A legfontosabb vitaminok a zökkenőmentes sulikezdéshez

Borítókép: A legfontosabb vitaminok a zökkenőmentes sulikezdéshez Forrás: g&l images, Getty Images
Az idei szeptember nem is állhatna távolabb a hagyományos évkezdéstől, ezért nem árt, ha extrán odafigyelsz arra, hogy a gyerekek minden támogatást megkapjanak ahhoz, hogy a lehető legflottabbul menjenek a dolgok.

Nyakunkon a járvány második hulláma a helyzetnek köszönhetően pedig egyre inkább úgy tűnik, hogy az egyetlen biztos maga a bizonytalanság. Az osztálytermi tanítást bármikor felválthatja újra a digitális oktatás, az egészség megőrzése és a kiegyensúlyozottan működő immunrendszer pedig fontosabb mint valaha.

Az iskolás korú gyerekeknél ugrásszerűen nő a szükséges napi vitaminmennyiség, ami leginkább a tinédzsereket érinti a testükben végbemenő hormonális változások miatt.

Melyek azok a vitaminok, amik nélkülözhetetlenek az egészséges szervezet számára?

C-vitamin

Ez az egyik legáltalánosabb vitamin, ami segít az immunrendszer működésének serkentésében. Gátolja a vírusok szaporodását, jó hatással van a szív- és érrendszerre, de az egészséges izomzat és bőr fenntartásában is fontos szerepe van.

Vas

Ami az iskolai teljesítményt illeti, a vas nagyon fontos szerepet játszik abban, hogy a gyerekeknek lehetőségük legyen kihozni magukból a maximumot. A vas ugyanis nem csak az immunrendszer megfelelő működéséhez és a sejtosztódáshoz elengedhetetlen, hiánya nagyban befolyásolja a koncentrációs képességet is, aminek csökkenése tanulási zavarokat is okozhat. A Dr. Steinberger Bio Kinderglück napon érlelt gyümölcsök nyersen préselt leve, 1% mézzel, C-vitaminnal, és bio curry levélből kivont vassal, ami finom ízének köszönhetően a gyerekek számára is kedvelhető formája a vaspótlásnak.

Kálcium

A csontok és a fogak legfontosabb építőeleme a kálcium, amik egyben raktárként is szolgálnak. Ha a szervezet deficitet érzékel, innen kezdi el kivonni az idegrendszer működéséhez is szükséges kálciumot. A növekedés időszakában kiemelten fontos, hogy megfelelő szinten tartsuk, a legmegfelelőbb felszívódás érdekében pedig érdemes D-vitaminnal együtt bevinni.

Jód

Talán ez a felsoroltak közül a legmeglepőbb tétel, de a jódnak kulcsszerepe van az anyagcsere folyamatok zavartalan működésében. Természetes úton táplálékkal és ivóvízzel tudjuk bevinni a szervezetbe, ám a hazai ivóvíz nem tartalmaz elegendő mennyiségű jódot, ezért fontos, hogy gondoskodjunk a pótlásról, szinten tartásról. A jód hiánya pajzsmirigy zavarokat okozhat, ami számtalan megbetegedést előidézhet.