A kutyák és mi: egy egyedülálló kapcsolat

Borítókép: A kutyák és mi: egy egyedülálló kapcsolat
Az ember és a kutya közötti kapcsolat folyamatosan fejlődik. A múltban a kutyákra bizonyos feladatok ellátását bízták, azonban a modern társadalomban a kutyák leggyakoribb „feladata”, hogy a társ szerepét töltsék be. Jobban meg kell értenünk, hogy a kutyával való kapcsolat hogyan hat ránk, és mi hogyan hatunk házi kedvencünkre.

A MARS, több márka, így a Pedigree, a Whiskas és a Sheba gyártója, állatorvos, biológus, segítőkutya-kiképző szakembert kért fel a kutya és az ember közötti kapcsolat megismertetésére.

Magyarországon a felmérések szerint legkevésbé az idősebb korosztály tart kutyát, pedig a kutyáknak számos pozitív fizikai és mentális hatása van, mozgékonyabbá tesznek minket, jobb kedvre derítenek, enyhíthetik a magányt, csökkenthetik a szorongást, összességében hozzájárulnak a jóllétünkhöz.

A kutyák hatása az emberekre – tudományos kutatások

Ma már hatalmas tudományos irodalma van a korábban csak anekdotákra és feltételezésekre épült elméletnek, miszerint az állat jó hatással van gazdája fizikai és mentális egészségére, állítja Dr. Varga Orsolya állatorvos-biológust, kutyával asszisztált terápiával foglalkozó szakember. „Egészséges felnőttekkel, illetve gyerekekkel végzett kutatások alapján arra jutottak, hogy a kutya simogatásának hatására a vérnyomás és a szívfrekvencia csökken és a légzés mélyül, a kutya jelenléte, a vele való foglalkozás csökkenti a szorongást, az aggodalmat és jó hangulatot teremt. Szívinfarktuson átesett emberek túlélését vizsgálva megállapították, hogy azok, akiknek kutyájuk volt, legalább egy évvel tovább éltek az infarktus után.”- hangsúlyozta a szakember. A kutya és gazdája közötti szemkontaktus mind a gazdában, mind a kutyában beindítja az oxytocin nevű hormon termelődését, melynek kötődést erősítő, illetve egyfajta „boldogsághormon” hatása van.

Manapság a kutyákat egyre több területen használják terápiára, segítségnyújtásra: idősek otthonában, kórházakban, végső stádiumban lévő betegeknél, testi vagy szellemi fogyatékkal élő embereknél, gyerekeknél.

Forrás: Napvirág Idősek Otthona

A kutyák kifejezetten segítik az időseket a kognitív funkciókban és a szociális interakciókban

Idősek otthonában végzett vizsgálatok során arra jutottak, hogy a kutyával való foglalkozás a vérnyomást jelentősen csökkentette, és a koncentrációs szintet növelte, tehát a kutyáknak nem csak fizikai, hanem mentális hatása is van. Rendszeres találkozás egy kutyával a magányosság és az ingerszegény környezet miatti depressziós tüneteket is csökkentheti. Dr. Varga Orsolya segítőkutya-kiképző szakember kiemelte, hogy egy kutya jelenléte révén, legyen az saját kutya, vagy otthonban tett látogatás, az életminőség javul, mivel van kivel foglalkozni, a kutyák motivációt adnak a mozgásra, “szociális facilitátorként” is működnek, hiszen általuk könnyebben kommunikálnak egymással az emberek. Az időseket a kutyák által kompetencia-érzés töltheti el, mely önbizalom növelő is, mert van kiért felelősnek lenni, van kit irányítani, ezért akiknek leginkább szükségük lenne egy kutyáról való gondoskodásra, azok a magányosan élő idős emberek.

A menhelyeken rengeteg idős kutya él, akiket már nem nagyon választ senki, ők viszont ideális társai lehetnek egy idős embernek: lassú a tempójuk, nem ugrabugrálnak már, nem igényelnek nagyon sok mozgást, foglalkozást, csak pont annyit, amennyi egy idős embernek is biztosítja az egészséges életet.

Fontos azonban a kutya jóllétének maximális biztosítása ebben az esetben is: megfelelő anyagi háttér szükséges, fontos, hogy legyen valaki, aki gondoskodik a kutyáról, ha az idős gazda beteg lesz, vagy épp segít elvinni az állatorvoshoz, ha a kutyának esik baja.

ETESD A JÓT!

Vajon segíthetnek a kutyák abban, hogy jobb emberekké váljunk? Mi a PEDIGREE®-nél hiszünk abban, hogy képesek rá. Feltétel nélkül szeretnek, feltöltenek és emlékeztetnek minket arra, hogy a lehető legjobban éljük meg a mindennapjainkat. Ehhez viszont az is szükséges, hogy ők is jól érezzék magukat. A PEDIGREE® kiegyensúlyozott táplálkozást biztosító állateledelek széles választékával segít gondoskodni kedvenceinkről, hogy a kutyák a legboldogabb és legegészségesebb életüket élhessék. Háláljuk meg a leghűségesebb társunk szeretetét!