A káromkodás stresszoldó lenne? A brit tudósok ezt is megvizsgálták

Borítókép: A káromkodás stresszoldó lenne? A brit tudósok ezt is megvizsgálták Forrás: Pixabay.com/ Ryan McGuire
Stresszesnek érezhetjük magunkat sikertelenség, túlterheltség, csalódottság vagy éppen félelemből fakadóan is. Ilyenkor gyakran elfojtjuk érzéseinket és csak tovább gyötrődünk magunkban. Jó ez így? Nem lenne jobb egy jót káromkodni? Azért persze csak mértékkel, mondják a brit tudósok.

Angliában minden 4. férfi meri csak kibeszélni magából az őt terhelő stressz mögötti nehézségeket- derül ki a brit Mentálhigiénés Alapítvány tájékoztatójából. Mivel, a négy férfiből csak egy képes a családjával vagy a barátokkal átbeszéli a gondokat, a statisztikában szereplő maradék három férfi, alkoholhoz vagy droghoz nyúl.

A tartós stressz fennállása -vagy épp elfojtása következtében- szervi problémák is jelentkezhetnek.

A stressz olyan bennünk, mint egy felforrt vízzel teli teafőző: a legjobb, amit tehetünk, ha a tetején lévő szelepet kinyitjuk, így eltávozhat a belsejében felhalmozódott gőz.

Ám a stresszes ember nem nyitja meg a szelepet, nem engedi ki a stressz okozta fáradt gőzt.

Brit tudósok végeztek egy tesztet. Megkérték a teszt részvevőit, hogy tegyék a kezüket jéghideg vízbe, kétszer is. Az egyik alkalommal szabad volt káromkodni, a második alkalommal nem volt megengedett a csúnya beszéd. A kísérlet eredménye egyértelmű volt: annál a ’kézfürdőnél’, ami során megengedett volt a durva beszéd, a részvevők tovább bírták a kezüket a jeges vízben tartani. Ellenben akkor, amikor nem lehetett trágár szavakat kimondani, a részvevők kevesebb ideig voltak képesek a kezüket a hidegnek kitenni, tehát hamarabb jelentkezett náluk az elviselhetetlen fájdalom.

A heves érzelmi reakción túl, a tudósok úgy vélték a cifra szavak kimondása adrenalin extratermelést vált ki, mely lehetővé teszi a fájdalom leküzdést.

A kísérlet során az is megfigyelhető volt, hogy azon személyeknél, akik a mindennapi életben is káromkodnak -naponta legalább hatvanszor mondanak ki csúnya szavakat- esetükben nem valósult meg az extra adrenalin felszabadulás, így a csúnya beszéd nem bizonyult fájdalomcsillapítónak.

A tudósok végső következtetése alapján tehát, ha egy stresszes helyzetet, néhanapján káromkodással oldunk ki, még jót is teszünk magunkkal. Általa, rövidebb időre ugyan, de oldani tudjuk a szorongást, lelazíthat és a megnyugvás irányába terelhet minket.

Galériánkban egy 5 lépéses stresszoldó technikát mutatunk meg nektek.