A kevés alvás lassú, letargikus spermákat eredményezhet egy tanulmány szerint

Borítókép: A kevés alvás lassú, letargikus spermákat eredményezhet egy tanulmány szerint Forrás: fatherly.com
Vajon te eleget alszol ahhoz, hogy egészséges babát tudj nemzeni?

Azt mondják, hogy a nőknek valamivel több alvásra van szükségük mint a férfiaknak. Viszont ha kisbabát szeretnétek, talán nem ártana némileg közelíteni az alvásaitok időtartamát egy új tanulmány szerint.

A kínai Harbin Medical University kutatása szerint ugyanis azoknak a férfiaknak, akik minden nap éjfél után mennek lefeküdni, kevesebb lehet a spermiumszámuk és hamarabb el is halhatnak az örökítőanyagaik, mint korábban fekvő társaiknak.

A kutatás 981 kínai férfi bevonásával zajlott, akik random időpontokban tértek nyugovóra, ám meghatározott időpontban kellett felkelniük. Arra a megállapításra jutottak, hogy azok a férfiak, akik kevesebb mint 6 órát aludtak, alacsonyabb spermaszámmal rendelkeznek, valamint spermiumaik túlélési rátája is elmaradt az elvárt szinttől.

A kutatók azt gyanítják, hogy a későn fekvés és a nem megfelelő pihenés rontják a spermiumok esélyeit azzal, hogy növelik az spermium ellenes antitestek számát a szervezetben - ezek olyan immunfehérjék, amelyek akadályozzák a spermiumok mozgását.

Mindezek mellett egyébként az alváshiány olyan problémákhoz is vezethet, mint a cukorbetegség, elhízás, magas vérnyomás, bizonyos szívbetegségek, vagy akár hangulatbeli ingadozások. Ezek pedig szintén mind-mind kiváltó, vagy kísérő okai lehetnek az alacsony spermiumszámnak.

Jobban tesszük tehát, ha valamivel jobban odafigyelünk az alvásciklusainkra (ha máshogy nem megy, már kiváló applikációkat is letölthetünk erre a célra) és persze eljárunk a rendszeres kivizsgálásokra is.