A nagy változások éve után, mire számíthat a világ 2021-ben?

Borítókép: A nagy változások éve után, mire számíthat a világ 2021-ben?
A 2020-as évet még az unokáink is emlegetni fogják. Bekerül a dátum a történelem könyvekbe minden eseményével és lehet úgy fognak erre az évre tekinteni, mint egy időszak végére, és egy új kezdetére, mely a világ folyását egy új mederbe terelte. De vajon mik azok a dolgok, amikben változást kell lépnie a világnak 2021-től.

Se tudós nem vagyok, de még közgazdász végzettséggel sem rendelkezem. Jóslatokba biztosan nem mennék bele, viszont, ha az ember figyel, olvas több forrásból is, nyitott szemmel jár a világban, akkor bizony levonhat következtetéseket az élet eseményeivel kapcsolatban és lehet valósághoz közeli elképzelése a jövő alakulását illetően.

Fókuszban a tudomány

Idén mindenki megtapasztalta, hogy milyen az, amikor egymástól eltávolodva kell élni. Nincs a megszokott üdvözlés, nincs még a legközelebbi rokonokkal sem testi érintkezés, ölelés, puszi. A közösségi programjaink megszűntek, dolgozni se jártunk be sokan a munkahelyünkre. Egy korábbi cikkükben arról írtunk, hogy épp csak egy pár eldugott szigetet került el a járvány év végéig, így ez a globális probléma a tudománytól remélte a megoldást, lehetőleg minél hamarabb. 2020-ben, mint ahogyan azt sokan tapasztalhattuk, a vírus megfékezéséért gőzerővel folyt a tudományos munka világszerte: számos fejlesztés eredményeként, több Covid-19 elleni vakcina igazolódott használhatónak. Minden figyelem ennek a területnek a munkájára szegeződött, hisz a félelem és bizonytalanság felhívta a figyelmet arra, hogy a tudomány, az orvostudomány fejlődése nélkül sérülékenységünk végzetes is lehet. 2020-tól ez a terület joggal érdemel mélyebb megbecsülést.

Emberi értékek, a összefogás ereje

Lehet mondani, hogy jelenünk egyik legszentimentálisabb gondolata, az hogy az emberek együttműködéséből jelentős fejlődés érhető el, de bizony a 2020-as év mutatott olyan pozitív változásokat is, melyek az emberi együttműködésekből jöttek létre! Sokan fogtak össze azért, hogy egy vállalkozást életben tarthassanak. Voltak olyanok, akik tudásukat adva, egy olyan szervezetet tudtak működtetni, mely embereket segített meg a bajban. Egy cikkünkben férfiakat kérdeztünk arról, hogy hogyan élték meg a tavalyi évet és volt köztük olyan, aki az egymás iránti felelősségvállalást, az egymás megsegítését és annak pozitív eredményeit tapasztalták meg a nehézségek mellett.

Forrás: Getty Images

A kevesebb több

Ahogy idén, nem volt miért nagyon felöltözni, úgy lehet többen is ráébredtünk arra, hogy mennyi mindent vásárolunk fel egy év alatt, még lehet olyat is, ami nem is annyira szükséges. Ha esetleg vezetsz bevétel-kiadási naplót, láthatod mennyi pénzt takarítottál meg tavaly. Persze a tavalyi évet nem lehet összehasonlítási alapnak venni, de ha mást nem, akkor azt megtapasztalhattad, milyen az amikor nem költesz és több marad a zsebedben. Ha ennek az élményét eltárolod és emlékezteted magad a kevesebb több elvére, a világ túltermelésének lassításához jó eséllyel te magad is hozzájárulhatsz!

Online világ

Joggal mondhatjuk, hogy a géphez kötött életet 2020-ban bőven megtapasztaltuk. Hogy áldásos ez vagy inkább teher, mindenki döntse el maga. A WHO oldalán a hátrányairól is lehet olvasni. Arról, hogy az 'anti'szociális életünk milyen és mennyi járulékos mentális panaszt hozott, mellyel a jövőben foglalkozni kell. Az online világgal egyás állasok váltak nélkülözhetővé, viszont újak is születtek. Egyes jóslatok azt mondják, hogy lesznek munkahelyek, ahol ezt a lassan 1 éve tartó állapotot a munkarend alap állapotának fogják tekinteni. Miért? Mert ez az időszak megmutatta, hogy vannak olyan folyamatok, amik gyorsabban, gördülékenyebben végezhetőek el távmunkában, otthonról.Tehát az online világ nem fog kikopni a hétköznapjainkból. Vélhetően egy egészséges arányt kell mindenkinek kialakítania a valós és a virtuális világ között.

Forrás: Getty Images

Klímaváltozás

Amíg a tavalyi évünket a vírushelyzet kezelése bénította meg, addig a klímaváltozás változatlanul jelen volt bolygónkon. A World Economic Forum szerint -az előrejelzések alapján- 2070-ra a világ népességének egyharmada éghajlati menekült lesz, ha nem változtatunk globálisan szokásainkon.

A változás szelét viszont lehet, hogy pont a tavalyi év hozta el. A világ második legnagyobb szén-dioxid kibocsátó országa (forrás: Investopedia), Amerika új vezetése, zászlós hajójának tekinti a klímahelyzet javítását. Olaszországban folyamatban az első nulla szén-dioxid kibocsátású szociális lakásprojekt (forrás: C40Klowledge), miközben a holland kormány az aszfaltozott utak 10 százalékát zöldfelületre cseréli(forrás: domusweb.it).

Forrás: Getty Images