A legfincsibb golyók nyomában – a magas hegyektől Salzburgig

Salzburg látképe Forrás: a szerző
Elnézést, elnézést! Eredetileg csak két részesre terveztem az ausztriai beszámolót, de hát, ember tervez – élmény végez. Utólag sikerült rádöbbennem, hogy annyi mindent belezsúfoltunk ebbe az egy hétbe, hogy túlszaladtam a kereteken. Zárásként most elmegyünk egy mágikus hasadékhoz, aztán felmegyünk az égbe, és végül beszerezzük a világ legfinomabb golyóit. Nyami! (És még valami: három hete értünk haza az utazásból. Ottjártunkkor szinte semmit sem lehetett érezni a koronavírus-járványból, mára azonban szigorítottak az előírásokon. Ezekről érdemes tájékozódni, ha elindulnátok!)

Egy ismerős posztolta még a nyár elején, hogy elmentek a Medve-szurdokba. Olyan képek születtek, hogy szinte azonnal elindultam volna. Most azonban alkalom nyílt rá, hogy megnézzük ezt a szűk és vadregényes hasadékvölgyet – ha nem lett volna zárva. Az történt ugyanis, hogy hetekkel ezelőtt sziklaomlás történt, ahol sajnos ketten meg is haltak – ebből az egyik éppen egy magyar nő volt.

Én azonban lelkesen kutattam tovább valami újabb izgalmas hasadékért, és meg is találtam. A neve akár egy Marvel-filmé (Thor: Ragnarök) is lehetne, de ezt úgy hívják: Raggascluht. Katschbergtől ötven percnyi autóútra, a Mölltalban található. A parkoló ingyenes, a belépés némi pénzbe kerül. Cserébe van ingyen vécé – ez Ausztriában meglehetősen ritka, szinte mindenhol fizetni kell fél-egy eurót. Kis kaptató után sziklavölgybe érkezünk, majd a kanyon beszűkül, és elkezdődik egy varázslatos utazás.

Forrás: a szerző
A Raggaschlucht mélyén

Egy fakapun átlépve tényleg szinte érinteni lehetne a nedves mészkőszikla-falakat. Végig nagyon jól kiépített fapallókon és lépcsőkön haladunk, egyre kell csak figyelni: a vízpára síkossá teszi a sziklafal oldalában lebegő allét. A völgy szinte ránk zárul: mind keskenyebb, alant pedig dübörgő zajjal rohan, örvénylik és üvölt a hegyi patak. Időnként, ha küszöbökhöz ér, vad robajjal vízeséssé alakul. Ha feltekintünk, csak vékonyka sávként látszik felettünk a valószínűtlenül kék ég. A sziklafalak rétegeiben évmilliók lenyomatai tárják fel magukat. Szinte sokkoló, ahogy bennünket is átjár a természet szilaj energiája. Fél óra felfelé lépcsőzés után elérünk a csúcsponthoz. Innen szelíd ösvény kanyarog lefelé, vissza, a kiindulóponthoz. Az egész túra megvan bő egy óra alatt, és akár kisgyerekekkel is neki lehet indulni, mert egyáltalán nem megerőltető. És mivel van időnk, aznap akár tovább is mehetünk.

Forrás: a szerző
Résnyire szűkülő ég

Közel az éghez

Például a 3798 méter magas Großglocknerhez, a Magas Tauern hegycsoport – és Ausztria – legmagasabb csúcsához. A Möll völgyében, a Mölltalban tovább autózva egyre magasabbra kapaszkodik az út aszfaltcsíkja. Nemsokára elérünk Heiligenblut alpesi faluhoz, és fizetőkapu jön: a napijegy 20 Euró. Fizetés után pedig kezdetét veszi a, Hochalpenstraße , amely negyvennyolc kilométeren keresztül kanyarog a Keleti-Alpok páratlan szépségű vidékén. Lusta túrázóknak is ideális a terep, hiszen szinte ki sem kell szállni az autóból, hogy az ember ámuljon. De persze azért mégis csak érdemes. Útközben fantasztikus vízesés mellett mormoták – magashegyi, nagytestű rágcsálók – rohangálnak. A vízesésnél felirat: a kutatások szerint a lezúduló víz ionizálódik, és a negatív ionok jó hatással vannak a szervezetre, úgyhogy azt javasolják, gyűjtsük csak be az energiákat.

Forrás: a szerző
A Großglockner

Az ezo-hülyeséget elhagyva hatalmas, tálszerű gleccservölgyhöz érkezünk. Rég magunk mögött hagytuk az erdőhatárt, így aztán a szürke sziklák, a smaragd legelők és a télről itt maradt, júliusi hófoltok adják a domináns színeket. Ilyen magasan már a Nap is eszelősen tűz, az árnyékok és a fények kontrasztosan szétválnak. Távolabb barna – nem lila! – tehenek legelésznek, a „tálba” pedig meredeken rohannak a hófoltokból alázúduló hegyi patakok.

Tovább autózva pedig felérünk a 2369 méteren lévő Ferenc József-magaslatra. Innen a legszebb a panoráma a Großglocknerre, és az alatta szolidan meghúzódó Pasterze-re. Ez utóbbi a Keleti Alpok legnagyobb gleccsere. Ahhoz képest viszont csalódás, mert innen fentről nézve nem más, mint egy piszkos jégnyelv. Az ismertetők szerint több kilométernyit veszített a hosszúságából, és kétszáz métert a vastagságából – hiába, tényleg a gleccserek a globális klímakatasztrófa leglátványosabb indikátorai. Ha túrázni támadna kedved, innen még körül lehet nézni különböző útvonalakon, és gyönyörködni a fenséges panorámában, valamint a hegyi mormoták randalírozásában. Ha autóval mész tovább, egyszer csak feljutsz 2571 méter magasra, és a hajtűkanyarokkal bőven megszórt út mellett leállva akár a nyár közepén is hógolyózhatsz egyet.

Forrás: a szerző
A szerző örül a lejárt szavatosságú hónak

Jöjjön a golyó!

A Hochalpenstraße másik végétől már nincs is messze Salzburg. (Ausztria észak-déli viszonylatban itt a „legkeskenyebb”). A város az osztrák kedélyesség epicentruma. A Salza folyó itt már nem a raftingolásból ismert keskeny hegyi zuhatag, hanem szélesen és türkizen hömpölyög. Mind a jobb, mind a bal part festői. És mindkét part tartalmaz rengeteg Mozartot: a balon a korszakos zeneszerző lakóháza, a jobbon a szülőháza látogatható. Mi a szülőházát választottuk, melyben részletesen bemutatják az életét – de látható például a zseni egy hajfonata, de a legelső hegedűje is.

Forrás: a szerző
Mozart szülőháza. Mellette a golyóvásár

A barokk városkában tonnaszám kínálják a Mozartkugelt, ezt a pisztáciás-marcipános-nugátos kis golyócskát. Mivel a nevet az édesség megalkotója, bizonyos Füsrt cukrász nem védette le, így akár te is készíthetsz – de ha igazit akarsz venni, akkor azt vásárold, amelyen az Original Salzburger Mozartkugel feliratot látod. Salzburgban bolyongani egy egész, ráérős napot megér. Kiülni a Sacher teraszára, és kérni egy eredeti Sacher-tortát (jó vastag csokibevonattal, és a kötelező, selymes tejszínhabadaggal), mászkálni a sziklák aljába épített színes házak között, vagy üldögélni a színpompás Mirabell-kertben (ahol a Muzsika hangjának fontos jelenetét forgatták – mindent csak szépen, lazán, stressz nélkül. És hogy mikor érdemes Salzburgba menni? Nyáron, amikor ünnepi játékokat tartanak, adventkor, amikor mesés esti fényekben úszik a város. Bármikor – leszámítva, amikor éppen tombol a koronavírus-járvány.

Forrás: a szerző
Sziklába épült házsor

Zöld városok Európában, amelyek érdemben reagáltak a klímahelyzetre: