A halfogyasztás a hosszú élet titka?

Borítókép: A halfogyasztás a hosszú élet titka?
Segít a stressz legyőzésében, jó hatással van az immunrendszerre és még a várható élettartamunkon is növel - csak pár ok, amiért érdemes legalább hetente kétszer fogyasztanunk halféléket.

A portugálok és a japánok születésekor várható élettartama kiemelten magas. Lehet, hogy e mögött is a halfogyasztás áll!

A halak szervezetünk számára nélkülözhetetlen omega-3, -6 és -9 zsírsavakkal és vitaminokkal, könnyen emészthető, első rangú fehérjeforrások, ezért nagyon fontos, hogy a hal hazánkban is beépüljön a mindennapok étkezéseibe.

Mi a jó halétel titka?

Alapanyagként használjunk fenntartható forrásból származó, jó minőségű halfajokat és érdemes szem előtt tartani, hogy a halétel mindig friss halból a legízletesebb. A „Kapj rá!” honlapon is fellelhető haltermelőink számos halfajból kiváló minőségű, friss termékekkel látják el a piacokat, érdemes tehát kipróbálni a különféle halboltokban fellelhető halakat és recepteket, mert végtelen a lehetőségek tárháza, mindenki megtalálhatja a kedvére valót.

Így kerüld el a szálkákat!

A legismertebb módszer a filézés, amelynek során a hal gerince mellett vékony vágást ejtünk, majd óvatosan, egy éles kés segítségével lefejtjük a halhúst. A filézéshez kell ugyan némi gyakorlottság, de a http://kapjra.hu/ oldalon található gasztro videoblogban, Rácz Jenő Michelin-csillagos séf által bemutatott technikák alapján könnyedén elsajátítható. Jó megoldás lehet a szálkamentesítésre az irdalás is, ráadásul ez esetben csak arra kell ügyelni, hogy sűrűn, az Y szálkákat is átvágva irdaljuk a halat.

Vacsorát készítenél, de szorít az idő?

A melegvérű állatok rostosabb, inasabb és zsírosabb húsával szemben a hal magas víztartalmának köszönhetően könnyen emészthető és az elkészítési ideje is sokkal rövidebb, mint az emlősállatok húsának, ugyanakkor magas fehérje tartalma gyorsabb romlandóságot is jelenthet.

Nem csak a tányérodon nyerő!

Keresd az ingyenesen letölthető Kapj rá! mobil applikációt, ahol játékos halas feladatokat oldhatsz meg. Regisztráció után a játékmezőn végighaladó, legtöbb pontot gyűjtő játékosok nyereményjátékban vehetnek részt, amely 2019 november végéig zajlik.

A „Kapj rá!” kampányról:

Az Európai Tengerügyi és Halászati Alap (ETHA) és Magyarország társfinanszírozásával megvalósuló „Kapj rá!” kampánynak a hazai halfogyasztás növelése az elsődleges célja. A kampány weboldalán, a www.kapjra.hu oldalon a látogatók információs anyagokat, receptgyűjteményeket és konyhatechnológiai írásokat találnak, amelyek segíthetik eligazodásukat a halgasztronómia világában. A kampány egyszerre igyekszik felhívni a figyelmet az egészséges életmód és a tudatos táplálkozás fontosságára, valamint a fogyasztók számára is megmutatni a halételek sokféleségét és változatos ízvilágát. Az Európai Unió 2006-ban döntött úgy, hogy a halászati támogatásokat leválasztja az agrártámogatási rendszerről, és így hívta életre a 2007-2013-as programozási időszakra az Európai Halászati Alapot.

A 2014-2020-as pénzügyi időszakban Magyarországnak a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program (MAHOP 2014-2020) keretében az előző időszakhoz képest 12%-kal több forrás – a hazai társfinanszírozással együtt valamivel több, mint 16,2 milliárd forint – áll rendelkezésre a haltermeléshez, a halfeldolgozáshoz és a halastavak természeti értékeinek megőrzéséhez kapcsolódó intézkedésekre, illetve a halételek fogyasztásának népszerűsítésére.

További információ a „Kapj rá!” kampányról és a halételekről a www.kapjra.hu weboldalon és a https://www.facebook.com/kapjra/ közösségi oldalon érhető el.