Miért ártalmas enni szaunázás előtt?

szauna,egészség,tanácsok Forrás: pixabay
A szaunázás egy igen kellemes tevékenység, mely a testre és a lélekre egyaránt jó hatással van. Azonban vannak bizonyos szabályok, melyeket érdemes betartani, ha nem akarjuk, hogy ellenkező hatást érjünk el vele, mint szerettünk volna. Kezdő szaunázók általában nincsenek tisztában azzal, hogy mit szabad és mit nem, ezért most adunk néhány jó tanácsot, hogy a legnagyobb bakikat elkerülhesd szaunázáskor.

Üres hassal vagy teli gyomorral menjünk szaunázni?

A szaunázás valójában a szervezetet kissé megterheli, ezért sokan úgy gondolják, hogy teli gyomorral érdemes igénybe venni, hiszen így talán hamarabb lehet regenerálódni.

Az igazság ezzel szemben az, hogy a teli has miatt beindul az emésztés, ami igencsak megdolgoztatja a szervezetet. Ha ezt kombináljuk a szauna által okozott plusz munkával a szervezetünk számára, egyértelműen kitűnik, hogy mire kikerülünk a kabinból, ólmos fáradtság lesz úrrá rajtunk a szaunázás előtt ígért frissesség helyett.

Az üres has hasonló kaliberű problémákat tud okozni, mint a teli gyomor, hiszen a forró levegő miatt a vércukorszintünk csökken, így a biztos fejfájást és szédülést követően nem kizárt, hogy erős görcsrohamokkal is kell számolnunk. Ezért a legjobb, amit tehetünk, ha másfél órával a szaunázás előtt étkezünk, ezzel elkerülhetjük a fent említett problémák mindegyikét.

Ahhoz, hogy szaunázni tudjunk, ma már nem szükséges különféle wellness hotelek szauna részlegeit látogatnunk, hanem elérhetőek otthoni használatra szánt kültéri szaunák is. Ha szeretnél egy ilyet vásárolni, keresd fel a SpaTrend webáruházat, ahol minőségi kültéri szaunák közül válogathatsz.

szauna,egészség
Forrás: spatrendshop.hu
A szauna és az étkezés

Folyadékfogyasztás és a szauna

Az alkohol melegben nagyon üt, de nem csak ezért nem javasolt szaunázás előtt a fogyasztása. Az alkoholos italok erősen dehidratálnak, és ez különösen nem ajánlott akkor, ha egy egyébként is folyadékveszteséggel járó folyamaton esünk át. A szaunázás megkezdése előtt egy pohár víz fogyasztása még jó hatással van a szervezetünkre, ha viszont túl sokat iszunk, a vérünk besűrűsödhet. Szaunázás közben lehetőleg ne igyunk, de utána mindenképp pótoljuk az elvesztett vízmennyiséget lehetőleg ásványvízzel vagy egyéb nem alkoholos itallal.

Miért jó szaunázni?

A szaunázásnak számos pozitív hatása van a szervezetünkre. Ha rendszeresen használjuk, erősíthetjük vele az immunrendszerünket és megnő a szervezetünk ellenállóképessége is. Továbbá enyhíti az ízületi fájdalmakat, javítja a vérkeringést, oldja a stresszt, méregtelenít, segít a fogyásban, és a bőrproblémákra is igen kedvező hatással van.

Azonban a szauna használata nem javasolható mindenkinek, például magas vérnyomásban szenvedőknek, szívbetegeknek, és lázas betegeknek egyaránt kerülni kell a használatát.

NÉZD MEG A LENTI GALÉRIÁNKAT IS!