A szeptember szóljon az autók téli felkészítéséről!

Borítókép: A szeptember szóljon az autók téli felkészítéséről!
Kezdődik az iskola, lassan elengedjük a nyarat és kiélvezzük az indián nyár minden egyes percét – a szeptember általában erről szól a legtöbbünknek. Ez a hónap azonban azt is jelenti, hogy egyre közelebb a tél, amire nemcsak testileg-lelkileg kell felkészülnünk, de az autónkra is gondolnunk kell.

Az autózást és az autóval való foglalkozást hajlamosak vagyunk a „tipikusan férfi dolgok” közé sorolni, pedig egy 2018. évi felmérés szerint a Magyarországon autót vezetők majdnem fele, egészen pontosan 42%-a nő. Ha ehhez az érdekes statisztikai adathoz még azt is hozzávesszük, hogy a közúti balesetek döntő többségét a férfiak „követik el” (2015-ben a férfiak 11.170, míg a nők csupán 3.431 közlekedési balesetért voltak felelősek – KSH), akkor igazán nincs miért szégyenkezniük a nőknek, ha autóvezetésről van szó, de sosem lehet senki sem elég óvatos – pláne télen.

Kocsival a csúszós úton

Télen nemcsak hideg van, de autóba is inkább azért szeretünk ülni, mert van fűtés és nem kell másokkal harcolni az ülő-álló helyekért amíg eljutunk valahova. Ezen túl minden sokszor kész gyötrelem, ha esik a hó azért, ha olvad, vagy éppen fagy, akkor azért lehetetlen közlekedni, de a lényeg, hogy a hideg időben még nagyobb odafigyelést igényel autózni – legyen szó városról vagy autópályáról egyaránt.

Nem túlzás és nem is rémhírterjesztés, ha kijelentjük, hogy veszélyesebb télen autóval közlekedni, mint tavasztól őszig. A megfelelő előkészületek és a kellő odafigyelés mellett ugyanakkor sokat tehet azért minden autóvezető, hogy vigyázzon az utasaira – akik sok esetben saját családtagok, illetve barátok –, és persze nem utolsósorban az autójára is.

5 tipp, amellyel mindenki biztonságosabbá teheti a téli autózást

  • Téli gumiabroncs! Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy mennyire fontos, egymástól és a gumigyártóktól független nemzetközi szervezetek mutatják ki évről-évre a teszteken, hogy milyen óriási különbségek vannak az egyes gumik féktávolsága között. Egy kritikus, hirtelen jött szituációban pedig egyáltalán nem mindegy, hogy 20-30 méter a fagyos úton a féktávolság (téli gumival), vagy ennek akár a háromszorosa (nyári gumival).

  • Óvatos fékezés! A minőségi téli gumi rengeteget segít, de jó, ha a megfelelő fékezési technikával is segítjük az autó biztonságos megállását. A hirtelen, totális fékezés következtében, a blokkolt kerekekkel szinte lehetetlen irányítani az autót. Különösen igaz ez akkor, ha az autóban nincs ABS, vagyis blokkolásgátló rendszer, ami segítené az ilyen esetekben a megállást. Javasolt óvatosan és szakaszosan fékezni, hogy a megállásig ne veszítsük el az autó fölötti uralmat.

  • Induláskor, gyorsításkor csak finoman! Ha kövér gázzal indul, vagy kezd gyorsításba (pl. előzésbe, kikerülésbe) valaki, akkor a gumiabroncs kipöröghet, nagymértékben veszít a tapadásából. Ajánlott lassan, kis gázzal elindulni, vagy felgyorsítani, így tudja a téli gumi is tenni a dolgát: az élek és a mintázat elegendő havat vesz fel ahhoz, hogy meglegyen a kellő tapadás az úttal.

  • Okosan a kanyarokban! A kanyarokban télen pláne nem szükséges száguldozni, de amellett, hogy a megengedett sebességhatárt nem léphetjük túl, a következőkre is jó, ha figyel a sofőr: ne fékezzen erősen és minél kisebb ívben vegye be a kanyarokat.

  • Inkább maradjon a láb a gázpedálon! Természetes és gyakori reakció, hogy egy jeges úton kevésbé tapasztalt sofőr „elengedi a gázt”, ha érzi, hogy csúszós terepre érkezett, ezzel pedig akár nagyobb bajt is okozhat. Ha az első vagy hátsó kerekek érezhetően megcsúsznak, akkor nagyon óvatosan egyenesbe kell hozni az autót és csak akkor szabad szintén óvatosan lassítani, ha visszanyerte a gumiabroncs a tapadást.

Még 3 tipp, amivel biztosan nem nyúl senki mellé

Ahogy teljesen természetes, hogy különbség van két különböző márkájú háztartási cikk, kozmetikum, vagy ruha között, úgy sajnos az sem mindegy, hogy milyen téli gumiabroncsot szereltet valaki az autójára. A téli- és nyári abroncsok közötti különbségről fentebb már volt szó, de jó, ha tudjuk, hogy két különböző márkájú téli gumi között is nagy eltérések lehetnek.

Az egyes abroncsokat nemcsak a gyártóik, hanem nemzetközi szakmai szervezetek, a szaksajtó munkatársai és hozzáértő bloggerek is rendszeresen tesztelik, ami nagy segítség annak, aki megbízható és biztonságos gumikkal szeretné várni a fagyos napokat. Ezúttal a japán Toyo Tires-től mutatunk be három olyan gumiabroncsot, amelyekkel aggodalom nélkül szállhat bárki autóba, természetesen a fentebb taglalt 5 hasznos vezetési tipp betartásával.

  • Városi használatra

    Kezdjük rögtön egy négyévszakos gumiabronccsal, ami ugyan nem jó minden terepre, de a technológiai fejlődésnek köszönhetően ma már egyre többen vesznek ilyen gumikat. A Toyo Tires Celsius gumiabroncscsaládja megbízható, és ami szintén nem elhanyagolható: megfizethető választás. A magyar autonavigator.hu oldal más gumikkal, változatos téli körülmények között tesztelte a négyévszakos Toyo Celsius gumit, amely a teszten egyedüliként a legjobb („Nagyon jó”) minősítést kapott. A négyévszakos Toyo Celsius elérhető méreteiről és árairól IDE KATTINTVA lehet tájékozódni.

  • Annak, aki messzebbre megy

    Szintén az autonavigator.hu csapata tesztelt egy másik Toyo Tires gumit, amely a Snowprox S943 névre hallgat. A komoly téli terhelésre tervezett Snowprox gumi a rendkívül népes és rangos mezőnyben jól szerepelt, és a szintén elismerésre méltó „Jó” minősítést kapta. Ha megnézzük a versenytársakat, akkor azt látjuk, hogy van ennél jobb téli gumi, de az árkategóriát tekintve igazán jó választásról beszélhetünk. Ajánlott azoknak, akik megbízható téli gumit keresnek városba és vidéki kirándulásokra egyaránt. A Toyo Tires Snowprox S943 gumijait IDE KATTINTVA lehet megvásárolni.

  • Kitűnő a havon, de még jobb, ha fagy

    A kanadai auto123.com-on olvasható egy teszt a Toyo Observe GSI5 fantázianevet viselő téli gumiabroncs mintáról, ami annyira meggyőző volt, hogy ennek köszönhetően nem is tudtuk kihagyni a felsorolásból. Ha egy téli gumiabroncs megbízhatóságát akarjuk tesztelni, akkor Kanadánál szinte már nem is találhatnánk jobb helyet erre. Szerencsére, vagy talán sajnos, de nem kell elutaznunk Kanadába egy Toyo Observe GSI5 tesztért, de az biztos, hogy ez a téli gumi minden létező időjárási és útviszonyok között megállta a helyét. Ideális annak, aki a városi, vidéki autózást telente egy-egy sítúrával dobja fel, nehéz téli körülmények között sem fog csalódni a Toyo Observe GSI5-ben. A sokoldalú és megbízható gumiabroncs IDE KATTINTVA vásárolható meg.

Borítókép: Photo by Elijah O'Donnell from Pexels