A nem az nem, akkor is, ha egy kis ember mondja

A nem az nem, akkor is, ha egy kis ember mondja
Forrás: a szerző sajátja

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

Azt mondják minél több emléked van a gyerekkorodból, annál szebb volt ez az időszak. Az agy tudatosan “töröl” (vagyis mélyebb szintekre raktároz) védve ezzel bennünket a negatív emlékektől.

Nekem megannyi emlékem van, többnyire jók. Vagyis olyanok, amikben boldog voltam. De így 30 évesen visszagondolva bizonyos eseményekre veszem észre, hogy ha ezt a gyerekem mesélné, hogy vele történik egy jól irányzott rúgással nyitnék be az adott tanár szobájába.

A 90-es években kezdtem az iskolát, a poroszos tanítási módszerek még jócskán ott voltak a mindennapokban. De hisz, ha jól hallom, sajnos még 2020-ban is ott vannak ezek a nézetek a tanári asztalok mögött. A jól bevált "ha egy gyerek nem fogad szót, mindenkinek legyen rossz" elv alapján, amikor csupán 6-7 éves kislányként a fiúk verekedése miatt többször kellett a napköziben egyenesen feltartott kézzel állnom úgy, hogy már zsibbadtak a karjaim. Vagy 10 percig ülni a szék háttámlája mögött összekulcsolt kézzel, egyenes háttal, hogy már görcsölt a kis gerincem mentén az izom. Ott akkor nem tűnt fel, hogy rossz dolog ez. Sőt büszke voltam magamra, hogy mindent annyi ideig tudok csinálni, mint a fiúk. Mert ugye akkoriban még az is hangsúlyozva volt, hogy a lányok a gyengébbek. Felmerül hát a kérdés, hogy ha ott akkor nem éreztem rossznak -csak így felnőttként- akkor rossz volt ez igazából? A válaszom az, hogy igen. Méghozzá azért, mert az ég egy adta világon semmit nem tanultam belőle. Ha egy valaki nem fogad szót, akkor fájjon mindenkinek.

De tovább megyek és a következő történet, amit írok, már anno 9-10 éves kislányként se tetszett. Volt egy férfi tanárunk, nem tudom megtippelni hány éves lehetett, mert gyerekként mindenki öreg ugye, aki felnőtt, de igazából mindegy is. Előszeretettel mondta a lányoknak a házifeladatuk ellenőrzése közben, hogy üljenek az ölébe és még simogatta is a hátukat, miközben ellenőrizte. Tudom, ez még a határon táncol, nem főbűn. Ugyanakkor, ha egy tanár kéri erre a kislányokat, hogy üljenek az ölébe, akkor azért kevés gyerek merne nemet mondani. Mert ugye “felnőttnek nem mondunk nemet”.

Hát kedves gyerekek, igenis mondhattok nemet felnőttnek! Sőt mondjatok is!

Ez volt az első és egyik legfontosabb szabály, amit megtanítottam a most 3 éves kisfiamnak.

Vagy, amikor tinilányként mindenem a tánc volt és elismerésnek számított, ha az idősebb férfi tánctanár a fenekünkre csapott. Alig vártam már, hogy én is megkapjam a dícséretpaskolást és büszkén sétáltam tovább, amikor végre csattant a hátsófelemen. Így 15 év távlatából azt mondom, hogy bár önbizalmat adott, lehet lett volna másik módja is annak, hogy hasonló büszke érzésekkel menjek fel a táncparkettre.

Valahogy minél jobban közeledik, hogy az elsőszülött fiam eléri az iskolás kort, egyre több ilyen történetet szed elő az agyam azokról a helyekről, ahova azért tette, hogy ne emlékezzek. Pedig amik velem történtek azok gyakorlatilag semmilyen történetek, azokhoz képest, amiket manapság olvasni vagy hallani lehet. Mégis fontosnak tartom, hogy megtanítsuk a gyerekeinket nemet mondani, megálljt parancsolni.

hogyan csináljuk ezt?

1. Minimálisra szorítottam a csikizések számát. Bár imádom a gyerekkacajt, de ez egy olyan nevetés, amit azért érünk el, mert nagyobbak és erősebbek vagyunk náluk. Ha mégis csikis neki valami, akkor egyből abbahagyom, amint azt mondja elég. Nem feszítem szét a kezét, hogy tovább csikizzem a hónalját.

2. Éreztetem vele, hogy bár gyerek, ha nemet mond, annak is van súlya. Jópárszor előfordult, hogy olyan helyzetben mondta, hogy nem, ami miatt lassabb, elhúzódó, piszkosabb stb végkimenetele lett a történetnek, mégis hagytam, hogy úgy legyen, ahogy ő szeretné. Természetesen, egészséges keretek között, mert ha minden “nem”-re így lenne akkor szerintem konstans az előszobában várnám, hogy felvegye az edzőcipőjét.

3. Biztosan mindenki ismeri, de nem lehet elégszer elmondani a bugyi szabályt. Nálunk alsógatya szabályként fut, de a lényeg ugyanaz. Ami az alsógatyóban van oda csak az nyúlhat, akinek megengedi. Én is mindig szólok neki és engedélyt kérek tőle, hogy odanyúljak pl.: egy szöszt leemelni. És az esti rutinunk egyik első eleme az volt, hogy megtanítottuk egyedül alaposan megmosni az intim testrészeit.

Természetesen ha az én gyerekeimnek ugyanennyi szép és boldog emléke lesz a gyerekkorukból, mint amennyi nekem is van, akkor már jó munkát végeztünk és a jelenkornak is megvannak a maga hibái, ahogy a régebbi időszakoknak is megvoltak, de egy jól időzített, hangos és magabiztos “nem” szónak megvan a létjogosultsága mindig. Hiszen ha nekünk a szüleinek nem mer nemet mondani, akkor hogyan fog tudni más felnőttnek?

A nevelés nem egyszerű műfaj, az egyik legfontosabb eleme pedig a következetesség.

Nézd meg a galériánkat>8 kép
Gyereknevelési elvek, amikből engedj és amikből ne
Tovább olvasok
Kép
A 10 legfeleslegesebb konyhai eszköz, ami mégis sok háztartásban megtalálható

Na, neked megvan valamelyik ezek közül? Esetleg több is... A joy.hu összeállítása.

Kép
Napi horoszkóp október 24.: a Bikák versenyhelyzetben bizonyíthatnak, a Szüzek átadhatják magukat a pihenésnek

Ma sem érdemes kihagynod a horoszkópod, mert a csillagok ismét izgalmas üzeneteket tartogatnak!

Kép
Drogok és médiumok – egykori CIA-kísérletek az agyunk manipulálására

Megvan a filmekből ismert jelenet, amikor a kém vagy bérgyilkos nem is tudja magáról, hogy az, de kap egy bizonyos jelet – mondjuk egy jelszót –, amitől hirtelen tudatossá válik számára a feladata? Szürreálisnak tűnik, ugye? A CIA szerint korántsem.

Kép
A maszk és a távolságtartás hatására ezerszer kisebb lesz a vírusterhelés

Egy friss olasz tanulmány jelentkezett ezzel a radikális állítással és az is olvasható benne, hogy a tünetek is kevésbé súlyosak, ha mindenki betartja a Covid elleni védekezés alapvető szabályait.

Kép
Újra együtt a Doktor Szöszi színészgárdája: Selma Blair is csatlakozott a nosztalgiázáshoz

A 2000-es évek egyik nagy kedvence minden kétséget kizáróan a Doktor Szöszi című film volt.

Kép
35 éve halt meg rejtélyes módon Bódy Gábor

A magyar filmművészet legrejtélyesebb sorsú rendezője korszakos műveket készített, s miközben igazi fenegyerekként tartották számon, szorgalmasan jelentett társairól a hatalomnak. Öngyilkos lett vagy megölték? 35 éve halt meg Bódy Gábor.

Kép
„Előttem van, ahogy szülés után guggolgatok a János Kórház folyosóján, mert annyira hiányzott a mozgás”

Kulcsár Vajda Enikő mozgást addict. Ezt nem én mondom róla, ezt ő mondja magáról. Naponta ugyanis több órát is mozog és mozgott, még a várandósságai utolsó napjaiban is. De teljesen normális és természetes módon az, hogy két gyermeket kihordott, az ő testét is megváltoztatta. A különbség közte és mondjuk (khm…) köztem viszont az, hogy ő ebbe nem törődött bele. Beleásta magát a témába, hogy is lehet a szülés utáni testet regenerálni, formálni és ma két gyermeke mellett már hivatásaként segít személyesen és online kurzusaival is nők százainak – ha nem ezreinek –, hogy mindenki boldog lehessen anyaként is a testével. Ez az ő projektje: az Anyatest Projekt.

Kép
Pozitív lett a koronavírus-tesztem: elmesélem, miért örültem neki

Nem őrültem meg, természetesen nem voltam boldog, hogy elkaptam a fertőzést. Elmondom, hogy volt.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem