A házimunka nem anya titkos feladata

A házimunka nem anya titkos feladata
Forrás: Zewa

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A cikk támogatója a Zewa
A

A piszkos tányérok észrevétlenül tiszták lesznek, a földre hányt ruhák pedig előbb a szennyesbe, majd virágillatúan a szekrénybe kerülnek – neked is ismerős a láthatatlan munkáról szóló történet? Deliága Éva tanácsadó szakpszichológussal, a Zewa Gondoskodni együtt jó! programjának szakértőjével beszélgettünk arról, miért fontos, hogy mindenki kivegye a részét az otthoni feladatokból.

A Zewa évtizedek óta a gondoskodást segíti az otthonunkban és legfőbb üzenete, hogy gondoskodni jó. Sokan ma is úgy gondolják, hogy az otthoni munka csak az édesanyák felelőssége. A márka kérdőíves kutatása szerint a házimunka 69%-át a nők végzik Magyarországon, de miért ne lehetne a felelősség közös a családon belüli munkamegosztásban?

Miért központi kérdés az otthoni munkamegosztás fontossága?

A család nem különálló egyének csoportja, hanem mindannyian egy rendszer részei, melynek tagjai között kommunikáció, interakció folyik. Ezek a kölcsönhatások meghatározzák, hogy a családon belül milyen az érzelmi légkör, mennyire tudnak a tagok harmonikusan együttműködni, ennek pedig a terhek arányos elosztása a kulcsa.

Deliága Éva - tanácsadó szakpszichológus, integratív gyermekterapeuta, a Zewa Gondoskodni együtt jó! programjának szakértője
Deliága Éva - tanácsadó szakpszichológus, integratív gyermekterapeuta, a Zewa Gondoskodni együtt jó! programjának szakértője

Mennyire fontos szülőként a minták tudatos közvetítése?

Gyermekpszichológusként fontosnak tartom, hogy lássák a szülők, a tudatosan vagy tudattalanul átadott családi minták tovább élnek gyerekeinkben. Éppen ezért érdemes megállni és átgondolni: valóban azt akarjuk-e közvetíteni, hogy a házimunkát csak a nők végezhetik el, egy bútort összeszerelni pedig csak egy fiú lehet képes?

Hogy néz ki mindez a gyakorlatban?

A gyerekek utánzás és modellkövetés alapján tanulnak, ezért az elméleteknél sokkal hangosabban beszélnek a tettek. Jó, ha a gyerek látja otthon a feladatok megosztásának számtalan előnyét, azt, hogy anya is ki tudja cserélni a kiégett izzót, apának pedig vannak specialitásai a konyhában. Sőt, számtalan dologba maguk a gyerekek – életkoruknak megfelelően – szintén bevonhatók!

Mikor és hogyan érdemes a gyerekek házimunkába történő bevonását elkezdeni?

Meglepő lehet, de már egy másfél éves gyerkőcnek is adhatunk kisebb feladatokat, amelyek segítenek megalapozni önállóságát. Ilyen lehet például ruhák kiválasztása, összehajtogatása, saját játékok elpakolása, később pedig jöhet a portörlés, locsolás és egyebek. Ebben a korban nem is munkának élik meg a rend megőrzését, csak autonómiát szeretnének kivívni a felnőttek utánzásán keresztül. Ekkor kezdenek el kialakulni a családi rítusok és hatalmas előny, ha egy nyolcévesnek már 6 évnyi rutinja van abban, hogy nem a fürdő padlójára dobáljuk le a szennyes ruhákat.

Ez nagyon egyszerűen hangzik, hol kerül hiba a gépezetbe?

Az anyukák körében legtöbbször él az a képzet, hogy sokkal gyorsabb és hatékonyabb lehet, ha ők maguk végzik el az otthoni feladatokat, így nem kell hosszan magyarázni, sem ellenőrizni. Pedig nagyon megtérül a befektetett energia, a szülő nem lesz túlterhelt, sőt a gyerek is jól érzi magát a sikerélménytől és a dicsérettől, amely nagyfokú személyiségfejlesztő hatással bír.

A Zewa Gondoskodni együtt jó! programjában a gyerekek maguk dönthettek arról, milyen feladatokkal kapcsolódnak a házimunkába, amelyből mindenki egyenlően kivette a részét. Miért hasznos ez a megközelítés?

Ez egy nagyon demokratikus forma, amellyel nem kötelezzük őket olyan feladat elvégzésére, amihez nincs kedvük, hanem lehetőséget adunk, hogy maguknak válasszanak tevékenységet, amivel kivehetik a részüket az otthoni tennivalókból. A programban használt Feladatszervező vizuálissá teszi a láthatatlan munkát és strukturáltan láthatjuk a már elvégzetteket is. A szemmel látható, közösen elért teljesítmény és dicséret pedig motiválóan hat az egész családra.

Légy részese annak a kezdeményezésnek, amellyel a Zewa népszerűsíti a közös gondoskodást a családban! Látogass el a Zewa Gondoskodni együtt jó! programjának weboldalára és töltsd le a Feladatszervezőt, amely segítséget nyújt az otthoni teendők egyenletesebb elosztásában!

Házimunka? Legyen inkább társas játék!

A Zewa most lerántja a leplet arról, hogyan vélekednek a magyar családok a házimunka felosztásáról. A Zewa a házimunka témáját körüljárva elkészítette legfrissebb online felmérését, amelyben 400 kisgyermekes szülőt kérdezett meg arról, hogyan viszonyulnak a háztartáson belüli feladatmegosztás kérdésköréhez. A válaszadók döntő többsége, 93%-a gondolja úgy, hogy a gyerekek az otthon látott példák alapján fogják felnőttként is élni az életüket, így rendkívül fontos, hogy tudatosan építsük fel az otthoni szokásokat, beleértve a házimunkát is. 85%-uk pedig fontosnak tartja, hogy olyan családban neveljék csemetéiket, ahol az otthoni higiéniai feladatok és a gondoskodás a család minden tagjának közös felelőssége, hogy gyermekük egyenlőbb családi környezetben nőhessen fel.

A Zewa kutatása: online felmérés, 400 fő részvételével, Magyarország, 2019. december 5. – 2020. január 6. (marketingplus)

Kép

Mítoszok, amiknek semmi értelme.

Nézd meg a galériánkat>10 kép
10 takarítási mítosz, ami valójában többet árt, mint használ
Tovább olvasok
Kép
Híres magyar anyukák, akik elkapták a koronavírust

A COVID-19 nem válogat. Olyannyira, hogy egyre több közszereplő osztja meg magáról a hírt, hogy bizony ő is elkapta a koronavírus-fertőzést. Ismert anyukák mesélik el, hogyan élték meg a betegséget és a karantént, miután pozitív lett a tesztjük.

Kép
Veszélyben a nemzőképesség! - 5 szokás, amiről mindenképpen szoktasd le a párod, ha babát szeretnétek!

Nagyjából 100 nap szükséges ahhoz, hogy kifejlődjenek és megérjenek a spermiumok. Ennyi ideig tart, míg a leendő gyermeked apja javítani tud nemzőképességén, feltéve, ha felhagy pár rossz szokással.

Kép
Lehet, hogy Covidos vagy? Így készülj fel a PCR-tesztre testileg és lelkileg

Mutasson valaki olyan embert, aki könnyedén beül a fogorvosi székbe vagy egyszerűen túllendül a másnap esedékes nőgyógyászati rákszűrés gondolatán? Ezeknél a beavatkozásoknál legalább tudjuk mire számíthatunk, mert már korábban átéltünk ilyen procedúrát. Ellenben a Covid-teszt egy merőben új tapasztalás. Viszont tehetsz néhány lépést annak irányába, hogy testben és lélekben felkészülten érkezz meg a PCR-tesztre.

Kép
Mennyit igyon egy iskolás korú gyerek?

Legyen szó bármilyen évszakról, mindig oda kell figyelni a gyermekek folyadékbevitelére. A hidratációnak nem csak sport vagy mozgás közben, de a számítógépek előtt ülve is fontos szerepe van. Nagy-Parádi Tímeát, az Absolute Live táplálkozási szakértőjét kérdeztük.

Kép
Pokorny Lia: „Valódivá kezdhetnénk válni, valódi örömökkel és valódi célokkal”

Mintha barátnők lennénk, olyan közvetlenül és őszintén mesél magáról és a világról. Egy másfajta boldogságról, amelynek a küszöbén állunk. Arról, hogyan tesz rendet a járvány hatására az életében. A színésznő, aki 2020. november 24-én az online Éva Psziché Est vendége lesz, beavat a félelem és a nyugalom, az egyedüllét és a kiteljesedés titkaiba.

Kép
A karácsony nem marad el, jöhet a dekor!

Ünnepi dekorációk a minimalistától a romantikusig, amik csak rád várnak. Meghitt és csodákban gazdag készülődést kívánunk!

Kép
Napi horoszkóp november 23.: a Skorpiók sodródnak az árral, a Nyilasok szeretik betartani az ígéretüket

A hét első napján is érdemes elolvasnod a horoszkópod, hisz ismét izgalmas üzeneteket tartogatnak az egyes csillagjegyek!

Kép
Mire jó a rágózás? Meglepő érdekességek, amiket nem sokan tudnak

A rágógumi cukormentes változata több szempontból is jó hatással lehet a szervezetedre; persze csak ha ésszel fogyasztod. Ha viszont rendszeres gyomorbántalmaid vannak, nem árt az óvatosság.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem