A stressz kezelésének 5 módja, amik tényleg nagyon hasznosak!

stressz, stressz kezelése, Forrás: Christian Erfurt / Unsplash
Az állandó stressz semmiképpen nem tesz jót a szervezetnek. Ha úgy érzed, a jelenlegi helyzetben fokozottabban vagy kitéve feszült helyzeteknek, kezd tudatosan kezelni az állapotot, ne várd meg, míg sok lesz!

A kutatások azt mutatják, hogy a tartós stressz át tudja alakítani az agyat. Hatással lehet az érzelmeket és a memóriát vezérlő limbikus rendszerre, és a stresszes esemény során felszabaduló noradrenalin elnyomja a fehérjeszintézist, fokozva a szervezetben kialakuló gyulladásos folyamatokat. Hajlamosabbá válhatunk depresszióra és szorongásra, valamint a további mellékhatások között megfigyelhető az immunfunkció csökkenése, a vércukorszint és a vérzsírszint emelkedése.

„A krónikus stressz során a szervezet elveszíti a gyulladásos reakció szabályozásának képességét, illetve a traumára vagy sérülésre adott válaszát” - mondja Dr. Bradley Nelson az Emotion Code című könyv szerzője. „Ezenkívül a stressz okozta gyulladás szintje a testben közvetlenül kapcsolódik azokhoz az érzelmekhez, amelyeket a stresszes helyzetre adunk. Ha negatív érzelmek vannak túlsúlyban bennünk, akkor a szervezetben lévő esetleges gyulladás szintje magasabb, ha pozitívan és elfogadóan reagálunk, a gyulladás szintje alacsonyabb lesz. S mivel úgy gondolják, hogy a gyulladás számos betegség kiváltó oka, beleértve az allergiát, az emésztési rendellenességeket, a cukorbetegséget, a szívbetegségeket és a rákot, ezért nagyon fontos, hogyan viseltetünk egy-egy ilyen helyzettel kapcsolatban.”

stressz, stressz kezelése
Forrás: Emma Simpson / Unsplash

Ha krónikus stresszben szenvedsz, fokozottan hajlamos lehetsz betegségekre, depresszióra, szorongásra, allergiára és kimerültségre, valamint fokozódhat az ízületek feszessége és az izmok tónusa. Konkrétan a futók számára ezek a jelenségek gátat szabhatnak az edzéseknek is idővel.

Runner’s World 2020/05 (digitális verzió)

Runner’s World 2020/05 (digitális verzió)

Ősszel is a futásé a főszerep! A Runner’s World legfrissebb lapszámán a 3 gyerekes anyukát, Tiricz Irént láthatod, aki mindössze 5 éve kezdett el futni, de azóta az egyik legeredményesebb hazai terepfutó lett. A vele készült interjúban többek között erről, és a család-karrier-futás hármasról mesélt nekünk. Ezen kívül számos izgalmas témát dolgoztunk fel, úgy mint a maraton utáni depresszió kezelését, a résztávos edzéseket, a futóiskola hasznosságát vagy épp a mobility tréninget. De olyan híres sportolókról is olvashatsz, akik munka mellett készültek fel az Olimpiára, de Bérces Edit is mesélt az élettörténetéről. Ne hagyd ki! Még több infó: www.runnersworld.hu/megjelent

595 Ft

A stressz megfelelő és tudatos kezelése tehát elemi fontosságú!

Dr. Nelson tapasztalatai szerint az alábbi öt lépés elvégzése gyakran elegendő ahhoz, hogy az „automatikus” stresszreakciót egészségesebbé változtasd.

1. Ismerd fel a fel nem oldott érzelmeket, amik felelősek döntésekért a hétköznapok során. Egyszerű, hétköznapi nehézségeken is felbosszantod magad, ha egy múltbéli kellemetlen esemény hatása alatt állsz érzelmileg. Próbáld tudatosítani, mi állhat a háttérben, akár külső segítség igénybevételével.

2. Figyelj a testedre - és ha szükséges, mondj nemet! Ez az egyik legfontosabb szempont a stressz kezelésében! Ne vállalj további feladatokat, vagy legalább is mérlegelj, ha már egyébként is zsúfoltak a napjaid, nem éri meg hosszabb távon!

A cikk folytatásáért kattints!