A rendmániás gyerekkel ajánlott mielőbb szakemberhez fordulni

Borítókép: A rendmániás gyerekkel ajánlott mielőbb szakemberhez fordulni Forrás: Getty Images
Van rendetlen gyerek, aki szélviharként vonul végig a lakáson és rumlit hagy maga után. Van rendszerető gyerek, aki szívesen elpakolja maga után a játékokat, és még a ruháját is összehajtja, ha megkérik. És van a rendmániás, akivel időben szakemberhez kell fordulni.

Ez a Gyereklélek magazin cikke.

A philadelphiai gyermekkórház és a University of Pennsylvania orvosi fakultásának kutatói ugyanis kényszerszindrómával (OCS) diagnosztizált kamaszokat vizsgáltak, és

kiderült, hogy egyötödüknek vannak visszatérő sötét gondolatai arról, hogy kárt tesznek másokban vagy magukban, erőszakos képek és gondolatok gyötrik őket.

A diagnózis nehéz, mert a gyerekek természettől fogva vonzódnak a repetitív, rituális cselekvésekhez, ami szükséges a normális fejlődésükhöz, azonban ez a kamaszkorra megszűnik. Ha tizenéves korban is fennáll vagy fokozódik a kényszeresség, az intő jel lehet a későbbi pszichés zavarok kialakulására.

Az OCS enyhébb tünetei felnőttkorra kényszerbetegséggé (OCD) válhatnak, amelyet gyakran depresszió kísér és öngyilkossággá is fajulhat. A szerzők szerint ennek tudatában a kényszerszindróma tünetcsoportja intő jel lehet a háziorvos vagy gyermekpszichológus számára, így korai kezeléssel megelőzhető a debilitáló OCD elhatalmasodása.

Ha megmaradt a rendmániád, ezeknek a pakolási tippeknek örülni fogsz