A HDD-k megbízhatósága

HDD,merevlemez,tárhely,sebesség,dvdkolcsonzo Forrás: dvdolcson.eu
Az első modellek már az 1950-es évektől szolgálják ki tulajdonosaikat. Működési elvük azóta is változatlan maradt. A tárhelyük azonban brutális módon nőt, és természetesen a sebességük is gyorsult. Megbízhatóságukat tekintve azonban jelentős különbségeket mutatnak. Fontos leszögezni, hogy a külső HDD és a beépített merevlemez ugyanúgy működik, csak más felhasználói réteget szolgálnak ki. Egyedül kisebb méretbeli különbség van köztük, de használati szempontból ez nem számít.

Működési elvük

Ezt tekintve az adatok egy mágnesezhető tányérra kerülnek, amelyet az író/olvasó fej írja és olvassa. A tányérok folyamatosan mozgásba vannak, forognak. Az I/O fej is folyamatosan mozog, ezzel tudja elérni a koncentrikus körök mentén elhelyezett felületeket. Működésükhöz memória chipeket használnak, mint a memóriakártyák és az USB stickek.

A legmegbízhatóbb winchesterek

A merevlemezek között a megbízható titulust a nagy tárhely mellett, a stabil és gyors, akadozásmentes működésű modellek kapták. Ezeket a paramétereket a Backblaze felhős szolgáltató évről évre vizsgálja. Nekik köszönhetően minden év elején pontos információkat kaphatunk a tavalyi évi összesített adatok alapján. A nyilvánosan elérhető információk mind a rendszerindítási, mind az adattárolási szempontokat is figyeli. Egyes daraboknál egyedi elbírálás alapján mérlegelik tapasztalataikat, és ez alapján mondják ki végleges és minden esetben helytálló véleményüket.

Merevlemez választása

Az eltérő felhasználó igények jelentik a legfontosabb pontot a választás során. Emellett fontos lehet a gyártó neve is. Hiszen a legtöbben a korábban már bizonyított gyártók termékeit szívesebben választjuk. Ez a döntés csak részben helytálló, mivel az egyes termékcsaládokon belül is eltéréseket tapasztalhatunk. Ugyanannak a gyártónak a régi tökéletes merevlemezét egy újabb szériás modellel összevetve közel sem biztos, hogy átlagon felüli teljesítményű modellt kapunk.

A merevlemezek mára sokkal szélesebb palettával rendelkeznek, így érdemes választásunkat jól megfontolni. A merevlemezek közül napjainkban a külső kivitelek viszik a prímet. Kis méretükből és kis súlyukból adódóan egyszerűen is szállíthatóak, sőt, a mai modellek már külső áramellátást sem igénylenek. Mindegyik egy szimpla USB porton keresztül csatlakoztatható bármilyen eszközhöz, amelyen ilyen csatlakozó van. Választás tekintetében azt is vegyük figyelembe, hogy a merevlemezt milyen eszközhöz választjuk. A PC és a laptop hasonló paramétereket igényel, de mondjuk egy tv vagy egy játékkonzol esetében merőben mások az igények. A piacon lévő kínálat hatalmas, szánjunk a válogatásra időt, és ne az első szembejövő modellt válasszuk. Kis körültekintéssel könnyen hozzájuthatunk a legmegbízhatóbb modellhez jutányos áron.