A nem az nem, akkor is, ha egy kis ember mondja

A nem az nem, akkor is, ha egy kis ember mondja
Forrás: a szerző sajátja

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

Azt mondják minél több emléked van a gyerekkorodból, annál szebb volt ez az időszak. Az agy tudatosan “töröl” (vagyis mélyebb szintekre raktároz) védve ezzel bennünket a negatív emlékektől.

Nekem megannyi emlékem van, többnyire jók. Vagyis olyanok, amikben boldog voltam. De így 30 évesen visszagondolva bizonyos eseményekre veszem észre, hogy ha ezt a gyerekem mesélné, hogy vele történik egy jól irányzott rúgással nyitnék be az adott tanár szobájába.

A 90-es években kezdtem az iskolát, a poroszos tanítási módszerek még jócskán ott voltak a mindennapokban. De hisz, ha jól hallom, sajnos még 2020-ban is ott vannak ezek a nézetek a tanári asztalok mögött. A jól bevált "ha egy gyerek nem fogad szót, mindenkinek legyen rossz" elv alapján, amikor csupán 6-7 éves kislányként a fiúk verekedése miatt többször kellett a napköziben egyenesen feltartott kézzel állnom úgy, hogy már zsibbadtak a karjaim. Vagy 10 percig ülni a szék háttámlája mögött összekulcsolt kézzel, egyenes háttal, hogy már görcsölt a kis gerincem mentén az izom. Ott akkor nem tűnt fel, hogy rossz dolog ez. Sőt büszke voltam magamra, hogy mindent annyi ideig tudok csinálni, mint a fiúk. Mert ugye akkoriban még az is hangsúlyozva volt, hogy a lányok a gyengébbek. Felmerül hát a kérdés, hogy ha ott akkor nem éreztem rossznak -csak így felnőttként- akkor rossz volt ez igazából? A válaszom az, hogy igen. Méghozzá azért, mert az ég egy adta világon semmit nem tanultam belőle. Ha egy valaki nem fogad szót, akkor fájjon mindenkinek.

De tovább megyek és a következő történet, amit írok, már anno 9-10 éves kislányként se tetszett. Volt egy férfi tanárunk, nem tudom megtippelni hány éves lehetett, mert gyerekként mindenki öreg ugye, aki felnőtt, de igazából mindegy is. Előszeretettel mondta a lányoknak a házifeladatuk ellenőrzése közben, hogy üljenek az ölébe és még simogatta is a hátukat, miközben ellenőrizte. Tudom, ez még a határon táncol, nem főbűn. Ugyanakkor, ha egy tanár kéri erre a kislányokat, hogy üljenek az ölébe, akkor azért kevés gyerek merne nemet mondani. Mert ugye “felnőttnek nem mondunk nemet”.

Hát kedves gyerekek, igenis mondhattok nemet felnőttnek! Sőt mondjatok is!

Ez volt az első és egyik legfontosabb szabály, amit megtanítottam a most 3 éves kisfiamnak.

Vagy, amikor tinilányként mindenem a tánc volt és elismerésnek számított, ha az idősebb férfi tánctanár a fenekünkre csapott. Alig vártam már, hogy én is megkapjam a dícséretpaskolást és büszkén sétáltam tovább, amikor végre csattant a hátsófelemen. Így 15 év távlatából azt mondom, hogy bár önbizalmat adott, lehet lett volna másik módja is annak, hogy hasonló büszke érzésekkel menjek fel a táncparkettre.

Valahogy minél jobban közeledik, hogy az elsőszülött fiam eléri az iskolás kort, egyre több ilyen történetet szed elő az agyam azokról a helyekről, ahova azért tette, hogy ne emlékezzek. Pedig amik velem történtek azok gyakorlatilag semmilyen történetek, azokhoz képest, amiket manapság olvasni vagy hallani lehet. Mégis fontosnak tartom, hogy megtanítsuk a gyerekeinket nemet mondani, megálljt parancsolni.

hogyan csináljuk ezt?

1. Minimálisra szorítottam a csikizések számát. Bár imádom a gyerekkacajt, de ez egy olyan nevetés, amit azért érünk el, mert nagyobbak és erősebbek vagyunk náluk. Ha mégis csikis neki valami, akkor egyből abbahagyom, amint azt mondja elég. Nem feszítem szét a kezét, hogy tovább csikizzem a hónalját.

2. Éreztetem vele, hogy bár gyerek, ha nemet mond, annak is van súlya. Jópárszor előfordult, hogy olyan helyzetben mondta, hogy nem, ami miatt lassabb, elhúzódó, piszkosabb stb végkimenetele lett a történetnek, mégis hagytam, hogy úgy legyen, ahogy ő szeretné. Természetesen, egészséges keretek között, mert ha minden “nem”-re így lenne akkor szerintem konstans az előszobában várnám, hogy felvegye az edzőcipőjét.

3. Biztosan mindenki ismeri, de nem lehet elégszer elmondani a bugyi szabályt. Nálunk alsógatya szabályként fut, de a lényeg ugyanaz. Ami az alsógatyóban van oda csak az nyúlhat, akinek megengedi. Én is mindig szólok neki és engedélyt kérek tőle, hogy odanyúljak pl.: egy szöszt leemelni. És az esti rutinunk egyik első eleme az volt, hogy megtanítottuk egyedül alaposan megmosni az intim testrészeit.

Természetesen ha az én gyerekeimnek ugyanennyi szép és boldog emléke lesz a gyerekkorukból, mint amennyi nekem is van, akkor már jó munkát végeztünk és a jelenkornak is megvannak a maga hibái, ahogy a régebbi időszakoknak is megvoltak, de egy jól időzített, hangos és magabiztos “nem” szónak megvan a létjogosultsága mindig. Hiszen ha nekünk a szüleinek nem mer nemet mondani, akkor hogyan fog tudni más felnőttnek?

A nevelés nem egyszerű műfaj, az egyik legfontosabb eleme pedig a következetesség.

Nézd meg a galériánkat>8 kép
Gyereknevelési elvek, amikből engedj és amikből ne
Tovább olvasok
Kép
Hat éve hunyt el Robin Williams – 6 fotó, amivel a nagyszívű színészre emlékezünk

Nem számít, hogy a Jumanjiból ismered, a Jó reggelt, Vietnámmal lopta be magát a szívedbe, vagy a Holt költők társasága szerettette meg veled. Abban megegyezhetünk, hogy Robin Williams az utóbbi évtizedek egyik legmeghatározóbb színésze és komikusa volt. Hat évvel ezelőtt, a depresszióval folytatott hosszú küzdelme után, saját kezével vetett véget életének – ma rá emlékezünk.

Kép
11 pontban összefoglallható a valaha írt összes önsegítő könyv

Ha már több önsegítő könyvbe beleolvastál, feltűnhetett, hogy eléggé hasonlítanak egymáshoz. Ez nem véletlen! Cikkünkben összeszedtük azt a 11 tanácsot, amelyek szabad kombinációjából bármilyen önsegítő könyv előállítható.

Kép
Időszakos böjtölés Keto diétával kombinálva: hogy mi van?

Az utóbbi évek legelterjedtebb fogyókúrás módszerei között az élen jár a keto és az időszakos böjtölés, vagyis az intermittent fasting. Felmerül a kérdés, mi történik, ha a kettőt kombinálom - és egészséges -e egyáltalán ilyesmire vállalkozni?

Kép
Hogyan hullámzik a hangulat gyomorszűkítő műtét után?

Karcsúvá leszek a csőgyomor műtét segítségével, amin túlestem – miért vacak a kedvem mégis? Chips, csoki, sütemény – eddig ezt használtam, ha rossz volt a kedvem. És a dolog működött, hiszen mindegyik emeli a szerotoninszintet. Most viszont nem ehetek süteményt, nápolyit, mert a csőgyomor műtét utáni étkezés első heteiben még csak folyékony/pépes étrenden vagyok. Oké, a csoki beleférne a pépesbe, mert a szájban elolvad… De akkor is kibírom nélküle!

Kép
A legnagyobb felnőttfilm-szolgáltató a nőket is eljuttatná a csúcsra

Feltételezzük, hogy felébredtek reggel a pornóoldal igazgatóságában és rájöttek, hogy szép, szép ez a napi 115 millió oldalletöltés, de valami hiányzik.

Kép
Napi horoszkóp augusztus 10.: az Ikrek különleges sikerekre számíthatnak, a Nyilasok napját váratlan események határozzák meg

A hét első napján se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz a csillagok ismét izgalmas üzeneteket küldtek!

Kép
Híres nők, akik olcsó ruhában jelentek meg a kamerák előtt: és mégis túlragyogtak mindenkit

Ők elsősorban azt viselik, amiben jól érzik magukat, és szerintük ez nem jelent egyet a drága darabokkal!

Kép
A barátnőm annak ellenére szereti a férjét, hogy az teljesen lecsúszott

Egy barátnőm történetét írnám meg. Nagyon bizarr irányba indult el az élete: szeretnék rajta segíteni, de mindent elhárít, és én nem tudom, tehetek-e bármit. Lehet, hogy semmit sem lehet már?

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem