A nőknek kétszer akkora szükségük van a szexre, mint a férfiaknak

A nőknek kétszer akkora szükségük van a szexre, mint a férfiaknak
Forrás: Unsplash/Tharas Chernus

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A férfi és a női agy között létezik egy alapvető különbség, amelyről a legtöbben nem tudunk. És ez a különbség rendesen alávág a kapcsolatainknak.

Érezted már, hogy valami rohadtul nem stimmel? Hogy a párkapcsolatodban totálisan elmentek egymás mellett? Ilyenkor mindig előhúzzák a varázscilinderből a „kommunikáció hiányát”. És a csendes, lappangó kapcsolatgyilkost, a libidókülönbséget.

Miközben teljes tévhit, hogy a férfiak több szexet akarnak, mint a nők. A legfontosabb, hogy rájöjjünk: nem rosszul kommunikálunk, hanem meg kell értenünk, miként működik a másik nem agya. Merthogy másként működik. Ha ezt elfogadjuk, megtörténik a csoda.

Női és férfi félteke

„Az agyam a testem legszebb szerve” – mondja Shakira. (Woody Allen meg ezt: „Az agyam a második legkedvesebb szervem.")

A bal agyféltekénk mechanikus, feladat-orientált és lineáris. Ez az úgynevezett „férfi félteke”. Természetesen a nők is gondolkodnak így, de ez mégis dominánsabb a férfiak nagy részében. A bal agyféltekében „lakik” a dopamin nevű hormon, egy ingerület-átvivő anyag (neurotranszmitter). Ettől leszünk motiváltak. Mikor érezzük a dopamint? Ha például kihúztuk az utolsó teendőt a to-do listánkon. Vagy amikor szénné lájkolják az Instánkat. És mivel a dopaminszint-emelkedés jó érzés, ezért újra és újra akarod: motiválttá és szenvedélyessé válsz. Mindebben az a klassz, hogy magad emelheted a saját dopaminszintedet.

A jobb (női) agyféltekében kissé bonyolultabban mennek a dolgok. Ez érzékibb, érzelmesebb, kreatívabb, szenvedélyesebb. (Férfiak is lehetnek ilyenek!) Itt lakik a szerotonin, a boldogsághormon. Na hát: ez nem tud magától emelkedni. Ennek külső megerősítés kell. Pozitív visszajelzések szeretteinktől, munkatársainktól, a külvilágtól. És ha a szerotonin-szint emelkedik, a dopamint is képes felfelé rángatni magával.

Nos tehát, minél több elismerést kapsz kívülről, annál jobban leszel, és annál motiváltabb is. A párkapcsolatodban a párod is képes teljesen egyszerű dolgokkal emelni a szerotonin (és ezáltal a dopamin) szinted.

Jöjjön a szex!

Bár a jobb agyfélteke a nőkben dolgozik erősebben, a férfiaknak mégis 50 %-kal több szerotonin-receptoruk van. Mi következik mindebből? Hát az, hogy a nőknek dupla adag szükséges a szeretetből és a szerelemből, valamint a pozitív megerősítésből. Ha nincs elég szeretet, csökken a szerotonin- és a dopaminszintjük is.

Amikor megvizsgáljuk olyan emberek agyát, akik nem szexelnek, és összehasonlítjuk azokéval, aki viszont igen, elképesztő eredményekre jutunk. A szex beindítja az agyat – minden értelemben. A jobb és a bal félteke teljesítménye is növekszik. Mindazok a funkciók, amelyekért felelősek, sokkal élesebbek – az eleget szexelő ember agya úgy világít, mint egy karácsonyfa. Rendszeres szexuális életről heti két-három együttlét esetén beszélhetünk.

És akkor: kinek is van szüksége több szexre? Hát persze, hogy a nőknek! Kétszer annyi pozitív visszajelzésre vágynak a partnerüktől. A kommunikáció legnyersebb és legmeghittebb formája pedig nem más, mint a szex. Intimitás, bizalom, kötődés: ezt mind azonnal szállítja, futószalagon. Ezért hülyeség, hogy a férfiak sok szexet akarnak, a nők meg majszolgassanak egy kis csokikát, és nézzék a kedvenc sorozatukat.

Villanykörte & szemét

Ha egy nő jól érzi magát a bőrében, szeretve van, az hajt a szexre – mert újra és újra fel akarja robbantani az agyában a szerotoninbombát. És jól bánik a férfiakkal is. Ugyanis hiába van bennük több boldogsághormon, ha nem becsülöd meg őket, előbb-utóbb ugyanúgy húzódozni fognak tőled, mint a nők a férfiaktól. Ez pedig maga az ördögi kör. Tiszelned és becsülnöd érdemes a férfit, aki szeret. Becsavart két hónap után egy villanykörtét? Köszönd meg neki. Kivitte a szemetet, pedig csak kétszer szóltál? Nagyszerű! Segíts neki abban, hogy ő is jól legyen, mert csak akkor képes boldoggá tenni.

Ha egy kicsit lendítenél a szexuális életeden, találsz néhány tanácsot a galériában

Nézd meg a galériánkat>5 kép
5 szex hack, ami talán még a te piszkos fantáziádban se bukkant fel eddig
Tovább olvasok
Kép
Drogok és médiumok – egykori CIA-kísérletek az agyunk manipulálására

Megvan a filmekből ismert jelenet, amikor a kém vagy bérgyilkos nem is tudja magáról, hogy az, de kap egy bizonyos jelet – mondjuk egy jelszót –, amitől hirtelen tudatossá válik számára a feladata? Szürreálisnak tűnik, ugye? A CIA szerint korántsem.

Kép
A maszk és a távolságtartás hatására ezerszer kisebb lesz a vírusterhelés

Egy friss olasz tanulmány jelentkezett ezzel a radikális állítással és az is olvasható benne, hogy a tünetek is kevésbé súlyosak, ha mindenki betartja a Covid elleni védekezés alapvető szabályait.

Kép
Újra együtt a Doktor Szöszi színészgárdája: Selma Blair is csatlakozott a nosztalgiázáshoz

A 2000-es évek egyik nagy kedvence minden kétséget kizáróan a Doktor Szöszi című film volt.

Kép
35 éve halt meg rejtélyes módon Bódy Gábor

A magyar filmművészet legrejtélyesebb sorsú rendezője korszakos műveket készített, s miközben igazi fenegyerekként tartották számon, szorgalmasan jelentett társairól a hatalomnak. Öngyilkos lett vagy megölték? 35 éve halt meg Bódy Gábor.

Kép
„Előttem van, ahogy szülés után guggolgatok a János Kórház folyosóján, mert annyira hiányzott a mozgás”

Kulcsár Vajda Enikő mozgást addict. Ezt nem én mondom róla, ezt ő mondja magáról. Naponta ugyanis több órát is mozog és mozgott, még a várandósságai utolsó napjaiban is. De teljesen normális és természetes módon az, hogy két gyermeket kihordott, az ő testét is megváltoztatta. A különbség közte és mondjuk (khm…) köztem viszont az, hogy ő ebbe nem törődött bele. Beleásta magát a témába, hogy is lehet a szülés utáni testet regenerálni, formálni és ma két gyermeke mellett már hivatásaként segít személyesen és online kurzusaival is nők százainak – ha nem ezreinek –, hogy mindenki boldog lehessen anyaként is a testével. Ez az ő projektje: az Anyatest Projekt.

Kép
Pozitív lett a koronavírus-tesztem: elmesélem, miért örültem neki

Nem őrültem meg, természetesen nem voltam boldog, hogy elkaptam a fertőzést. Elmondom, hogy volt.

Kép
Öt szuper kirándulóhely (nem csak) az őszi szünetre

Nincs jobb program az őszi szünetben, mint az újabb és újabb természeti csodák felfedezése, ami minden korosztály számára óriási élmény lehet.

Kép
Integrált kirekesztés – avagy mire nevel az oktatás?

Zoltán annak idején egy kertvárosi iskolában dolgozott, ahonnan néhány év után eljött. Megkérdeztük, miért, és talán túlságosan is részletes választ kaptunk tőle.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem