A keleti harcművészet nélkülözhetetlen eszközei: a kardok

kard,harcművészet Forrás: samansport.hu
A keleti harcművészeti ágazatokhoz szorosan kötődik a fegyverek használata, amelyekből a legjellemzőbbek kardok. A kardok kialakítása az ősi japán hagyományokhoz szorosan kapcsolódik, és minden egyes alfajának megvan a maga szerepe, a használójának személye és a használat módja egyaránt.

A kardok nem csak éles fém és acél alapanyagából készülhetnek, hanem léteznek fából készült gyakorló kardok egyaránt, amelyek a mozdulatok pontos elsajátításához nélkülözhetetlenek.

Minden, amit a japán tradicionális fém kardokról tudni kell

Fém kardok közül a legkiemelkedőbb a méltán híres katana, amely a szamurájok tradicionális harceszköze volt Japánban. A történészek megállapításai alapján a legjobb és legkiemelkedőbb vágó fegyvernek számít a történelemben. Megjelenése kecses, pengéje íves, vékony és egyélű, markolata kerek és szögletes lehet egyaránt, azonban létezik hosszabb kivitelű markolat, amely a kétkezes használatot teszi lehetővé. A kard speciális japán acélból készült, amelyet a hagyományoknak megfelelően több rétegűre terveztek. A penge hossza akár 60 cm is lehet, azonban régebben még ezt a méretet is meghaladta 73 cm-es hosszával.

Sok esetben az úgynevezett wakazashival hordták együtt, ami kisebb, mint a katana, közepes méretű kardnak tartották, így mérete legtöbb esetben fele akkora volt, mint a katana, azaz 30 cm, de később megjelent a hosszabb, akár 60 cm-es változata is. Leginkább közelharcban használták, valamint az ellenfél lefejezéséhez vagy a filmekből is ismert rituális öngyilkossághoz.

A katana és a wakazashi párosát daishonak nevezték, amelyet csak és kizárólag a szamurájok hordhattak, jelképezve ezzel hatalmukat, tekintélyüket és becsületüket. Az alábbi harcművészeti ágakban használják ma is az említett kardokat, mint a Kendo, az Aikido vagy a Ninjutsu, csak hogy a legismertebbeket említsem.

Fa kardok, a gyakorlás eszközei

Az éles fém kardok mellett léteznek fa kardok is, amelyeket legtöbb esetben gyakorlásra, edzésre és a fém kardok helyettesítésére használnak. Így hibázás esetében elkerülhetők a komolyabb, esetleg halálos sérülések. Az imént említett hagyományos harci kardok is léteznek fa kivitelben. Továbbá megvásárolható az úgynevezett tanto, amely egy japán tőr, pengéje kétélű, markolata díszes. A kung-fu szablya vágásra és darabolásra használatos. Pengéje íves és egyélű, markolata jellegzetes, sok esetben másik irányba hajlik, mint annak pengéje. A tanto mellett tai-chi kard és kung-fu szablya is megtalálható fa kivitelben egyaránt.

Amennyiben szeretnél még többet olvasni a hagyományos japán kardokról, vagy szeretnéd beszerezni a sportágadnak legmegfelelőbbet, akkor keresd fel a SamanSport.hu weboldalát, ahol számos kard és egyéb harcművészeti eszköz közül válogathatsz.