Amikor az élet egy lombikban kezdődik

gyerek,szülő,születés,szülés,lombikprogram
Forrás: Peter Oslanec/unsplash

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A legcsodálatosabb dolog az életben új életet a világra hozni. Sajnos vannak, akiknek a gyermekáldás természetes úton nem adatik meg, így a legtöbben a mesterséges megtermékenyítéshez folyamodnak azért, hogy ezt a csodát átélhessék.

A lombikbébi eljárás

Maga az eljárás abszolút veszélymentes, de elég összetett. Az in vitro fertilizációként, röviden IVF-ként nevezett eljárás eredményeképpen az első gyermek 1978-ban látta meg a napvilágot Magyarországon. A lombikbébi elnevezést az üvegedényről kapta, amelyben laboratóriumi körülmények között a petesejteket a hímivarsejtekkel termékenyítik meg.

A mesterséges megtermékenyítés során több életképes embriót is létrehoznak, ezekből maximálisan hármat a legideálisabb időpontban az anyaméhbe helyeznek. A többi életkezdeményt az esetleges későbbi felhasználás céljából lefagyasztják.

Fagyasztott esélyek

Az eljárás sikerességét több minden is befolyásolhatja. Vannak, akiknél már az első beültetés sikeres lesz, másoknál ez többedjére sem jön össze. Természetesen befolyásolja az anya életkora és az embrió egészségi állapota egyaránt. A megfigyelések eredményei azt mutatják, hogy a fagyasztott embrióból született kisdedek általában nagyobb súllyal jönnek világra, mint a természetes úton fogant gyermekek.

Az embriófagyasztási eljárást több mint 25 éve végzik világszerte. A beültetés sikerességét nem befolyásolja, hogy az embrió mióta van fagyasztott állapotban. Sokkal meghatározóbb inkább a fagyasztást és az olvasztást végző személy szakértelme. A teljes eljárás szigorúan szabályozott, az előírt protokoll betartása elkerülhetetlen az eljárás sikerességéhez.

szülés,születés,gyerek,szülő
forrás: TamTraCo
A születés csodája

Lombikesélyek

Világszerte különböző statisztikákat és megfigyelési eredményeket publikáltak. Az USA-ban a Pennsylvania Állami Egyetem kutatócsoportjának megállapítása szerint a lombikprogramot eredményesebbnek találták a fagyasztott embriók beültetésével a megtermékenyült petesejtekkel szemben. Sőt a fagyasztott életkezdetek felhasználása esetén ritkábban fordultak elő vetélések is.

A londoni Reprodukciós és Genetikai Egészségközpont embriológiai osztályán végzett kutatás szerint a fagyasztott embriókból fejlődő kisbabák egészségesebben születnek, mint a normál fogantatású társaik. Hasonló eredményre már korábban Dániában is jutottak. Valószínűleg ez annak köszönhető, hogy a friss beültetésekkel ellentétben a méhet nem stimulálják.

A lombikbébi eljárás, mint láthatjuk, nem kockázatos. Megéri megpróbálni, hogy a világ legnagyobb csodájának mi magunk is részesei lehessünk. A rendkívül érzékeny biológiai minták szállítását pedig bízzuk gondos és hozzáértő kezekre. A TamTraCo a teljes IVF logisztikában a rendelkezésünkre áll, és akár a későbbiekben az egészséges élethez hozzásegítő őssejt szállítást is rájuk bízhatjuk. A biológiai mintaszállításban megtalálta a tökéletes partnert, akit eddig keresett.

Tovább olvasok
Kép
Még meg se nyíltak a határok, de én már felugrottam egy Berlinbe tartó gépre, hogy folytathassam az egyetemet

A drezdai zeneművészeti főiskola ének szakos hallgatója vagyok 2019 októbere óta. Németországban egy egyetemi tanév felépítése eltér a magyarországi mintától. A téli szemeszter általában októberben indul és február elejéig tart, ezt pedig egy egész hónapos szünet követi. Március közepén elkezdődik a projektidőszak, amely azokat a hallgatókat érinti, akik részt vesznek valamilyen egyetemi produkcióban. A nyári félév, a tanítás ténylegesen március vége felé kezdődik és július közepéig tart.

Kép
Gyúrd ki magad családostul Jennifer Lopez és Alex Rodriguez 20 perces gyakorlatsorával

JLo és ARod a baseballsztár két lányát is rávették, hogy csinálják végig velük a gyakorlatokat. Nem könnyű pedig!

Kép
Napi horoszkóp május 28.: a Szüzek izgalmas vizekre eveznek, a Skorpiók váratlan lehetőséget kapnak

Ma is érdemes elolvasnod a csillagok üzeneteit, hisz izgalmas részleteket rejtenek az egyes csillagjegyek!

Kép
Vegyél hazait: öt magyar kézműves arckrém

Ha arcápolásról van szó, sokan kitartanak a megszokott kedvenc márkájuk mellett, mások viszont szeretnek kísérletezni, kipróbálni újdonságokat. Nos, az utóbbiaknak a #vegyélhazait Facebook-csoport megkönnyítette a dolgát: jobbnál jobb hidratálókrémeket kínálnak benne a készítőik, jellemzően magyar kisvállalkozások.

Kép
A járvány jó oldala: egyre több nagyváros teszi az utcáit bringabaráttá

A koronavírus-járvány miatt egyre több és több nagyváros kezdi el fejleszteni a kerékpárútjait, a szakértők szerint ugyanis jóval biztonságosabb, ha az utcára kilépve bringára pattanunk a tömegközlekedés helyett. Szerencsére Budapest sem maradt ki a sorból!

Kép
Nem a csirke salátával kombó a fogyás kulcsa! De akkor mi? Szakértőink elmondják!

Sokan téves információk segítségével próbálnak fittebbé válni és leadni a fölös kilókat, ám sajnos a hibás tanácsok miatt kudarcba fulladnak a terveik!

Kép
Attól még, hogy nincs transz ismerősöd, te is lelketlenebb országban élsz múlt hét óta

“Kedden elfogadta a magyar parlament Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által beterjesztett salátatörvényét, melynek egyik eleme jogilag ellehetetleníti Magyarországon a nemváltást” – írta az Euronews.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem