Hánykor kell vacsoráznod, ha fogyni szeretnél?

vacsora, fogyás, Forrás: Getty Images
A korai vacsora igazán egészséges dolog: nem csak a fogyásban segít sokat, de a vércukorszintre is jó hatással van!

A runnersworld.hu cikke.

A kalória az kalória, függetlenül attól, mikor fogyasztod el, a hízás pedig akkor indul el, amikor több kalóriát viszel be a kelleténél - ez a tézis szerencsére megdőlni látszik, a legújabb kutatások szerint ugyanis az étkezés időzítése nagyon nagy szerepet játszik a hízásban - és a fogyásban is.

Késői étkezés=elhízás?

Az Endokrin Társaság Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism című folyóiratban egy nemrég közzétett tanulmánya szerint a késői vacsora nem csak súlygyarapodást, de magas cércukorszintet is okoz, míg ha ugyanazokat az ételeket korábban fogyasztjuk el, nem kell ezektől a következményektől tartanunk.

A tanulmány szerzője, Dr. Jonathan C. Jun, a Johns Hopkins Egyetem professzora azt szerette volna, ha a kutatócsoportja bebizonyítja, hogy a késői étkezés valóban megváltoztatja az anyagcserét, amivel elhízást okoz. Ezért egészséges embereket vizsgáltak, akik 2 különböző időpontban vacsoráztak meg, ügyelve az ételek összetételére és az alvásidejükre.

vacsora, evés,
Forrás: GettyImages

Ugyanaz az étel, ugyanannyi alvásidő

Jun és csapat 10 férfit és 10 nőt vizsgált, hogyan befolyásolja az anyagcseréjüket az este 6-os vacsora helyett az este 10 órási étkezés úgy, hogy mindannyian este 11-kor mentek aludni.

A kutatás szerint akkor volt jóval magasabb, pontosabban 20 százalékkal magasabb a vércukorszint, amikor a résztvevők későn ettek, sőt, akkor a szervezetük 10%-al kevesebb zsírt is égetett annál, mintha este 6-kor ették volna meg ugyanazt az ételt.

Minden szervezet más és más

A kutatók számára érdekes volt látni, hogy nem minden szervezet reagál egyformán a késő esti étkezésre. Azok például, akik a kutatás előtt korán fekvők voltak, az anyagcseréjük sokkal rosszabbul reagált a késői vacsorára, mint az éjszakai baglyoknak, akik sokszor hajnal 2-3 körül vacsoráztak.

Jun rámutatott arra is, hogy ez a tanulmány sokkal részletesebb, mint a korábbi, hasonló témájú kutatások. A résztvevők aktivitásmérőket hordtak, folyamatosan vérmintákat vettek le tőlük, alvásvizsgálatokon és testzsírvizsgálaton vettek részt. Így a kutatás vezetője magabiztosan ki meri jelenteni, hogy a történtek alapján létezik biológiai valószínűség vagy biológiai magyarázat arra, hogy az étel időzítése miként befolyásolhatja az elhízást.

Le kéne szokni a késői étkezésről...

Egy dolgozó felnőtt pont a vacsoránál tudja kicsit jobban elengedni magát: reggeltől estig rohan, így a nap végén tud kényelmesen leülni és megvacsorázni, sokaknál ez a nap legnagyobb étkezése. Viszont pont ez az, amin változtatni kéne. Ha tudod, hogy csakis késő este tudsz majd enni normálisan, nagyon fontos lenne délután egy tartalmas uzsonát beiktatni: egy pohár görög joghurt és egy marék magféleség már pont elég ahhoz, hogy este ne ess neki a hűtőnek. Így nem lesz nehéz este egy szintén snack méretű vacsorát enni: egy fél szendvics, vagy egy kis csirkemell salátával már bőven elég, ha este érsz rá enni.