A jövő szakmái, avagy mit dolgoznak majd gyermekeink 20 év múlva?

Borítókép: A jövő szakmái, avagy mit dolgoznak majd gyermekeink 20 év múlva? Forrás: ThinkStock
Minden szülő gondolatainak örökös és visszatérő kérdés-felvetése. Mi lesz a gyerekből, ha nagy lesz? Mivel foglalkoznak majd a gyermekeink 10-15 vagy akár 20 év múlva?

Első és megcáfolhatatlan válaszként nyilvánvalóan olyan ötletek zöme özönlik a fejünkbe, mely szerint „jó ember”, vagy „empatikus ember” és még órákig sorolhatnánk az előbbi kvalitásokat. Mikor azonban minden morális kérdést a lehető legmegnyugtatóbban válaszoltuk meg fejben, általában egy lépéssel hátrébb állunk és elkezdjük távlati szempontból méricskélni a dolgokat.

Milyen munkát fog végezni a gyermekünk felnőtt korában a legnagyobb lelkesedéssel? Mit szeret a legjobban, mihez vonzódik? Mi fogja számára biztosítani a megfelelő megélhetést, életszínvonalat? Miben tehetséges, kiemelkedő képességű? És így tovább, és így tovább. Ezen a ponton szerencsére az élet némileg megkönnyíti a dolgunkat: bizonyos szakmák jövőbeni létezéséről jelenleg még elképzelésünk sincs, és a jelenlegiek közül is sok esetben csak a felszínt kapargatjuk.

Vegyük hát végig a lehető legtárgyiasabb módon: mivel foglalkozhatnak a gyermekeink 10-15 év múlva?

1. Elrugaszkodott felvetésnek tűnik a mindennapos űrutazás gondolata, de maradjunk a realitás talaján: az űrkutatás rohamos léptű fejlődéséhez mérten az ehhez kapcsolódó szakmák kereslete és kínálata határozott és megdönthetetlen léptékben erősödik, így lassacskán nem feltétlenül kell a gyerkőc űrhajóssá avanzsálásának gondolatát csírájában elfojtanunk.

2. A közösségi média menedzsment, mint szakma, már manapság is több ezreket megmozgat. A facebook, az instagram olyan könnyedén vált a mindennapi életünk részévé, hogy azt szinte magunk sem vettük észre. Nem is olyan meglepő ezek fényében, hogy kontrollálására, építésére és vezetésére is egyre nagyobb az igény.

3. A 21. században a robotika fogalma sem lehet ismeretlen számunkra – egyre több manuális, emberi kéz által vezérelt funkciót, munkafolyamatot tudunk kiváltani robotok segítségével. Ugyanakkor az emberi vezérlés, az emberi értelem kiiktathatatlan láncszem a folyamatok sorából és ez így is van rendjén.

4. Az emberi értelem kérdéséhez kapcsolódva a jövő generációjának szellemi táplásása sem kerülhet utolsó sorba a folyamatosan fejlődő szakmákat illetően. Egy jól képzett, kiváló pedagógus nem csak manapság, hanem a jövőben is létfontosságú lesz, az eddigiek után még nagyobb szerepet és megbecsülést érdemelve.

5. A videóbloggerek, írásos bloggerek, instagram influenszerek világában nem csoda, ha a gyermekünket különösen vonzza a digitális világ. Amennyiben extrovertált, sok mondanivalóval rendelkező gyermekkel áldott meg minket a sors, elképzelhető, hogy ezen a vonalon fogja megtalálni álmai számítását.

6. A környezetvédelmi és energiaipari szakemberek szükségessége napról-napra fontosabbá válik ahogyan kis bolygónk a globális felmelegedés és az energiapiaci változások útján halad. Szerepük nemcsak, hogy fontossá, éveken belül nélkülözhetetlenné válik majd.

7. A digitalizált világban egyre növekvő ütemben válik szükségessé a profi programozó és IT szakemberek jelenléte. A digitális függőség az élet majdnem minden területén általánossá válik az idő előrehaladtával, így ahogyan testünk karbantartására is a legjobb orvos felkeresésén dolgozunk, úgy kedvenc kütyüink is megérdemlik a megfelelő ápolást, fejlesztést, mivel nem kevés terhet vesznek le a vállunkról nap mint nap.