Na, melyik a legjobb házi tisztítószer makacs szennyeződések ellen?

tippek,tisztítás,takarítás,szódabikarbóna,só,mosogatószer Forrás: GettyImages
Könnyű kikeverni, filléres alapanyagokból áll, és ha lebomló mosogatószert használsz hozzá, még környezetbarát is lesz a végeredmény.

A foltos, vízköves mosogatótól kezdve az odaégett edényeken és sütőn át, további száz meg száz szennyezett felületre használhatod a most következő három összetevőből álló tisztítószert.

A nátrium-hidrogén-karbonát, más néven szódabikarbóna, már régóta a "csináld magad" tisztítószerek „It Girl”-je. Nem véletlenül, hiszen egy igásló erejével és hatékonyságával ér fel. Használatával pedig szkippelheted a mérgező vegyszerek java részét az otthonodban, nem is beszélve arról a temérdek műanyagflakonról, amit kiválthatsz vele, vagy a belőle készült házi tisztítószerekkel.

De az igáslóhoz hasonlóan, ez sem bír el azért minden feladattal, így bizonyos esetekben nem elég csak a szennyezett felületre szórni a szódabikarbónát, aztán várni, amíg megteszi a hatását. Néha érdemes más alapanyagokkal kombinálni, ami segít neki a kemény munka elvégzésében.

Van, hogy elég hozzá pár csepp mosogatószer, máskor pedig egy kevés ecet, de ha igazán kíméletlen tisztítószerre vágysz, (ami persze a szennyeződésekkel kíméletlen nem pedig a felületekkel), akkor ne csak mosogatószert, hanem egy kevés sót is adj hozzá. Ettől kissé szemcsés állagot kap, ami sokkal könnyebben legyőzi a makacs foltokat.

Amire szükséged lesz

Nincs pontos képlet, csak érzésre szoktam kikeverni, míg paszta állagot nem kapok. A lényeg, hogy a szódabikarbóna enyhén lúgos és lágy csiszolóhatását, a mosogatószer tisztító tulajdonságával, és egy kis extra radírozó hatással, vagyis só szemcsékkel kombináld. Tűzhelyhez és egyéb nagyobb felületekhez én mindig ezt a pasztát használom.

A mosogató, serpenyő és az edények esetében, löttyints rájuk egy kevés mosogatószert, majd szórd meg szódabikarbónával a felületüket, végül pedig némi sóval is. Várj minimum öt percet, de inkább ötvenet (ha a kettő között úgy érzed túlságosan rászáradt a keverék a felületre, nedvesítsd meg) majd súrold át egy szivaccsal és öblítsd le.

A csiszoló hatás miatt, mindig végezz próbát egy kisebb, eldugottabb felületen mielőtt nekiesnél a súrolásnak.

Forrás: threehugger.com

Szódabikarbóna: sokkal több mindenre használhatod, mint gondolnád