló tevékenység, a szobájában, csendes játékkal, kirakóval, könyvvel, rajzolással töltheti el a gyerek. (Ha napirendi pont lesz, akkor pár nap alatt természetessé válik). Fontos, hogy az alvást ne erőltesd, de a pihenőidőt tartasd be. (Elképzelhető, hogy egy-egy gyerek, amint nem lesz elvárás az alvás, tehermentesül a nyomás alól, és pár nap után újra kedve támad hozzá.)
 • Az étkezések, a közös játék, az esti rutin alatt tényleg figyelj oda rá teljes valóddal, hallgasd meg őt, próbáld (keretek között, de) az ő forgatókönyvét követni. Ha ilyen módon ki vannak elégítve az igényei, könnyebben elfogadja azt is, amikor a figyelmedet más felé kell fordítanod.
 • Napirendbe illesztve a digitális bébiszitter (tévé, tablet, laptop – bármilyen mesenézés) is könnyebben kezelhető lesz (már akinél ez gondot jelent), hiszen hivatkozási alapnak tekinthetitek a rendszereteket. Itt se az vessen véget neki, hogy lejárt az idő, hanem inkább egy következő program (például séta vagy tízórai).


Hogy legyen az önálló játék?

 • Amikor önálló játékidő szerepel a napirendben, győződj meg arról, hogy elő van-e készítve a játéktér.
 • Kísérd a gyereket a játékhelyre, mondd is meg neki, hogy odakíséred, de aztán dolgoznod kell. Guggolj le, várj 1-2 percet, amíg talál magának valami izgalmasat, mutathatsz is neki olyat, amiről tudod, hogy szeret vele játszani, majd szólj, hogy leülsz dolgozni, de a közelben leszel, ha szüksége van rád.
 • Össze van pakolva, rendezve a tér? Ebben segít, ha mindennek van helye, ha elkülönítjük a különböző típusú játékokat, nem pedig egy óriási dobozba halmozol mindent, valamint ha gusztusosan elrendezed őket. Például 4-5 kisautót egymás mellé sorba raksz, vagy a duplós kosár mellé helyezel 2-3 vödröt, babát lefektetsz, mellé teszel 1-2 kendőt, poharat stb.
 • Ne legyen túl sok játék, érdemes pár naponta cserélni. (Mondjuk 3 napig a Duplo van elöl, aztán ha látod, hogy már nem köti le, cserélheted fa vonatsín pályára vagy fakockákra.)
 • Elérhetőek a játékok? Tudja őket egyedül használni? (Ne ilyenkor kelljen ceruzát hegyezni, elemet cserélni a zenélő kisautóban, ne ilyenkor ültesd hintába, amit neked kell lökni stb.)


Vajon menni fog?

Minél kevesebbszer volt eddig lehetősége egy gyereknek az önálló játékra, annál döcögősebb lehet most ez az út, annál több időt vehet most igénybe ennek a szokásnak a kialakítása. Kis lépésekkel érdemes kezdeni, egyre nyújtani az egyedül töltött időt. Inkább elvárható időben kevés önálló játék, de többszöri alkalommal egy napon belül, mint egy-két kierőszakolt, többórás magányos tevékenység!

Mint Máté-Féniász Nóra mondja, ő hisz a kommunikáció és a bizalom erejében. Ha megbeszéled a gyerekeddel a kialakult helyzetet, tisztázzátok a napi feladatokat és az azokkal kapcsolatos érzéseidet (pl.: „Én is nagyon szívesen játszanék veled, de most ezt be kell fejeznem.”, „Látom, hogy dühös vagy, amiért nem veled játszom, de most nem tudok bemenni a munkahelyemre, ezért itthonról kell dolgoznom.”, „Nekem is hiányzol, ha ezt megírtam, teázunk egyet? Sietek!”), és bízol abban, hogy rövid időn belül a gyereked is megérti és alkalmazkodik a helyzethez, nyert ügyed van.


Tovább olvasok
Kép
Jó hír vízitúrázóknak: új lebegő kikötők. De mi is az?

„Palackorrú Lebegő Kikötőket” kapott három felső-tiszai település. Ha arra vízitúráztok, nagyon jól fognak jönni ezek a mesterséges folyami kijáratok-pihenőhelyek.

Kép
5 természetes kence napégés ellen

Ha beütött a baj, ezek a szuperhősök percek alatt segíthetnek enyhíteni a napégés utánis fájdalmat!

Kép
Napi 10 kilométert sétáltam – ez történt velem két hét alatt

A séta a legegyszerűbb és a legnépszerűtlenebb mozgásformák egyike. A járványhelyzet alatt sokan felfedezték maguknak. Emma mesélte el számára is meglepő tapasztalatait.

Kép
Könnyű ebédek negyed óra alatt, forró nyári napokra

Egyre nagyobb a hőség, amikor sokkal jobban vágyunk a gyomorkímélő, hideg, és könnyű fogásokra. Ilyenkor a hideg levesek és a saláták is jó alternatívák lehetnek, ahogy egy nyitott vagy csukott szendvics is.

Kép
Még csak 4 éves, de máris elismert modell a Down-szindrómás kislány

Még csak 4 éves a kis Francesca, de óriási lépéseket tett annak érdekében, hogy a világ máshogy álljon a Down-szindrómás emberekhez.

Kép
Jól teszed-e, ha melltartóban alszol vagy inkább ártasz vele magadnak?

Örök kérdés, hogy szabad-e, ajánlott-e melltartóban aludni. Tényleg kevésbé lesznek-e lógóak a mellek ennek hatására vagy pont, hogy ártunk vele? Utánajártunk!

Kép
Ha unod Vilmost és Katalint – 5 kevésbé ismert királyi fenség, akik amúgy még jófejek is

Hiába nincs már valódi politikai hatalmuk (legalábbis a legtöbbjüknek), az emberek valamilyen megmagyarázhatatlan okból kifolyólag a mai napig felnéznek rájuk, sőt vannak, akik egyenesen rajonganak értük. Nálunk, Európában főleg az angol királyi család tagjai vannak az érdeklődés középpontjában, pedig nem árt tudni, hogy a Buckingham-palotán kívül is van ám élet! Ha te is szívesen követed a királyi fenségek fényűző mindennapjait, a következő Instagram-oldalakat érdemes lecsekkolnod.

Kép
8 tipp, hogy végre tényleg jól érezd magad fürdőruhában

Ha a nyár egy része neked is mindig arról szól, hogy a fürdőruha viselés miatt stresszelsz, akkor fogadd meg ezeket a tanácsokat!

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem