A kertből az asztalra

Borítókép: A kertből az asztalra Forrás: Szendeff Lőrinc
A kopár fákra és a téli álmot alvó növényekre pillantva nehéz elhinni, mennyi ehető finomságot tartogat számunkra a kert a hideg időszakban is. A természet körforgásának köszönhetően azonban minden évszakban akad felfedeznivaló: teákhoz, csatnikhoz és pesztókhoz felhasználható termések, ehető virágok, fűszer- és gyógynövények várják, hogy hasznosítsuk őket. Beh Mariann-nak, a Bazsalikomos kert megálmodójának segítségével ez már bárkinek sikerülhet, akár a saját konyhakertjében is.

Mariann a gyerekkorából hozta magával a növények és a kert iránti rajongását, a kertből az asztalra kerülő, a család által megtermelt zöldségek és gyümölcsök zamatának szeretetét. 2014-ben kezdett el a kertjükben termett alapanyagokból herba- és gyümölcstea-keverékeket, lekvárokat, szószokat készíteni, és így született meg a Bazsalikomos kert, amely a közösségi médiában már összeforrt Mariann nevével. A kert konyhája című könyvében egy egész esztendőt kísér végig a kertben: megosztja négy évszak szezonális receptjeit, megmutatja, hogyan fogj hozzá egy saját fűszerkert kialakításához, és persze mindent megtudhatsz az egyes növények termesztéséről is.

Forrás: Szendeff Lőrinc

Legyen saját fűszerkerted!

Szívesen dobnál az oldalas mellé saját termesztésű kakukkfű- és rozmaringágat? Friss korianderrel szórnád meg a tojást? A kert konyhája segítségével kialakíthatod a saját fűszerkertedet! Ültess babért, curryfüvet vagy tárkonyt – Mariann elárulja, hogyan érdemes termesztened ezeket a növényeket, majd hogyan használhatod őket a konyhában vagy azon kívül is. A legtöbbjük ugyanis gyógyhatású: a babér segíti az emésztést, az izsóp jó vízhajtó, a borsikafű jó puffadás ellen.

Forrás: Szendeff Lőrinc

Négy évszak receptjei

A természet kincs – vallja Mariann, és ezt a legjobb szezonális receptekkel bizonyítja. Tavasszal bátran használhatsz ehető virágokat, nyáron ne hagyd ki a kókuszos-mentás görögdinnyetortát, ősszel tobzódhatsz az ízekben és a színekben a tápláló zöldségeknek köszönhetően, télen pedig szárított fűszerekkel dobhatod fel a legegyszerűbb almás pitét is. És a legjobb, hogy mindehhez elég csak kiugranod a kertbe!

Fotók: BOOOK Kiadó, Szendeff Lőrinc

A könyv megvásárolható: www.boook.hu

Ára: 5.990 Ft